Mobil

Itt a világ vége: kevesebb iPhone fogyhat jövőre

Ilyen se volt még, mióta iPhone létezik: egy elemző szerint kissé betelt a világ almás mobilokkal, jöhet a megtorpanás.

Vannak a világon olyan félelmek, mint a közeledő aszteroidák, halálos vírusok, nukleáris háború, amelyek előszele pánikot, fosztogatást és káoszt vált ki az egész világon. Nos, a Morgan Stanley elemzője, Katy Huberty úgy véli, jövőre csökkenhetnek az iPhone eladások, de ez még messze nem a világ vége. Nem arról van ugyanis szó az elemző szerint, hogy kevesebben érdeklődnek az almás telefonok iránt, egyszerűen csak most sikerült elérni azt az állapotot, amikor a világ összes piaca viszonylag “megtelt” az előző iPhone-okkal, és a felhasználók jelentős része még nem cserélné le őket a következőre. Huberty szerint az Apple 2016-os üzleti évében (ami októberben kezdődött) nagyjából 5,7 százalékkal csökkenhet az eladott darabszám, ami egyébként azt is jelentené, hogy ez lenne az első olyan év az almás cég ikonikus terméke számára, amikor a grafikon nem felfelé mozog.

apple funny

Az elemző a megállapítását többek között arra alapozta, hogy az Apple tíz százalékkal csökkentette az alkatrészes megrendeléseit, ami azt is jelenti, hogy egyszerűen túl sok iPhone van raktáron. Továbbá befolyásoló tényező a magasabb termékár, és az is, hogy az elmúlt, és az elkövetkezendő időszakban olyan okostelefonok léptek/lépnek be a piacra, melyek komoly alternatívát jelenthetnek a kevésbé elkötelezett felhasználók számára. Ráadásul az elemző a legrosszabb lehetőség szerint számolta a csökkenést, ennél akár sokkal jobban is kijöhet az új évéből az Apple. Huberty szerint ugyanis a vállalat a 2016-os gazdasági évben még az 5,7 százalékos csökkenés ellenére is 218 millió iPhone-t fog értékesíteni, míg a 2016-os naptári évben 224 milliót, ami 2,9 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Attól tehát nem kell tartani, hogy az Apple dolgozói és vezetői koldusbotra jutnak, inkább csak a trendek változnak, de ismerve a cupertinói céget, még ha valóban bekövetkezik a csökkenés, akkor is lesz valami olyan reakciója, amivel ismét pozitívba fordítja az eladásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik