Mobil

Kiújult a cicaharc a mobilos térképek között

Ugyan a Google most valóban nagyot gurított azzal, hogy térképét és navigációs szoftverét aktív netkapcsolat nélkül is használhatjuk, akad itt olyan versenyző, aki ezt már régebben is tudta.

A Google először néhány hónapja beszélt arról, hogy a Google Maps hamarosan komoly offline támogatást kap, és nemrég meg is érkezett a legújabb frissítés, amelyben már előre letölthetjük a számunkra fontos térképeket, így nem kell feltétlenül aktív netkapcsolat a navigációhoz sem.. A Nokia génekkel rendelkező Here Maps azonban már jó ideje fejlettebb offline funkcionalitással bír, melyre a cég munkatársai most megpróbálják felhívni a figyelmünket.

A Here Maps a fejlesztők közlése szerint 540 MB tárhelyen Kalifornia komplett térképét el tudja tárolni, ezzel szemben a Google Maps 525 MB helyet igényel csupán Észak-Kalifornia térképéhez. Ugyancsak komoly előny a Here Maps javára, hogy teljesen offline móddal is rendelkezik, míg riválisa egyből felcsatlakozik a hálózatra, amint aktív kapcsolatot érzékel. Említést érdemel továbbá, hogy míg a Here Maps autós, gyalogos és tömegközlekedési útvonalakat is képes tervezni offline módban, addig a Google Maps csak autós üzemmóddal rendelkezik. Végül pedig, míg a Google Maps offline funkciói egyelőre csak Androidon érhetők el, addig a Here Maps ezen szolgáltatása nemcsak Androidon, hanem iOS-en és Windows Phone-on is használható.

Snap977

Az év első felében egy csomó pletykát lehetett hallani azzal kapcsolatban, hogy az Apple vagy az esetleg az Uber lesz a Nokia térképes részlegének a felvásárlója, augusztus elején pedig kiderült, hogy a Here-t egy német autógyártókból álló csoportosulás vásárolja fel. Az Audi, a BMW és a Daimler 3,1 milliárd dollárt fizet a Here-ért, melyet a Nokia eredetileg 4 milliárd dollárért szeretett volna értékesíteni. Érdekesség, hogy a Nokia 2008-ban még nem kevesebb mint 8,1 milliárd dollárért vásárolta fel a Here alapját biztosító Navteq vállalatot. A korábban Ovi Maps, illetve Nokia Maps nevet viselt Here napjaink egyik legnépszerűbb, többek közt offline navigációra is képes alkalmazása, mely immár az összes népszerű okostelefon platformon elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik