Mobil

Rizikó nélkül próbálhatja ki bárki a mobilos Tűzrókát

Amennyiben okostelefon-vásárlás előtt állunk, alapvetően két választásunk lehet: lecsapunk egy olcsóbb/drágább androidos készülékre, vagy pedig beújítunk egy bőven 200 ezer forint felett vesztegetett iPhone-t. No persze harmadik megoldásnak még mindig ott a Microsoft által tolt Windows Phone, de ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor érdemes kipróbálnunk az egzotikus Firefox OS-t (avagy Sailfish-t), melyet most minden korábbinál egyszerűbben megtehetünk.

Ehhez ugyanis már nem feltétlenül kell vásárolnunk egy Firefox készüléket, hanem adott a lehetőség arra, hogy a már meglévő androidos okostelefonunkon kipróbáljuk magát a Firefox mobil operációs rendszerét úgy, hogy ezzel nem is okozunk maradantó változást a készüléken. Ehhez nincs más teendőnk, mint letölteni a Mozilla weboldaláról a Firefox OS 2.5 Developer Preview-t: ekkor egy egyszerű APK állományt kapunk, melyet egyszerűen csak fel kell telepítenünk az androidos mobilunkra, és máris nekikezdhetünk. Tehát az a lényeg, hogy az új Firefox OS-t úgy próbálhatjuk ki, hogy nincs szükség semmilyen flashelésre, rootolásra, átalakításra és egyéb trükközésre, a rendszer emulációja egy hagyományos alkalmazás formájában működik.

Aki esetleg nem lenne tisztában vele, a Firefox OS az első olyan, valóban és teljes mértékben nyílt mobil platform, mely 100 százalékig webes technológiákra épül, így például a rendszerre bárki írhat alkalmazásokat úgy is, hogy semmilyen “bonyolultabb” programozási nyelvhez és környezethez nem ért a weben használt a HTML-en és CSS-en kívül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik