Mobil

2017 nyarán végleg megszűnik az európai roamingdíj

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 10. 28. 07:00

2017. június 15-től teljesen megszűnnek a beszéd- és adatforgalom után felszámolt roamingdíjak az Európai Unión belül, előtte 2016. április 30-án mérsékelt barangolási díjakkal "készülnek fel" a szolgáltatók, egy perc beszélgetés, illetve egy megabájtos adatforgalom után a szolgáltatók maximum 5 centet számíthatnak fel roamingdíjként, egy SMS elküldésére pedig legfeljebb két centes extra díjat róhatnak az ügyfélre. A 2017-es végleges eltörlés alól azonban van néhány kibúvó, amelyet talán kihasználnak majd a mobilszolgáltatók.
A legtöbb hazai mobilos ügyfélnek még mindig bosszúságot okoz, hogy külföldre utazva extra díjat fizetnek a telefonálásért és adatforgalomért. Már csak alig két év, és ennek vége.

Nem csak a tegnap már emlegetett, nagyon is felemás netsemlegességi szabályozást fogadta el tegnap az Európai Parlament, végre döntöttek egy fontos mobilos kérdésben is, és ezen a téren nagyjából tényleg örömteli híreket mondhatunk. De persze azért itt is akadnak furcsaságok, de menjünk szép sorban: lényeg, hogy 2017. június 15-től teljesen megszűnnek a beszéd- és adatforgalom után felszámolt roamingdíjak az Európai Unión belül.

Mi is a roamingdíj, vagy más nével barangolási díj? Ez az az idegesítő extra költség, amelyet a mobilszolgáltatók akkor számláznak ki, amikor külföldről telefonálunk, vagy próbálunk mobilnetezni (és igen, ez az a díj, amit még külföldi hívásfogadáskor is fizetnünk kell). Nos, az Európai Parlament friss döntése szerint első lépcsőben nagyjából fél év múlva, 2016. április 30-án egy csökkentett roaming-díjszabás lép életbe, eszerint egy perc beszélgetés, illetve egy megabájtos adatforgalom után a szolgáltatók maximum 5 centet számíthatnak fel roamingdíjként, egy SMS elküldésére pedig legfeljebb két centes extra díjat róhatnak az ügyfélre. 2017. június 15-én pedig ezek a “jóárasított” roamingtarifák is megszűnnek, tehát elvben minden uniós országból bármelyik másik uniós országba úgy telefonálhatunk, illetve úgy használhatjuk a mobilinternetet is, mintha csak otthon tennénk mindezt.

Elvileg.

De persze a netsemlegességet szabályozó csomaghoz hasonlóan itt is van még néhány kiskapu, amely miatt ráncolják a homlokukat a szakértől. Egyrészt van egy olyan kitétel, hogy ha egy mobilszolgáltató igazolni tudja, hogy a roamingdíjak teljes megszűnésével kapcsolatos költségeiket nem tudják fedezni, és ezt csak a belföldi árak növelésével tudnák ellensúlyozni, a kivételes körülményekre tekintettel minimális roaming felárat beiktathatnak a költségek fedezésére. Oké, ezt az ügyben eljáró hírközlési hatóság el is utasíthatja, de azért viszonylag egyértelmű, hogy ezt a kártyát minden szolgáltató legalábbis megpróbálja majd kijátszani.

Másrészt egy olyan lehetőséget is meghagy az új szabályozás, hogy ha egy mobilszolgáltató azt látja, hogy valaki visszaél a roamingdíj eltörlésével (például úgy, hogy folyamatosan Magyarországon tartózkodik, de egy másik európai ország szolgáltatójának jóval olcsóbb előfizetését használja), akkor egy minimális roamingdíjat szintén felszámíthatnak, amely nem lehet drágább, mint a most érvényes barangolási díjak. Ez egyrészt védi az országonkénti mobilszolgáltatókat, de azt pont meggátolja, amit sokan vártak a roamingdíj eltörlésétől, miszerint onnantól nem csak a helyi szolgáltatók versenyeznek majd egymással, hanem egész Európa szolgáltatói piaca áll be egy új árszintre. No, ez a jelek szerint elmarad, és egy olcsó görög előfizetéssel továbbra sem lehet majd mondjuk Németországban folyamatosan telefonálgatni, mert az előfizető nyakába varrják a “büntetést”.

A szabályzat részletein még dolgoznak az európai döntéshozók és az országok hírközlési szervei, de a dátumok már biztosan nem változnak. A többit pedig meglátjuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.