Mobil

Milliókat költött mobilon egy hétéves kissrác

Néhány nap alatt egy halom pénzt költött a hétéves gyerek, akinek apja az Apple-ra akadt ki ahelyett, hogy saját felelősségét vizsgálná a dologban.

Az egyáltalán nem szokatlan, hogy a szülők odaadják a telefonjukat, táblagépüket a gyereknek, hadd játszadozzon rajta egy kicsit, hiszen legalább addig is csendben van, de egy újabb történet rávilágít arra, hogy nem árt figyelni, mit művel a gyerek játék közben, még mielőtt eljátssza egy 6 éves családi autó árát.

Mohamed Shugaa, a 32 éves szőnyegboltos családapa pontosan így járt, amikor odaadta fiának, Faisallnak az iPadjét, ám azt nem vette észre, hogy amikor bepötyögte az Apple ID jelszót, a hétéves gyerek megjegyezte azt. Ennek segítségével aztán december 13 és 18 között a kissrác 65 tranzakciót hajtott végre a Jurassic World nevű játékban, nem tudván, hogy a dinópénzek a valóságban is terhelik apja számláját. A végösszeg napi árfolyamon számolva közel 1,8 millió forintnak megfelelő font lett, ami teljesen készületlenül érintette Mohamedet, aki azonnal felvette a kapcsolatot az Apple-lel, ám a support közölte vele, hogy búcsúzzon el az összegtől, hiszen az a megszokott tranzakciók keretein belül került elköltésre. A pórul járt apa azonban nem adta fel, és arra hivatkozva, hogy így nem lesz pénz a karácsonyi ajándékokra, végül sikerült kikönyörögnie az almás cégtől, hogy visszautalják az összeget.

STIAN_Mohamed Shugaa_IMAGE003 A SEVEN-YEAR-OLD lad racked up a massive £4,000 bill on his dad's iPad playing a dinosaur video game. Mohamed Shugaa didn't realise his son Faisall knew the password for his tablet computer and only found out he had been playing Jurassic World when his bank card was declined. The 32-year-old, who owns the Sussex Carpet Centre in Crawley, West Sussex, said that when he tried to pay his suppliers his bank card was rejected as it was overdrawn. When he checked his account he found that £3,911 had vanished from his account - with 60 separate payments to iTunes from between December 13 to December 18. Faisall unwittingly racked up the bill paying for game upgrades and new dinosaur characters in game currency Dino Bucks - not realising he was spending real money. SCREEN GRAB OF JURASSIC WORLD GAME STIAN ALEXANDER 07528 679198

Jellemző egyébként, hogy Shugaa szerint az Apple a hibás, mert miből gondolják, hogy ő, egy 32 éves felnőtt férfi néhány nap alatt kisebb vagyont költ játékdinoszauruszok fejlesztésére, illetve milyen dolog, hogy nem értesítik semmilyen formában a vásárlások tényéről, hanem csak később veszi észre a levonásokat. Az természetesen fel sem merült a felelős apa fejében, hogy esetleg odafigyeljen, mit csinál a gyerek a gépen, illetve néhány kattintással olyan beállításokat adjon meg, amivel az ilyen balesetek kiküszöbölhetőek. Tekintve, hogy évente több ilyen eset is előfordul, olvasóinknak és magunknak is azt tanácsoljuk, hogy a “más kárán tanul az okos” elvét követve figyeljünk egy kicsit oda, milyen beállításokkal adjuk a gyerkőcök kezébe a kütyüket, és azon ők milyen tevékenységeket tudnak végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik