Mobil

Magyar ötlet: készül a Tinder cicáknak!

Egy magyar állatorvosi rendelőben, osztrák segítséggel forradalmasítanák a kidobott és kóbor macskák életét. Meg a miénket. Készül a socialCATwork.

Az interneten könnyű elhinni, hogy a macskák a világ urai: sajtburgerekkel pózolnak, milliónyi animgif főszereplői, titkos összeesküvéseket szőnek, és Grumpy Catről még nem is beszéltünk. A valóság persze nem ilyen rózsás. Az igazi cicák jó része túlzsúfolt menhelyeken senyved, erejükön felül dolgozó állatmentőktől függ az életük, sokan kóborolnak, az állatbarátok pedig inkább viszik őket a menhelyekre, mint hozzák őket onnan. Mindeközben nagyon sokan vágynak egy vagy akár több hálás cicára, csak nem tudják, hol induljanak el. Az állatorvosok, állatmentők tapasztalatai szerint a macskák vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, őket a legnehezebb örökbe adni. Két fiatal tehát most nekifogott a Nagy Világméretű Macskamentő Projektnek, ami nem egy új menhely, segélyszervezet, hanem egy társkereső. Mint a Tinder, csak macskák és emberek közt.

„Egy kávé mellett született meg az ötlet” – meséli Papp Karina állatorvos, a socialCATwork egyik gazdája a 24.hu-nak.

Éppen egy kóbor cica történetét meséltem el Danielnek (Daniel Mayr médiadesigner és projektmenedzser, a csapat másik fele – a szerk.), akit egy vendégünk hozott be vasárnap, az ügyeletre. A cica ott feküdt az úton félholtan. Szerintem, ha csak fél nap múlva találnak rá, akkor már túl késő lett voln. Röntgen, infúzió és egyéb kezelések után két nap múlva már tudott ülni, egy hét múlva már járkált, mára már vidám, teljes életet élő cicus lett belőle. Persze ez nem valósulhatott volna meg, ha a megtalálók nem vállalják fel a cica ápolását otthon és a gyógyszerköltségeket.

Forrás: socialCATwork
Forrás: socialCATwork

„Tudom, hogy sokat gondolkodtak rajta, hogy mi legyen a cica sorsa, hiszen nem így gondolták a családbővítést. Sokat beszélgettünk velük, hogy milyen alapítványhoz, egyesülethez illetve baráti segítséghez forduljanak cica elhelyezés ügyben, de végül náluk maradt. Nem tudtak új gazdit találni. Ilyen és ehhez hasonló esetek adták az ötletet, hogy kéne egy nagyobb, speciálisabb hálózat, ahol nem csak a hardcore állatmentők vannak jelen, hanem az egyszeri állatmentők, állatszeretők. Nem kell, hogy mindenki állatmenhelyen dolgozzon, elég, ha egyszer-kétszer tudunk segíteni” Az internetet meg – természetesen a pornó és a torrent és az említett macskás mémek mellett – pont erre találták ki. Mármint a társkeresésre.

Miért ne?

Egy cicának egyszerűbb profilt készíteni, mint magunknak: nem kell Coelho-idézetek után kutatnunk és a profilkép is biztosan gyönyörű lesz.

Ha biztonságba helyeztük a talált, kóbor vagy nem kívánt alomból származó macskát (tehát, ha menhelyre vagy hazavittük), a tervezett cicamentő alkalmazással egyszerűen, csúszkákkal beállíthatjuk az állat (tippelt) korát, egészségi állapotát és személyiségét (barátságos, szégyenlős, bizalmatlan). Azt is meg kell adnunk, hogy mi mit és hol tudunk segíteni (ellátás, szállás, orvosi kezelések, vagy éppen azt, hogy készen állunk a befogadására). A profilkép természetesen nem hiányozhat.

Az applikáció és weboldal pedig máris értesíti a legközelebbi regisztrált személyeket, akik készek valamit tenni a macskáért, legyen az anyagi vagy tárgyi segítség, szállítás, az orvosi költségek fedezése, és persze azokat is, akik épp új családtagot keresnek. Azzal is rengeteget segítünk, ha jelezzük, hogy csak egy ideig – akár egy-két napra – fogadnánk be cicákat, akiknek így is sokkal jobb dolguk lesz, mint egy menhelyen. Ki tudja, talán el sem akarjuk majd engedni őket. Természetesen beszállhatnak a buliba a macskamentő szervezetek, ők is feltölthetik az állatok adatlapjait, megkönnyítve ezzel saját munkájukat is.

Elég tehát regisztrálni, a többit elvégzi a szoftverfejlesztői mágia és az internet, akár a Tinder vagy más társkereső esetében. Fontos, hogy ez „csak” egy applikáció és egy weboldal, a socialCATworknek nincs menhelye, központja, telephelyei, ha azonban elterjed, sokkal nagyobb segítség lesz, mint egy újabb túlzsúfolt befogadóközpont.

A hálózatot most építik. A projekt gazdái ugyan tisztán állatbaráti szeretetből munkálkodnak a socialCATworkön, ám kiszámolták, hogy még így is 157 ezer dollárra lenne szükségük a weboldal, az alkalmazás és az informatikai háttér fejlesztésére. Az ügy érdekében ezért pénzgyűjtő kampányba fogtak az Indiegogo oldalon, ahol minden segítséget szívesen fogadnak; akár a legkisebb hozzájárulás is számít. Ha összejön a pénz és elkészül a socialCATwork, biztosan megváltoztatja majd, ahogy a kóbor és nem kívánt macskákra gondolunk. A végén még Grumpy Cat is elmosolyodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik