Mobil

Be se mutatta új készülékeit a Xiaomi, máris pert kapott a nyakába

A szabadalmi trollok a tengerentúlon sem pihennek, aminek most éppen a feltörekvő kínai gyártó látja kárát.

Tény, hogy egyre fogyatkozó lélekszámú hazánkban nem a Xiaomi uralja a mobiltelefonok piacát, pedig egészen jó áron lehet hozzájutni a készülékeikhez, melyek hardveresen sem a búcsúban lőhető, kétpálcás kivitelt képviselik. A tengerentúlon szintén nem ez a kínai gyártó az első számú szereplő, ugyanakkor annyi telefont azért simán értékesít, hogy a híres szabadalmi trollnak számító Blue Spike LLC nekimenjen, és a Xiaomi piacon lévő okosmobiljai mellett olyan készülékeket is bepereljen, melyek még a bejelentésig sem jutottak el.

A felperes állítása szerint a kínai cég egészen pontosan a 8930719 B2 nevet viselő oltalmat sértette meg, mely az adatvédelmi eljárásokra és eszközökre vonatkozik, márpedig állítólag ezt használta fel engedély nélkül a Xiaomi az Mi 4, Mi 4c, Mi 4i, Mi Note Plus, Redmi S1, Redmi 2, Redmi 2 Prime, Redmi 2A, Redmi Note 2, valamint a Xiaomi Mi 5 és Mi 5 Plus esetében. A dolog pikantériája ott van, hogy a sor végén szereplő két eszközt még be sem jelentették hivatalosan, tehát felmerül a gyanú, hogy valaki súgott, és az információit nem a Xiaomi gyár kapuja előtt lévő buszmegállóból szerezte.

Nagyon gyanús az időzítés is, mert a pletykák szerint az Mi 5 és az Mi 5 Plus modelleket a következő hónapban mutatják be, ami a feljelentést tevő Blue Spike részéről már csak azért is rosszindulatú, mert arra spekulálhattak, hogy a gyártó nem szeretné holmi bírósági eljárásokkal késleltetni a bejelentést és a megjelenést, ezért inkább fizet, semmint a bíróságra jár bizonygatni az ártatlanságát.

Egyébiránt a nemrég kiszivárgott információk szerint egy 5,2 hüvelykes kijelzőre lehet számítani 1440 x 2560-as felbontással, illetve Snapdragon 820 SoC erőművel, négy maggal és Adreno 530 GPU-val, melyekhez 4 GB RAM társul, 16-64 GB háttértár mellett. Mindezekért, illetve a hátlapi 16 megapixeles, valamint az előlapi 8 (más források szerint 5) megapixeles kameráért kicsivel több, mint 300 dollárt kérnek majd… hacsak a szabadalmi eljárás miatt nem kell mégis elhalasztani a kereskedelmi startot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik