Mobil

A nyomógombos Nokiák nem halottak!

Sok minden változott az egykor szebb napokat is látott Nokia körül. Az ezredfordulón még a finn gyártó volt a “bezzeg” cég a mobilpiacon, aztán jól lekéstek az okostelefonok hatalomátvételéről, majd a süllyedő hajót a Microsoft mentette meg, amikor a teljes mobilos üzletágat felvásárolta. Egy ideig még Nokia, majd a teljes beolvasztás után Microsoft néven jelentek meg a Lumia okostelefonok, immár Windows Phone operációs rendszerrel. Bár ettől a lejtmenet megállt, de azért a régi dicsőséget egyelőre nem sikerült visszaszerezni – úgy tűnt, a Nokia név is végleg a kukába 8pontosabban, ha már a Microsoftról beszélünk, akkor a Lomtárba) került, és a töltés nélkül egy hetet kibíró, keveset tudó, de bombabiztosan működő mobilok is csak az emlékekben éltek. Egész idáig. Most ugyanis egy váratlan húzással visszatér a Nokia logo egy olyan készüléken, amely ugyan nem okostelefon, de talán épp ezért lehet nyerő azok körében, akik “csak” egy megbízható, egyszerű mobilt keresnek.

Snap1072

A Nokia 230 néven kiadott újdonság előlapján egy 2,8 colos képátlójú és 320×240 pixeles QVGA felbontású kijelző kapott helyet, alatta pedig egy régi vágású, hagyományoskiosztású billentyűzet figyel – igen, az a háromszor négy gombos számbillentyűzet, amelyen csak sorozatos nyomkodásokkal hívhatjuk elő a betűket. A telefon Series 30+ szoftvert futtat, belső memóriája 16 MB kapacitású és akár microSD memóriakártyát is pattinthatunk bele. A 124,6×53,4×10,9 milliméter méretű és candybar kialakítású mobil 91,8 grammot nyom a mérlegen, és az 1200 mAh kapacitású akkumulátor sokak örömére közel 1 hónapos, egész pontosan 27 napos készenléti idővel bír. A beszélgetési idő 23 óra, a maximális zenelejátszási idő pedig eléri az 52 órát.

Snap1073

Az alumíniumborítású Nokia 230 mindkét kamerája 2 megapixeles felbontású, és mindkettő kapott vakut, tehát akár sötétben sincs akadálya a szelfizésnek. A 900/1800 MHz-es GSM modulon kívül említést érdemel még az EDGE (2,5G) adatátvitel, a Bluetooth 3.0 támogatás, a sztereó FM-rádió, a jack aljzat, illetve a saját tartalombolt. A többek közt Facebook, Twitter, Opera Mini, Bing Search és MSN Weather alkalmazásokat kínáló, de Wi-Fi nélküli Nokia 230 ára 55 dollár (15 ezer forint) – a forgalmazás, vagyis az időutazás decemberben kezdődik meg, és Nokia 230 Dual SIM néven két kártyahelyes változat is érkezik.

Snap1074

Ajánlott videó

Olvasói sztorik