Mobil

Van, ahol már több a windowsos mobil, mint az iPhone

Bár világszinten egyelőre még elég gyengén muzsikál a Windows Phone, egyes országokban azért már képes komolyabb sikerekre.

Érdekesek a telefongyártókat, illetve az okostelefonos rendszereket vizsgáló statisztikák: ügyesen forgatva a számokat könnyen ki lehet hozni, hogy például az iPhone a legnépszerűbb telefon (márka szerint ez valóban igaz lehet a Samsunggal versenyezve), de máshonnan nézve pedig azt látjuk, hogy az Android rendszert futtató telefonok hatalmas előnnyel vezetnek minden más rendszer, így az iOS előtt. Most épp egy ilyen jelentés futott be hozzánk, a Kantar Worldpanel területenként, operációs rendszerre bontva vizsgálódik, és még mindig tud újat mondani.

Azt ugyanis már egy ideje megszokhattuk, hogy első az Android, aztán jóval lemaradva jön az iOS, és utána a “futottak még” kategóriában a Windows Phone. De nincs ez mindenhol így. Oroszországban például már több Windows Phone-os okostelefont adnak el, mint iOS szoftveres iPhone-t. A tanulmány szerint az orosz vásárlók 12 százalékának van windowsos telefonja, míg iPhone-t csak az orosz felhasználók 10,8 százaléka hord a zsebében. A piacvezető Androidnak persze egyik riválisától sem kell félnie, hiszen a Google mobil operációs rendszere nem kevesebb mint 75,6 százalékos részesedést tudhat magának.

Európai viszonylatban az Android Spanyolországban a legnépszerűbb, ahol is mintegy 89,5 százalékon áll, így aztán nem is csoda, hogy ebben az országban az iOS piacrésze mindössze 6,2 százalékos. Az angol piac pont a másik véglet, az iPhone-ok az Egyesült Királyságban tarolnak leginkább, itt 33,7 százalékot tudhat magáénak az iOS. A Windows Phone egyébként Olaszországban a legnépszerűbb, a maga 13,7 százalékos piacrészével.

Az öt legnagyobb piacú európai országot (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) felvonultató EU5 régióban az elmúlt tizenkét hónapban eléggé csökkent az Android részesedése. Míg tavaly ilyenkor az okostelefonok 75,5 százalékán futott a Google szoftvere, addig most már “csak” 72,2 százalékra tehető a részesedése, vagyis a visszaesés nem kevesebb mint 3,3 százalékpontos. Ezzel szemben az ezüstérmes iOS feljövőben van, ugyanis egy év alatt 13,7 százalékról 16,2 százalékra nőtt a piacrésze, ami 2,4 százalékpontos növekedést jelent. A harmadik erő nem más, mint a Microsoft-féle Windows Phone platform, melynek részesedése egy év alatt 9,3 százalékról 11 százalékra nőtt, vagyis elmondható, hogy Európában jelenleg minden tizedik okostelefon windowsos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik