Mobil

Van, amiben tényleg jobb az iOS, mint az Android

Persze, a hitvitákat ez a hír sem szünteti majd meg (mint ahogy semmi más), de az tény, hogy az iPhone-ok tulajdonosainak legtöbbje folyamatosan a legfrissebb verziót használja, ellenben a droidos tábor olyan tarkabarka, mint egy bohóc-szakszervezeti ülés.

Sokszor és sokféleképpen hasonlítgatják az iOS és az Android aktuális verzióinak elterjedését. Gyakorlatilag minden esetben az a végeredmény, hogy az Apple vásárlói jóval naprakészebbek, mint a droidosok. Ez persze nem is csoda, hiszen Androidos telefonból annyi van, mint égen a csillag, ezért az optimalizáció is tovább tart. Mondjuk másféleképpen: iOS-alapú eszközt csak egyvalaki gyárt, tehát sokkal egyszerűbb mindig az aktuális verzió frissítését megoldani. Közben Androidos telefont Amerikától Burundiig egy csomóan gyártanak, és közülük is sokan az alap Android fölé húznak egy saját felhasználói felületet, átalakítgatják az eredeti rendszert a speciális hardverelemeknek megfelelően, tehát egy új Android verzió terítése jóval körülményesebb feladat.

Nézzük a dolgot számszerűen: az iOS 9-es főverziója a felhasználók eszközeinek 70 százalékán található meg, míg az Android 6.0 mindössze 0,3 (na, még egyszer, nulla egész három tized) százalékban képviselteti magát annak ellenére, hogy a két operációs rendszer nagyjából egyszerre jött ki. Jelen írás elkövetője Androiddal rendelkezik, és folyamatosan attól fél, hogy iPhone-os ismerősei ezt a tényt is előhúzzák a hitvitában, erre tényleg nincs jó válasz.

Az Android 5.0 Lollipop már valamivel jobban áll a 26 százalékával, míg a 4.4 KitKat 38 százalékot mondhat magáénak, ám meg kell jegyezni, hogy ez a frissítés már bő két éve jelent meg. Ahogy az előbb is említettük, míg iOS-es eszközből típust tekintve igen kevés van, Androidosból annál több, és vannak gyártók, akik nem tartják a lépést, illetve akadnak olyan hardverek is, melyek bizony leragadnak valamely korábbi verziónál, a saját korlátaik okán. Továbbá egy Android frissítés előtt komoly hezitálás jellemezheti a felhasználókat, tekintve, hogy olykor lényegesen több hátránnyal járhat számukra egy újabb verzió, mint amilyen a korábbi volt, visszafelé menni pedig szerfelett bonyolult egy-egy rossz tapasztalat után.

Példaként említhetjük az Android 5-öt, mely több Xperia esetében is kinyírta a GPS-t, így például akadnak gondok az egyébként igen jól teljesítő Xperia M2-nél is, amire még csak azt sem lehet mondani, hogy egy alsókategóriás olcsójános lenne. Híreket mindenesetre már hallani arról, hogy a Google állítólag besegítene a legfontosabb hardvergyártóknak abban, hogy saját felhasználói felületeiket a legfrissebb Android verziókhoz igazítsák, ezért talán lassacskán ez a probléma sem lesz annyira ciki az iPhone-osok ellentáborának. Addig meg jól el lehet vitatkozni a dolgon az esti sörözés közben.

A cikk végére pedig beteszünk egy szomorú, cuki Androidot csak úgy. Íme.

android-6-robot

Ajánlott videó

Olvasói sztorik