Mobil

Az év tech-blamája: a Sony vízálló telefonját nem szabad vízben használni

Pontosította vízállónak hirdetett okostelefonjainak leírását a Sony: mostantól vízbe tenni tilos.

Talán még emlékeznek a rendszerváltás előtti viccre, miszerint Moszkvában, a Lenin téren Volvókat osztogatnak, és a hír igaz, de nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. No, valami ilyesmire kell gondolni mostantól, ha meglátunk egy vízállónak hirdetett Sony mobilt. Vagy arra a marketinges, PR-es belsős poénra, amikor leírják egy sajtóközleményben, hogy itt a világelső*, leggyorsabb*, legolcsóbb* ez-meg-az, és a lábjegyzetben csak ennyi áll: (* nem).

A Sony elég régóta ad ki olyan telefonokat és tableteket, amelyeket vízállóként hirdet, méghozzá az IP68 szabvány alapján. Ez egy víz- és porállóságot garantáló minősítés, amelyben többek között az szerepel, hogy az ennek megfelelő eszközök akár három méteres mélységig, harminc percen át használhatók vízben. A japán cég hasonló paramétereket szerepeltetett a marketing-anyagaiban és a jótállási papírokon egyaránt, most azonban furcsa változást eszközöltek az álláspontjukon.

A vízálló telefonokat ne használjuk vízben.

Hagyunk időt megemészteni. Megvolt? Szóval, a Sony természetesen meg is magyarázza a változtatást. Arra hivatkoznak, hogy az IP68 minősítés laboratóriumi körülmények között történik, ezért nem a valós felhasználási körülményeket modellezi. idézzük a hivatalos Xperia blogban is kiemelt magyarázatot, íme:

A vízállóság terén tesztelt Sony termékeket először óvatosan belehelyezik egy csapvízzel feltöltött tartályba és leengedik másfél méteres mélységbe. 30 perc múlva az eszközt óvatosan kiemelik, majd ezt követően próbálják ki a különféle funkcióit.

Szóval ez nagyjából azt jelenti, hogy ha esetleg, véletlenül beleejtenénk a telefont a fürdőkádba, és viszonylag hamar kivennénk onnan, akkor talán, ismétlem, talán nem lenne semmi baja – ugyanis elejteni ritkán szoktunk óvatosan bármit is.

Van persze egy megengedőbb magyarázat is: amikor vízbe ugrunk, vagy a víz alatt mozgatjuk az eszközt, a felületére ható nyomáshoz hozzáadódik a mélységen kívül a mozgatás által kiváltott plusz nyomás is, amely már valóban meghaladhatja azt az értéket, mintha a telefon mozdulatlanul lebegne pár méter mélyen. Csak hát ugyebár akkor ezt esetleg így kellett volna hirdetni az elejétől fogva. Mutatunk egy-két korábbi telefonról és tabletről készült Sony-féle reklámfotót. Ezek még kissé mást sugallnak, az óvatos szónak nyoma sincs.

sony-xperia-nem-vizallo-2

Az első megváltoztatott figyelmeztetések az Xperia Z3+ és Z4 használati útmutatójában bukkantak fel idén tavasszal, de a legújabb készülék, az Xperia Z5 megjelenésekor már eleve nem szerepelt a kampányban sem a vízálló szó, inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy nem kell rögtön szervizelést vizionálni egy kiadósabb esőben. Igaz, a szabvány ugyanaz maradt, csak az értelmezés változott, és ezt jó tudni mindenkinek, aki innentől víz alatti fotózást és videózást tervezne. Ne tegye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik