Mobil

Kipróbáltuk a gyerekeknek szánt, nyomkövetős csuklómobilt

A KizON az LG gyerekeknek szánt családbarát viselhető eszköze: a kimondottan óvodás és általános iskolás korú gyerekek számára kifejlesztett, kis túlzással akár okoskarkötőnek is nevezhető valós idejű helyi információkkal szolgál a szülőknek, akik az okostelefonjukon követhetik nyomon gyereküket és kapcsolatba is léphetnek vele. Meglestük, hogy mit tud a gyakorlatban az újdonság. (Megjegyzendő, hogy nem ez az első általunk tesztelt gyerekmobil, de csuklóra applikálható készülékből mindenképpen ez az első.)

a01_resize

Mire jó?

A KizON segítségével a szülők egyszerűen és kényelmesen nyomon tudják követni csemetéiket saját okostelefonjukkal. Azon túl, hogy egy alkalmazás segítségével valós idejű információt nyújt arról, viselője merre jár, közvetlen kommunikációt is kínál a hívásgombnak köszönhetően. Viselője ezzel tárcsázhat egy beállított telefonszámot, illetve fogadhatja a bejövő hívást. Amennyiben a gyerek nem nyomja meg a gombot, amikor a szülő tárcsázza, a hívó fél számára az eszköz automatikusan a környezet zaját kezdi közvetíteni. Így apu-anyu bármikor meggyőződhet arról, hogy csemetéje nincsen bajban. A 400 mAh kapacitású integrált akkumulátor 36 órás működési időt biztosít, és amikor a töltöttség 20 százalék alá csökken, a készülék szöveges üzenetet és hangos emlékeztetőt küld a szülőnek és az okoskarkötő viselőjének. A gyárilag mellékelt vezetékes töltő 5 voltos feszültség mellett 0,85 Amperes töltőáramot biztosít, és elég lassan, mintegy 3 óra alatt képes nulláról teljesen feltölteni a megfáradt akkumulátort.

a02_resize

Felszereltség

Baloldalt található a microSIM-tálca, az ellentétes oldal pedig a microUSB-portnak ad otthont. Mind a SIM-slot, mind pedig az USB-csatlakozó kihajtható műanyag ajtó mögé van rejtve, ami teljes vízállóságot ugyan nem biztosít, attól viszont nem igazán kell tartanunk, hogy egy-két cseppnyi folyadéktól rögtön tönkremenne a készülék. A gumiszíj kényelmes viseletet biztosít, a személyre szabásról kilenc lyuk gondoskodik. Kijelző nincs a kütyün, ami miatt modern korunk gyermekei elsőre furcsán is tekintenek rá, hiszen “apa, milyen mobil az, amin nem lehet Angry Birds-özni?”. No persze, ez a készülék nem a kicsik szórakozásáról, hanem sokkal inkább a biztonságukról szól. Kijelző tehát nincs, van viszont egy korrekt hangerejű hangszóró, egy LED jelzőfénnyel körülvett, méretes, kör alakú nyomógomb, valamint alul egy mikrofon.

a03_resize

Beüzemelés

A bekapcsoláshoz 2 másodpercig nyomva kell tartani az egyetlen gombot, melynek hatására “Szia!”-t köszön nekünk az eszköz. Kikapcsoláshoz 8 másodpercig kell nyomni a gombot és ekkor sem maradunk elköszönő üzenet nélkül, ami egyébként kellemes női hangon hangzik el. Amennyiben egymás után kétszer nyomunk rá a gombra, akkor szöveges infót kapunk az akku töltöttségi szintjéről. A microSIM-en az első használatba vétel előtt le kell tiltani a PIN kódot, mert ugyebár ezen a kis kütyün nem igazán tudunk PIN-t pötyögni. Ezt követően le kell tölteni a szülői okostelefonra vagy okostelefonokra a KizON alkalmazást, mely bármilyen Android 4.1+ szoftveres mobillal kompatibilis. Az applikáció bekéri a gyerekmobil telefonszámát és IMEI-számának utolsó hat számjegyét, és ezt követően azonnal létre is jön a kapcsolat a két készülék között.

a06_resize

Alkalmazás

Egy KizON-hoz két gondviselőt lehet hozzárendelni, illetve egy gondviselőhöz maximum öt darab KizON tartozhat. Fontos továbbá, hogy egy gondviselő négy vendéget is definiálhat: míg a gondviselők esetében a KizON kétirányú kommunikációra képes, addig a vendégek csak hívni tudják a KizON-t. Az alkalmazás SMS-alapú kommunikációval (nem kell mobilnet a gyerekmobil SIM-kártyájára) tart kapcsolatot a KizON-nal: az appból közvetlen hívást kezdeményezhetünk a gyerkőc irányába, illetve bármikor lekérdezhetjük az aktuális tartózkodási helyét, illetve a KizON töltöttségi szintjét. Be lehet továbbá állítani a csemete által gyakran felkeresett helyeket, és amikor ezekre a helyekre ér (például megérkezik az iskolába), a rendszer automatikus jelentést küld a szülő számára, ezenkívül pedig a KizON csengőhangja is ki/bekapcsolható a távolból.

a07_resize

Gyermekbarát tulajdonságok

Érdekesség, hogy ez az első olyan viselhető eszköz, mely kiérdemelte Európa vezető minősítő intézménye, a TÜV Rheinland Zöld Termék védjegyét, és a 120 éves amerikai UL Environment legmagasabb, ECOLOGO Platina minősítését is elnyerte. Számos paramétert vizsgáltak a minősítések során, ezekből kiderült, hogy semmilyen veszélyes vegyi anyagot, illetve mérgező összetevőt nem tartalmaz, újrafeldogozható és energiahatékony. A 34,7×55,2×13,9 milliméter méretű, illetve 43 gramm tömegű KizON hazánkban elsőként a Telekom kínálatában bukkant fel, rózsaszín és kék változatban, Domino csomagban 25 ezer forintos áron. A 2G GSM (900/1800 MHz) kompatibilis készülék 64 MB RAM-ot és 128 MB ROM-ot kapott.

a05_resize

Összegzés

Az LG KizON nem tud túl sokat, azt viszont stabilan teszi, és segítségével high-tech módon gondoskodhatunk gyermekünk biztonságáról. A szülő mindig tudja, hogy merre bóklászik a gyermeke, akit bármikor könnyen felhívhat, és természetesen a kicsi is bármikor egyszerűen felhívhatja anyut, aput vagy akár a nagyiékat. Abban nem vagyunk biztosak, hogy Magyarországon hamarosan minden második kisgyermek csuklóján KizON figyel majd, mindenesetre jó dolog, hogy a szülők számára a lehetőség mindenképpen adott.

a04_resize

Ajánlott videó

Olvasói sztorik