Mobil

Íme a teljesen környezetbarát mobiltöltő

Tartalékolt energia a zsebünkben, ami sóból és vízből áll? lgen, ilyen is van: a telefonnak mindegy, honnan származik az áram, a környezet viszont örül a kímélő megoldásnak.

Napjaink egyik legfontosabb kérdése a klímavédelem, hiszen az elmúlt évtizedekben oly mértékben pöfögtük tele mindenféle gusztustalan anyaggal a légkört, hogy lassan belefulladunk a saját mocskunkba, így mind jobban előtérbe kerülnek az alternatív megoldások, és a megújuló energia használata. Mivel napról-napra egyre több kütyüt használunk, mind több töltő kerül a konnektorba, ez pedig a drót másik végén egy erőművet feltételez, ami a szerencsésebb országokban már szelet és vizet is jelent, de a legtöbb helyen inkább csak a fosszilis megoldások jöhetnek szóba. Szóval lehet, hogy furcsán hangzik, miszerint egy mobiltöltővel is tehetünk a környezetért, de sok kicsi sokra megy: ennek szellemében fejlesztettek ki egy most felbukkant eszközt.

A CES 2016-on bemutatkozott a JAQ töltője, mely még annál is természetesebb, mint amilyenek a modellek fotói voltak azelőtt, hogy valaki feltalálta volna a Photosopot: az eszköz ugyanis csak sót és vizet használ arra, hogy töltse a lemerült eszközünket. A töltő tulajdonképpen egy tokból, valamint a bele való kártyából áll, és ha a kettőt egymásba illesztjük, úgy kezd működni az egész, mint egy üzemanyagcella egészen addig, míg le nem merül, közben pedig szépen tölt bármilyen Androidos, iOS-es, Windows Phone-os eszközt, illetve minden olyat, aminek van USB csatlakozója és jó neki az 5V.

jaq-animation

A tokba csúsztatható energiakártyák 1800 mAh-t tudnak, ami kicsit kevesebb, mint egy átlagos telefon akkumulátorának kapacitása, de arra bőven elég, hogy a teljes töltöttséghez közeli állapotba juttassa az eszközt, és a táblagépeket is vissza tudja hozni az életbe, bár nekik valamivel több delejre van szükségük. A forgalmazás kicsit furcsán van kigondolva, mert minden országban csak egy forgalmazó lesz, és havi előfizetés formájában használhatjuk a JAQ környezetbarát töltőjét, tehát ha kifizetünk 5,99 dollárt az adott hónapra, akkor öt energiakártyára leszünk jogosultak. Amennyiben ezek lemerülnek, a normál hulladéktárolókba is dobhatjuk őket, vagy ha úgy gondoljuk, a forgalmazóhoz visszajuttatva kapunk helyettük újakat (már ha fizettünk előtte), de ilyenkor kedvezmény illet meg minket.

Annak ellenére, hogy a terjesztési modell kicsit furán hangzik, maga a koncepció szimpatikus, mivel a teljes töltő újrafelhasznált anyagokból készül, és apró mérete miatt gond nélkül vihetjük magunkkal bárhová, és sokszor kiderült már, hogy a plusz delej életmentő lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik