Mobil

Jön a tízszer gyorsabb akkutöltés

Amikor már azt hittük, a mostani technológiákkal nem lehet többet kihozni a mobilok áramforrásaiból, úgy tűnik, mégis van remény.

Az okostelefonok és egyéb mobil eszközök szinte minden téren képesek folyamatos fejlődést felmutatni. Egyre nagyobbak és szebbek a kijelzők, a hardveres háttér konkrétan zsebben hordható számítógépek szintjén áll, és az extra funkciók között is folyamatosan bukkannak fel újdonságok a beszélő, hangvezérelt asszisztenstől az ujjlenyomat-felismerőig. Egyetlen dolog nem változott igazán sokat az elmúlt években: a mobilok áramellátása.

Most hagyjuk is azt a sirámot, hogy bezzeg a régi Nokia 6110-es kibírta egy hétig: persze, de nem is volt nagy felbontású érintőkijelzője, és nem is tudott sokat. Az erős hardver, a szép kijelző, a sokféle funkció bizony sokat “eszik”. A probléma inkább ott van, hogy a telefonok villámgyors fejlődése mellett gyakorlatilag évek óta ugyanazt az akkumulátor-technológiát használják a gyártók, még ha valamelyest finomítva is. A lítium-ion akkukat viszonylag gyorsan lemeríti a folyamatos használat, és az üzemidőn csak azzal lehet igazán növelni, ha brutális kapacitású akkukat pakolunk a telefonokba – az esztelen növelést viszont a mobilok vékony kialakítása sem támogatja, ráadásul már egy 3000 mAh kapacitású áramforrás is elég durva melegedést tud produkálni.

Mi a megoldás? Eddig több irányból próbáltak javítani a ma általánosnak tartott problémán. Egyrészt a telefonok és rendszerek gyártói igyekeznek megregulázni az áramfelvételt, és olyan extra funkciókat beépíteni a készülékekbe, amelyek különféle trükkökkel energiát spórolnak. Másrészt pedig, ha már viszonylag hamar lemerül egy akku, legalább a feltöltését megpróbálják minél gyorsabban megoldhatóvá tenni.

A Japánban megrendezett 56. Battery Symposium keretein belül most a Huawei villantott egy érdekes és biztató próbálkozást az utóbbi területen. A kínai székhelyű vállalat munkatársai szerint az új, gyorstöltő technológia révén a lítium-ion akkumulátorok akár az eddigieknél tízszer gyorsabban is feltölthetők.

A Huawei olyannyira nem a levegőbe beszél, hogy az említett rendezvényen a gyakorlatban is meg lehetett tekinteni azt az új megoldást, melynek révén egy 600 mAh kapacitású apró akkumulátort 2 perc alatt 0-ról 68 százalékra töltöttek fel. Ezenkívül egy 3000 mAh kapacitású akkumulátort is demóztak (nagyjából ekkora látja el árammal a mai csúcsmobilokat), ezt is sikerült mindössze öt perc alatt alatt 0-ról 48 százalékra feltölteni. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az új áramforrások élettartama hogyan alakul majd a jelenlegi társaikhoz képest, az viszont jó hír, hogy ha ez a technológia elterjed, sokkal könnyebb lesz a napi használatban megfáradt eszközeinket akár egy gyors kávészünet alatt újraéleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik