Mobil

Teszt: Sony Xperia Z5 Compact – merjünk kicsit álmodni!

Meglestük, hogy mit virít a gyakorlatban a japán gyártó sorozatban harmadik kompakt zászlóshajó készüléke.

A Sony tavaly januárban a nem sokkal korábban debütált Xperia Z1 csúcsmobil mosásban összement kistesójaként jelentette be az Xperia Z1 Compactot, mely a piac első olyan kompakt telefonja volt, melynek csak a méretét csökkentették le, a szolgáltatási körét egyáltalán nem. Aztán nem sokkal később, tavaly szeptemberben már ki is jött az utódmodell, az Xperia Z3 Compact, mely elsősorban nagyobb kijelzője, gyorsabb processzora és combosabb akkumulátora révén hódított. Idén szeptember elején pedig a berlini IFA 2015 szakkiállításon hullott le a lepel az ugyancsak vadonatúj Xperia Z5 és Xperia Z5 Premium kistestvéréről, az általunk az alábbi néhány ezer kategóriában taglalandó Xperia Z5 Compactról (E5823).

a02_resize

Méret, tömeg
A Z1 Compact, a Z3 Compact és a Z5 Compact lényegében ugyanolyan hosszú és széles, vastagság tekintetében azonban már vannak eltérések: az első modell még 9,5 milliméter vastag volt, melyet aztán 8,6 milliméterre faragott le a gyártó, a legújabb modell pedig egy kicsit meghízott, egész pontosan 8,9 milliméter vastagra. A mai óriásmobilok és phabletek között kellemesen üdítően hat a Z5 Compact relatíve kis mérete, azonban a 6-7 milliméteres készülékekhez szokott szemünk egyértelműen ducinak és igencsak zömök kialakításúnak látja Sonyék legfrissebb újdonságát. Itt jegyzendő meg, hogy a mérleg is többet mutat, mint eddig valaha a Compactok esetében: a 138 grammos tömeg egész pontosan 9 grammal haladja meg a közvetlen előd tömegét.

a13_resize

Design, felszereltség, ujjlenyomat szenzor
Bár egyre többen mára már enyhén megfáradtnak érzik a Sony által az utóbbi években alkalmazott OmniBalance iskolát, a Z5 Compact esetében nem sok designbeli változásnak lehetünk tanúi, vagyis maradt az igen óvatos lekerekítésekkel operáló, alapvetően szögletes és minimalista külcsín. Az oldalkeret ezúttal nem minőségi fémből készült, hanem műanyagból, de szerencsére nem az olcsóbb, hanem a kellemesebb tapintású fajtából. A négyféle színváltozatban készülő mobil baloldalán egy méretes XPERIA felirat látható, ami alatt egy kihajtható ajtó kapott helyet, és ez utóbbi mögött rejtőzik a reset-gomb, a nanoSIM slot és a microSD bővítőhely. Az ellentétes oldalon figyel az immár nem apró köralakú, hanem hosszúkás ellipszisformájú bekapcsológomb, mely egy ujjlenyomat szenzort foglal magába. Az 500 ppi-s kapacitív érzékelő természetesen nem az elhúzós, hanem az egyszerűen odaérintős változat: a szenzor villámgyorsan teszi a dolgát, és a pontosságával sincsenek problémák (maximum öt ujjlenyomat eltárolására van lehetőség). Kár, hogy a telefon feloldásához nem elég egyszerűen csak a szenzorhoz érinteni az ujjunkat, hanem előbb meg is kell nyomni azt, e tekintetben tehát a Huawei Mate S ujjlenyomat érzékelője jobb produkciót ad elő. Ugyancsak kár, hogy a hangerőállító gombpár túlságosan alulra, az on/off gomb alá került, így a hangerőállítás nem túl kényelmes feladat.

a10_resize

Vízállóság, akkumulátor
Az viszont mindenképpen örvendetes, hogy a jobboldali élen továbbra is ott figyel egy dedikált exponálógomb, melyet a legtöbb riválisból sajnos ki szoktak hagyni. A hivatalos IP68-as minősítéssel rendelkező, vagyis teljesen víz- és porálló kivitelű telefon minden további nélkül elviseli, ha 1 méter mély vízben 30 percen át megúsztatjuk. A felső élen lévő jack dugalj nincs dugasszal védve, de természetesen így is vízálló, csakúgy, mint az alsó élen lévő fedetlen microUSB-port. Az unibody, tehát házilagosan a garancia elvesztése nélkül megbonthatatlan készülék fixen beszerelt akkumulátorának kapacitása tavalyhoz képest 2600-ról 2700 mAh-ra csökkent, és a 1,5-2 napos használati idő simán hozható a segítségével, és akkor a Stamina és Ultra Stamina üzemmódokról még nem is beszéltünk. Bár a megfáradt akksit alig 30 perc alatt 60 százalékra töltő Quick Charge 2.0 támogatás elvileg adott, az UCH20-as gyári vezetékes töltő 5 Volt mellett csak 1,5 Amperrel tölt, vagyis a 9 Volt mellett 1,7 Amperre képes UCH10-es gyorstöltő sajnos extra kiadást jelent. Vezeték nélküli töltési lehetőség nincs.

a12_resize

Kijelző és környéke
A Triluminos és X-Reality technológiákkal megspékelt IPS LCD 4,6 colos képátlója és 1280×720 pixeles felbontása nem változott, vagyis ezúttal is be kell érnünk a high-end kategóriában ma már enyhén alacsonynak mondható 323 ppi-s pixelsűrűséggel. A hétköznapi gyakorlatban persze még így is szépnek mondható a display képe, mely pixelsűrűség fronton semmivel sem marad le például a vadonatúj iPhone 6s mögött, az viszont tény, hogy a másik két Z5-ös testvérmodell egészen más ligában focizik a maga 428-806 ppi-s pixelsűrűségével. Az akár normál kesztyűben is kezelhető kijelző fényerejét automatika állítja és erős napsütésben sincs gond a leolvashatósággal. Említést érdemel továbbá a négyféle betűméret, a dupla koppintásos felébresztési lehetőség, az intelligens háttérvilágítás vezérlés, az egyszerű témázhatóság, illetve a manuális fehéregyensúly beállítási opció. A kijelző feletti kamera felbontása 2,2-ről 5,1 megapixelre nőtt, ezenkívül pedig szokás szerint egy apró notifikációs LED-et is találunk a 25 milliméteres nagylátószögű és Full HD videófelvevős fényleső mellett. Alul nincs egyetlen fizikai kezelőszerv sem, a szokásos három alap funkciógomb a kijelző alsó sorában található. A virtuális QWERTY billentyűzet mindössze 5×5,5, illetve 9,5×4,5 milliméteres gombokat vonultat fel, vagyis ez az ára a kompakt méretnek és a relatíve kis kijelzőnek. Pozitívum, hogy az LCD felett és alatt is van egy hangszóró, így a remek sztereó hangzás és a korrekt hangerő is garantált.

a05_resize

Kamera
Megannyi újbóli felbukkanást követően a Sony elérkezettnek látta az időt a még a Z1-ben debütált 20,7 megapixeles kameramodul nyugdíjaztatására. A Z5 Compactban egy változatlanul 1/2,3 colos méretű, tehát az átlagnál nagyobb Exmor RS képérzékelő teljesít szolgálatot, melynek révén viszont akár már 23 megapixeles fotók is készíthetők. Mivel 4:3-as képarány mellett maximum 5520×4140 pixeles, 16:9 mellett pedig legfeljebb 5984×3366 pixeles fotók lőhetők, ebből az következik, hogy a szenzornak a legalább 5984×4140 pixelesnek, vagyis közel 25 megapixelesnek kell lennie. A nagylátószög 25-ről 24 milliméterre nőtt, vagyis most még az eddigieknél is több minden fér be az adott képkivágásba, azonban az f2-es fényerő maximum átlagosnak mondható akkor, amikor egyes riválisok már f1,8-1,9-es fényerővel büszkélkedhetnek. Ezenkívül sajnos az optikai képstabilizátorról is le kell mondanunk, de persze a Sonytól ezúttal is kapunk SteadyShot névre keresztelt digitális stabilizálást, valamint az 5x-ös úgynevezett Clear Zoomról sem szabad megfeledkezni. Ez utóbbi persze nem helyettesítheti a hagyományos optikai zoomot, de a normál digitáls zoomnál azért némileg használhatóbb végeredményt produkál. Íme néhány tesztfotó:

Galéria

Újdonság, hogy immár “kiváló automatikus” módban is választható a maximális felbontás és nem kell beérnünk 8 megapixellel, de például a fényérzékenység csak 8 megapixeles módban és ez alatt állítható manuálisan, még pedig ISO50 és ISO3200 között. Amennyiben a 17 témabeállítás közül a “nagy érzékenységet” választjuk, akkor az automatika egészen ISO6400-ig vagy ISO12800-ig is felemelheti a fényérzékenységet, aminek persze már igen tetemes képzaj a következménye. Sötétben jó szolgálatot tehet a szimpla LED-segédfény, ezenkívül pedig nem mehetünk el szó nélkül a fejlett HDR üzemmód, a 0,5-2-10 másodperces időzítő, a mosolyexponálás, az arcfelismerés, illetve az állítható fókusz (egymezős, többmezős, arcfelismerős, érintős, tárgykövető) mellett sem. A hibrid AF optimális esetben 0,03 másodperc alatt beélesíti a témát, ezenkívül pedig az olyan, korábbról már jól ismert feature-öket is megkapjuk, mint például az AR effektezés, a Timeshift videó, vagy a panorámakép funkció. Tesztfotók:

A videófelvevő már az előd esetében is megugrotta a 4K felbontást, melynek aktiválásakor most is az esetleges túlmelegedési veszélyre figyelmeztet a szoftver. A H.264, illetve H.265 kódolású Ultra HD MP4 felvételek 35 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval bírnak, ha pedig beérjük Full HD felbontással, akkor 60 fps-t is választhatunk. A normál mellett újdonság az úgynevezett aktív intelligenciás SteadyShot üzemmód, mely a korábbiaknál hatékonyabb módon veszi fel a harcot a nem kívánt bemozdulásokkal és remegésekkel szemben.

a07_resize

Zöld robot
Az Android 5.1.1 (Lollipop) operációs rendszerre a Sony már jól ismert minimalista felhasználói felülete lett ráhúzva, talán mondanom sem kell, hogy egy kicsit még okosabb, még jobb formában. Az alapképernyőn maximum hét slide között lapozgathatunk oldalirányban, ha pedig szerkesztő módba szeretnénk váltani, elég egy gyors pinch-to-zoom mozdulatot tennünk. A felülről lehúzható sávon “nyalókás” stílusban figyelnek az értesítések és a gyorsbeállítások, és ez utóbbiak a rendkívül egyszerűen szerkeszthetők. A főmenüben 4×5 ikon látványa fogad (kétféle ikonméret választható), baloldalról pedig eltűnt az a bizonyos (még a Z1-en debütált) behúzható panel, mellyel egyrészt rendszerezhetők voltak az appok, másrészt pedig kereshettünk is közöttük. A nemrégiben Walkmanről Zenére átnevezett alkalmazás elképesztően sok mindent tud, így például nagyfelbontású hangot is képes biztosítani USB-n keresztül (DSEE HX, Clear Audio+, dinamikus normalizálás, ötsávos ekvalizer és térhatású hangzás is van benne), ezenkívül pedig RDS-es és TrackID funkciós FM-rádiót, valamint feliratkezelős videólejátszót is kapunk. Említést érdemel továbbá a Chrome böngésző, a Facebook, Dropbox és YouTube app, a teljes licences Office Suite, a 180 napos próbaidős AVG Antivirus Pro, a biztonsági mentés készítő, a fájlkezelő, az időjárás előrejelzéssel megspékelt naptár, illetve a Lifelog nevezetű “életnapló” alkalmazás.

Hardver
A Z3 Compact-féle Snapdragon 801-es chipset helyét átvette a Snapdragon 810-es SoC, mely ezúttal sem igazán tudja meghazudtolni önmagát. A négy darab 2 GHz-es Cortex-A57 magot, négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot és egy Adreno 430-as GPU-t felvolnultató 64 bites chipkészlet minden körülmények mellett fürge működést biztosít, de az átlagnál jobban melegszik, és ennek hatására alaposan visszavesz a teljesítményéből. Az AnTuTu tesztben például “hideg fejjel” nem kevesebb mint 65486 pontot gyűjtött be a készülék, de második nekifutásra a felmelegedett telefon már csak 54124 pontot ért el (-20%). Az AnTuTu az ötödik alkalommal egyébként már csak 44640 pontot virított, ami közel 50 százalékos visszaesést jelent a legjobb értékhez képest. További teszteredmények: Geekbench 3 – 1363/3748 pont, Basemark OS II – 1577 pont, Basemark X – 37195 pont. A RAM érthetetlen módon maradt 2 GB-os, pedig a nagytesók és a legtöbb csúcsmobil ma már simán 3 GB RAM-mal bír; a 32 GB belsőmemóriából alaphelyzetben mintegy 22 GB szabad. Wireless fronton említést érdemel többek közt a 300/50 Mbit/s-os LTE mobilnet, az ac-s dual-band Wi-Fi, a Bluetooth 4.1, az NFC, illetve a GPS-vevő. Infravörös portot nem kapunk, USB OTG támogatást viszont igen. Az alábbi képen egy 5,7 colos Samsung Galaxy Note 4 társaságában vehető szemügyre jelen tesztalanyunk:

a14_resize

Konklúzió
Míg a “normál” csúcsmobiljaiból az elmúlt két évben egyszerűen túl sokat és minimális változtatással adott ki a Sony, addig Compact fronton szerencsére nem esett ebbe a hibába a gyártó. Az Xperia Z5 Compact egy remekül összerakott, abszolút kompakt, bár enyhén vastag készülék, melyben csúcskategóriás chipset, combos akksi és kiváló kamera található. Ha RAM-ból többet kapnánk, a töltő gyorsabb lenne és a hangerőállító gombok feljebb lennének, akkor még tökéletesebb lenne a bizonyítvány, ami azért persze így sem rossz, sőt! Mindennek persze alaposan megkérik az árát, ugyanis a hivatalos hazai forgalmazó 200 ezer forintos áron listázza az új jövevényt.

Sony Xperia Z5 Compact (E5823)
Pozitívum: kellemesen kompakt méret, korrekt minőség, fürge működési sebesség, bővíthető memória, vízálló kivitel, relatíve hosszú üzemidő, Stamina üzemmódok, továbbfejlesztett fő- és szelfikamera, ujjlenyomat szenzor friss Android szoftver, széles multimédiás szolgáltatási kör, LTE, dual-band Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC, GPS-vevő, FM-rádió, dupla hangszóró, USB OTG.
Negatívum: enyhén megfáradt design, kicsit talán túl vastag, csak 2 GB RAM, egyeseknek kevés lehet a 720p HD kijelző, melegedési hajlam, fixen beszerelt akksi, lassú gyári töltő, nincs wireless töltési lehetőség és infravörös port, a hangerőállító gombok lehetnének jobb helyen, túl magas kezdőár.

Galéria

Ajánlott videó

Olvasói sztorik