Mobil

Kevesebb iPhone fogy, örülnek a kínai munkások

Az Apple, a mobilpiac, és az alma-rajongók sem örülnek a visszaesésnek, viszont a kínai munkások nagyon.

A kínai Foxconn gyárcsoport nem örvend épp a legnagyobb megbecsülésnek a világ szemében, már ami a munkások helyzetét, megbecsülését illeti. Folyamatosan érkeznek a hírek embertelen elhelyezési körülményekről, brutális túlórákról, minimális fizetésekről, és a túlhajszolt munkások öngyilkosságairól. A mobil és számítástechnikai eszközök bér-összeszerelésével foglalkozó üzemekben viszont most örömteli hírnek számít az, ami miatt az Apple vezetői minden bizonnyal bosszankodnak: az elmúlt évben ugyanis annyira visszaestek az iPhone eladások, hogy a munkások kötelező túlóráinak számát csökkenteni kellett.

Úgy tűnik, tényleg nem csak a tőzsde érezte meg a mobilpiac, és benne az iPhone eladások óvatos visszaesését, a kínai gyárak ugyanis kevesebb darabszámra szóló megrendelést kapnak az Apple felől, így nincs szükség a munkások folyamatos túlóráztatására. A New York Post például 5-10 százalékos csökkenést ír a karácsonyi időszakban rendelt készletek terén.

A Wall Streeten ugyan vészharangokat még nem kongatnak, de régóta először nem növekedtek úgy az Apple részvények, mint az előző év végén: a legrosszabb eddigi eredmény is 1,5 százalékos éves erősödés volt, ezt viszont most nem sikerült megugrani. Ennek oka pedig az volt, hogy az ünnepi időszakra várt iPhone-vásárlói roham most nem sikerült olyan hatalmasra, mint amit az elemzők és az Apple várt. Az elemzőcégek átlagosan 74,7 millió Apple-mobil értékesítését jelezték előre az utolsó 2015-ös negyedévre, ebből azonban csak 74,5 millió teljesült. Nem egy hatalmas bukás, de a tőzsdének ennyi is elég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik