Mobil

Fogadjunk, hogy eddig ön is rosszul töltötte a mobilját!

Leginkább azért sírjuk még vissza néha régi butatelefonjainkat, mert azon akár egy hétig is bírták egyetlen feltöltéssel, mostanában pedig állandóan tölteni kell az érintőkijelzős tepsiket. De vajon jól tesszük mindezt? A legtöbben nagyon nem.

Szóval itt vannak ezek a csodatelefonok és tabletek, manapság már a vécére se megyünk ki nélkülük, viszont állandóan lemerülnek. A helyzet az, hogy lehet átkozni a gyártókat, a technológiát, és persze a gyíklényeket is, de mi magunk is ludasak vagyunk a dologban, ugyanis a legtöbben rosszul töltjük a készülékeket. Ha most megkérdezném, milyen gyakran kell kábelvégre kapni a mobilokat, a legtöbben rávágnák, hogy nem szabad túl gyakran, kis adagokban tölteni őket, hanem szépen meg kell várni, míg már kétségbeesetten kiabál a rendszer, pirosban áll az akku töltöttség-jelzője, és csak akkor kell megszánni a készüléket.

Most akkor játsszuk le a következő videót.

Szóval, a válasz rossz. Az akku-gyártásban érdekelt Cadex által üzemeltetett Battery University weboldal elég részletesen magyarázza el, mit csinálunk rosszul a töltés során, és azt is megmondja, hogy kellene tennünk helyette. Nagyon leegyszerűsítve a következőket kell betartanunk:

  • Ha feltöltött a telefon, rögtön kapjuk le a töltőről. Amikor ugyanis a telefon 100 százalékra töltődött, de továbbra is töltőn marad, a működés során elhasznált energiákat apró “segélycsomagokkal” pótolja a töltő, ezáltal az akku kémiai háttere folyamatos “stressz” alatt marad, és ez sokkal hamarabb leharcolja. Gyakorlatilag olyan ez, mintha egy furópados edzés után még mindig járna a gumiszalag, és ezért folyamatosan járkálnunk kellene rajta, így képtelenek lennénk lazítani.
  • Most jön egy még furcsább tanács: ha lehet, ne töltsük fel 100 százalékra. A Battery University szerint ugyanis a teljes feltöltés sokkal jobban “fárasztja” az akkumulátort, ami így jóval hamarabb veszít kapacitásából.
  • Folytatjuk a furcsaságokat. Igenis tegye töltőre, ha épp tudja. Beért a munkahelyére, és 50 százalékos az akku szintje? Töltsön rá egy kicsit. Hazaért, 70 százalék? Töltsön rá. Reggel van, 30 százalék? A készülődés közben adjon neki egy kis kakaót a falból. A számítások szerint ugyanis a lítiumos akkumulátorok sokkal jobban tűrik a többszöri, rövidebb töltési ciklusokat, mint az egyhuzamban a merülésközeli állapotról teletöltést. A weboldal szerint akár nyugodtan tölthetnénk egy kicsit a telefonon mindig, ha 10 százaléknyit merül, bár ezt persze nehéz betartani.
  • Még egy jótanács: vigyázzon a melegedésre. A töltés közben eleve képződik hő, ami károsítja a telefon és az akku élettartamát is. Érdemes a nagyobb tokokból töltés előtt kivenni a telefont, és jól szellőző helyre tenni, miközben “táplálkozik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik