Mobil

Saját mobilhálózatot indítana a Microsoft

Úgy tűnik, a Microsoft függetlenedne a mobilszolgáltatóktól, már tesztelik a saját megoldást.

Mit kell tennie mostanában valakinek, aki szeretne telefonálni és internetezni a telefonján? Oké, például telefont venni, de egy készüléket önmagában legfeljebb papírnehezéknek használhatunk egy megfelelő előfizetés nélkül. Sokan ráadásul pont fordítva kezdik, elmennek valamelyik szolgáltatóhoz, megkötik a szerződést, amelyhez a felhasználó ott helyben választ valamilyen készüléket a viszonylag széles kínálatból.

És vajon mit tehet a készülékgyártó, hogy csökkentse annak lehetőségét, hogy a felhasználók valamelyik versenytárs telefonját választhassák? Például indíthat egy saját mobilszolgáltatást, összekapcsolva az eszközt és a hálózatot, ráadásul ha mindezt viszonylag kedvezményesen tudja kínálni, akár sikerrel is járhat. Talán ez állhat a Microsoft tervei hátterében.

A The Verge szimatolta ki, hogy a redmondi vállalat egy új, saját fejlesztésű mobilalkalmazást tett közzé a Windows alkalmazásboltjában: az egyszerűen csak Cellular Data nevű app jelenleg tesztverzióban használható, segítségével a mobilos adatforgalomhoz “nem kell elkötelezni magunkat valamilyen szolgáltatóhoz”. Már ez is sokatmondó, de az is felkeltheti a figyelmünket, hogy az app használatához “Microsoft SIM-kártya” szükséges.

A forrás szerint ez erősen valószínűsíti, hogy a Microsoft egy olyan virtuális hálózatot tervez, amelyben az adat (és talán a hang is) a meglévő szolgáltatók hálózatán keresztül jut el a telefonra, de a Cellular Data app segítségével könnyen tarzanozhatunk egyik szolgáltató hálózatáról a másikéra, fizetni pedig közvetlenül a Microsoftnak lehet, a Windows Store-on keresztül, ahogy az adatforgalmat is a felhasználó Microsoft fiókjában tartják majd nyilván.

Az Apple már próbálkozik ilyesmivel bizonyos területeken, ezért nem lenne meglepő a mobilpiacon még mindig elég visszafogottan teljesítő Microsoft hasonló lépése sem, azt viszont még nem tudni, milyen területeken és mikortól lesz elérhető ez a hibrid rendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik