Mobil

Blogon keresik az ellopott telefon új gazdáját

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 11. 02. 14:09

Blogbejegyzésben és Facebook megosztások segítségével keresi ellopott okostelefonját egykori tulajdonosa. Esélyes ugyanis, hogy a készüléket jelenleg használó fiatalember szerepel azokon a fotókon, amelyeket még mindig interneten szinkronizál a készülék.
A közösségi média segítségét kérte egy ellopott telefon tulajdonosa, képeken ugyanis jól látható, kinél van most a mobil.

Ha valakinek ellopják a telefonját, az az esetek többségében csak sirathatja, hiszen ha a tolvaj egy kicsit is ért a technológiához, azonnal törli, kikódoltatja, és minden egyéb módon követhetetlenné teszi a készüléket. Ha viszont valaki elfelejti ezeket a lépéseket, lebuktathatja magát, vagy azt az illetőt, aki később használatba veszi a telefont.

Ez történt egy olyan magyar károsult esetében is, akitől nemrég ellopták a mobilját, azonban meglepve vette észre, hogy a készülékkel párosított felhő alapú tárhelyre újabb fotók érkeznek, amelyet a telefon automatikusan szinkronizál. A képek között pedig jó pár szelfi is akad arról a fiatalemberről, aki a jelek szerint mostanában használja az eszközt – ráadásul a fiatalember nem csak a képek alapján azonosítható.

Az egykori telefontulaj blogot indított a készülék felkutatására, melyben azt is megjegyzi: a lopás után több beállítás is érintetlenül maradt. Nem csak a felhőtárhellyel szinkronizálnak még a képek, de mindegyiken szerepel a geotag (tehát a rendszer által a fotókhoz illesztett információ a készítés helyéről), és még azt is sikerült kinyerni az adatokból, hogy egy budapesti panelház egyik WiFi hálózatán keresztül csatlakozik az internetre.

A szerző épp ezért úgy gondolja, már ezek alapján is eljuthatna a telefont jelenleg használó srácig, de most még a blogbejegyzés és az azt Facebookon megosztók segítségében bízik, hátha az illető magától visszaszolgáltatja a készüléket. A bejegyzésben fotók is találhatók, esetleg érdemes megnézni, ismeri-e valaki a rajtuk szereplő fiatalembert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

tramp sleeping rough on the street
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.