Mobil

Ennyi, vége, kikapcs: elkaszálták a Firefox OS-t

A Mozilla nagy reményekkel kezdett telefonos rendszert csinálni a böngészőjéből. Sosem tudott igazán betörni a piacra, most látta be, hogy le kell húzni a rolót.

Orlandóban, a Mozilla-fejlesztőknek szóló, Mozlando nevű rendezvényén jelentették be, hogy innentől nem foglalkoznak tovább az okostelefonokra szánt OS fejlesztésével. A rendszert nem temetik el teljesen, de megvizsgálják, hogy más platformokon, például különféle internetre kötött kütyükön mennyire lehet életképes.

A bejelentés szerint a fejlesztők “büszkék arra, milyen hasznos kiegészítő volt a rendszer a webes platform számára”. Igyekeztek a nyílt forráskódú szemléletet követve a felhasználóbarát megközelítést szem előtt tartani, és olyan kapcsolódó eszközöket létrehozni, amely növelheti az ökoszisztémát.

Ez alapvetően szépen hangzik, de sajnos valóban kevés volt a Firefox OS életben tartására. A koncepció alapjául az szolgált, hogy a számítógépeken megismert Firefox böngésző motorjára alapozva egy javarészt webes alkalmazásokat használó, ezáltal “pehelykönnyű” rendszert építsenek: ez leginkább azért látszott előnyösnek, mert gyengébb hardverrel szerelt, ezáltal olcsóbb telefonokra is elfogadható szoftveres környezetet biztosított.

Csak hát, mire a Firefox OS-szel szállított első modellek 2013-ban megérkeztek, az iOS már javában a gazdagok kedvence volt, az Android pedig mindenkié, és olyan nagy ellenfelek is csak loholtak a piac után, mint a Windows Phone-t hegynek felfelé görgető Microsoft. Ráadásul az Android addigra olyan szinten olcsó telefonokon is elérhetővé vált, hogy egyszerűen nem maradt piac egy szinte ismeretlen új belépő számára.

A Mozillánál nem ez az első rossz hír mostanában, nemrég jelentették be, hogy a Thunderbird levelezőklienst is “kiszervezik”, bármit is jelentsen ez, és a továbbiakban a fő tevékenységi kör, a böngésző tökéletesítésén dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik