Mobil
A man displays an universal charger plugged on a Sony mobile phone during a presentation at the Mobile World Congress on February 28, 2012 in Barcelona. The 2012 Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, is held from February 27 to March 1 in Barcelona. AFP PHOTO/LLUIS GENE

Fogadjunk, hogy eddig ön is rosszul töltötte a mobilját!

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 11. 09. 07:00

Szakértők szerint hibás elképzelés, hogy a telefonokat általában csak akkor töltjük fel, ha már majdnem lemerülnek. Az akku élettartamának megóvása érdekében inkább sokszor keveset kell tölteni a mobilokat, érdemes valamivel 100 százalék alatt abbahagyni a töltést, és sosem szabad töltőn hagyni a készüléket akkor sem, ha már teljesen jól lakott az akkumulátor.
Leginkább azért sírjuk még vissza néha régi butatelefonjainkat, mert azon akár egy hétig is bírták egyetlen feltöltéssel, mostanában pedig állandóan tölteni kell az érintőkijelzős tepsiket. De vajon jól tesszük mindezt? A legtöbben nagyon nem.

Szóval itt vannak ezek a csodatelefonok és tabletek, manapság már a vécére se megyünk ki nélkülük, viszont állandóan lemerülnek. A helyzet az, hogy lehet átkozni a gyártókat, a technológiát, és persze a gyíklényeket is, de mi magunk is ludasak vagyunk a dologban, ugyanis a legtöbben rosszul töltjük a készülékeket. Ha most megkérdezném, milyen gyakran kell kábelvégre kapni a mobilokat, a legtöbben rávágnák, hogy nem szabad túl gyakran, kis adagokban tölteni őket, hanem szépen meg kell várni, míg már kétségbeesetten kiabál a rendszer, pirosban áll az akku töltöttség-jelzője, és csak akkor kell megszánni a készüléket.

Most akkor játsszuk le a következő videót.

Szóval, a válasz rossz. Az akku-gyártásban érdekelt Cadex által üzemeltetett Battery University weboldal elég részletesen magyarázza el, mit csinálunk rosszul a töltés során, és azt is megmondja, hogy kellene tennünk helyette. Nagyon leegyszerűsítve a következőket kell betartanunk:

  • Ha feltöltött a telefon, rögtön kapjuk le a töltőről. Amikor ugyanis a telefon 100 százalékra töltődött, de továbbra is töltőn marad, a működés során elhasznált energiákat apró “segélycsomagokkal” pótolja a töltő, ezáltal az akku kémiai háttere folyamatos “stressz” alatt marad, és ez sokkal hamarabb leharcolja. Gyakorlatilag olyan ez, mintha egy furópados edzés után még mindig járna a gumiszalag, és ezért folyamatosan járkálnunk kellene rajta, így képtelenek lennénk lazítani.
  • Most jön egy még furcsább tanács: ha lehet, ne töltsük fel 100 százalékra. A Battery University szerint ugyanis a teljes feltöltés sokkal jobban “fárasztja” az akkumulátort, ami így jóval hamarabb veszít kapacitásából.
  • Folytatjuk a furcsaságokat. Igenis tegye töltőre, ha épp tudja. Beért a munkahelyére, és 50 százalékos az akku szintje? Töltsön rá egy kicsit. Hazaért, 70 százalék? Töltsön rá. Reggel van, 30 százalék? A készülődés közben adjon neki egy kis kakaót a falból. A számítások szerint ugyanis a lítiumos akkumulátorok sokkal jobban tűrik a többszöri, rövidebb töltési ciklusokat, mint az egyhuzamban a merülésközeli állapotról teletöltést. A weboldal szerint akár nyugodtan tölthetnénk egy kicsit a telefonon mindig, ha 10 százaléknyit merül, bár ezt persze nehéz betartani.
  • Még egy jótanács: vigyázzon a melegedésre. A töltés közben eleve képződik hő, ami károsítja a telefon és az akku élettartamát is. Érdemes a nagyobb tokokból töltés előtt kivenni a telefont, és jól szellőző helyre tenni, miközben “táplálkozik”.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.