Mobil

Olyan ritka az Android 6.0, mint a fehér holló

Az Android még mindig nem egységes platform, még mindig a különféle verziók összevisszasága jellemző.

Sajnos valamelyest még mindig jogos az iPhone-osok, vagy akár a Windows Phone felhasználók legütősebb érve az Android ellen: túlzottan fragmentált a piac. Ez azt jelenti, hogy míg a konkurens rendszerek gyártói folyamatosan igyekeznek minden piacon lévő készüléket frissen tartani és az operációs rendszer legújabb verzióit “ráerőltetni” a felhasználókra, a robotos táborban gyakorlatilag modellről modellre változik, milyen verziójú Androidot futtatnak. Ez leginkább két okból lehet bosszantó. Egyrészt biztonsági problémákat vet fel, hiszen ha mondjuk a 4.4-es rendszerváltozatban a fejlesztők felfedeztek egy hackerek, vírusok által kihasználható biztonsági rést, akkor azt az 5.0-ra már befoltozták, viszont mindenki, aki 4.4 előtti Androidot használ, továbbra is védtelen. Másrészt pedig a sokféleség megnehezíti az alkalmazásfeljesztők dolgát, mert a játkaiknak és appjaiknak ugyanúgy kell futniuk egy legújabb, és a mostaninál akár több főverzióval is régebbi Androidon, ez pedig extra munkát és kompatibilitási hibákat is jelenthet. Nézzük akkor ennek fényében, hogy áll az Android verziók piaca mostanában!

A Google által publikált legfrissebb adatok szerint jelenleg egyértelműen a 2013 októberében bejelentett Android 4.4, vagyis a KitKat fut a legtöbb androidos okostelefonon, illetve tableten. Az Android 4.4 részaránya mintegy 37,8 százalékra tehető, vagyis elmondható, hogy tízből lényegében négy kütyün ez a verzió teljesít szolgálatot. A képzeletbeli dobogó második fokára a tavaly októberben debütált Android 5.0 (Lollipop) állhat fel a maga 15,5 százalékos piacrészével, a harmadik pedig az Android 4.2.x (Jelly Bean), mely jelenleg mintegy 13,9 százalékos részesedéssel rendelkezik. Ezután a 11 százalékos Android 4.1.x (Jelly Bean), a 10,1 százalékos Android 5.1 (Lollipop), a 4,1 százalékos Android 4.3 (Jelly Bean), a 3,8 százalékos Android 2.3.x (Gingerbread), illetve a 3,3 százalékos Android 4.0.x (Ice Cream Sandwich) következik a sorban.

Az e havi Google statisztika új belépője az október elején kiadott Android 6.0 (Marshmallow), melynek az első hónapban csak mintegy 0,3 százalékos piacrészre sikerült szert tennie, vagyis jelenleg csak körülbelül minden 333. androidos készüléken fut az aktuálisan legfrissebb operációs rendszer. Az Android 6.0-nál szerényebb eredménnyel egyedül az ősrégi Android 2.2 (Froyo) rendelkezik, mely jelenleg 0,2 százalékon áll, tehát szerencsére szinte teljesen eltűnt a piacról. Ha összeadjuk a különböző alverziók részesedését, akkor kiderül, hogy a jó öreg Jelly Bean még mindig 29 százalékon áll, illetve, hogy a Lollipop részaránya jelenleg körülbelül 25,6 százalékra tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik