Mobil

Teszt: mini notebookká alakítható Alcatel tablet

Meglestük, hogy mit tud a gyakorlatban az Alcatel legújabb átalakítható táblagépe.

Az Alcatel másodvirágzását éli: a francia gyökerekkel rendelkező, mostanság azonban már Kínából támadó vállalat az utóbbi időkben számos igen korrekt kütyüvel örvendeztetett meg bennünket. Ilyen volt például az általunk is alaposan letesztelt, akár fejjel lefelé is remekül használható Alcatel Idol 3 5.5, mely egy remek ár/érték arányú nagykijelzős okostelefon, ezenkívül pedig a nyomott áron támadó, körkijelzős okosóra, az Alcatel Watch mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ezúttal pedig a gyártó vadonatúj tabletét, a Pop 10-et (P360X) fogjuk vallatóra, melynek érdekessége, hogy egy remek hardveres billentyűzet is jár mellé.

 

Design
A 245,2×146,4×7,9 milliméter méretű, illetve 380 gramm tömegű tablet sötétszürke és fehér színváltozatokban készül – nálunk az előbbi modell vendégeskedett. A nem éppen rekordvékony újdonság alapvetően függőleges használatra lett kialakítva, legalábbis erre engednek következtetni a feliratok és az oldalt elhelyezett kezelőszervek. Fémet sehol sem találunk, azonban a felhasznált műanyagok és az összeszerelés minőségére sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. A hátlap matt felületű, ily módon nem piszkolódik össze túl könnyen, puhasága pedig kellemes tapintásérzetet biztosít, illetve arról is gondoskodik, hogy véletlenül ne csússzon ki a készülék a kezeink közül.

 

Felszereltség
Baloldalt egy kihajtható ajtóra lehetünk figyelmesek, ami mögött egy microSIM és egy microSD slot található, vagyis ez bizony egy mobil funkcionalitással és bővíthető memóriával rendelkező táblagép. Semmi akadálya a normál mobilhívások lebonyolításának, ezenkívül pedig természetesen mobilnetezhetünk is a tableten. Jobboldalt található az on/off gomb és a hangerőállító gombpár, felülre került a 3,5 milliméteres jack dugalj, valamint az infravörös port, alul pedig egy fedetlen microUSB-portot helyeztek el a fejlesztők. 2 amperes gyári vezetékes töltővel pumpálható tele a megfáradt akksi, mely elsősorban fix beszereltségéről, illetve 4600 mAh kapacitásáról ismerszik meg. Ez utóbbi igen karcsú érték, hiszen még a szupervékony Sony tabletekben is 6000-as akksi szokott lenni, nem is beszélve a 8000-es akkumulátoros egyéb ellenfelekről, így aztán nem szabad meglepődni azon, hogy a nem éppen high-end kategóriás hardver ellenére is az átlagnál rövidebb, mintegy 5-6 órás üzemidőt biztosít a masina.

 

 

Kijelző
Az alul-felül 18 milliméteres, oldalt pedig 8 milliméteres kávát kapott érintőkijelző 9,6 colos képátlón 1280×800 pixelt vonultat fel. Az IPS LCD technológiájú panel pixelsűrűségre ily módon alig 157 ppi, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy az előlap közel 75 százalékát uraló display a manapság megszokottnál mindenképpen darabosabb képi világot biztosít. Remek dolog, hogy az alvó készülék egy a kijelzőn megejtett gyors dupla koppintással bármikor gyorsan felébreszthető, illetve, hogy a betűméret négy fokozatban állítható, azért viszont kár, hogy fényszenzor nem jár a pénzünkért. Az LCD felett egy 2 megapixeles kamera figyel, alatta viszont nagy az üresség, vagyis a főbb kezelőszervek szokás szerint ezúttal is a kijelző alsó sorába kerültek.

 

 

Billentyűzet
A tablet dobozában többek közt egy MagicFlip nevezetű remek hardveres billentyűzet is található, melyet bármikor egyetlen szempillantás alatt felapplikálhatunk a készülékre. Az adatátvitelről Bluetooth 4.0 kapcsolat gondoskodik, az adatbeviteli és a kezelési feladatok végrehajtásában pedig egyrészt 80 darab remek nyomógomb, másrészt pedig egy 60×30 milliméteres touchpad van a segítségünkre. A kijelzőn megjelenik a számítógépekről jól ismert egérkurzor, vagyis ilyen tekintetben mindenképpen adott a mini notebook életérzés. A 244,2×146,5×6,5 milliméter méretű, illetve 360 gramm tömegű klaviatúra egy 400 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátort virít, mely egy feltöltéssel mintegy 1700 órás készenlétet, illetve közel 500 órás aktív használatot tesz lehetővé. Az on/off csúszkagombos, microUSB-portos és számos gyorsgombot kapott billentyűzet negatívuma, hogy a bele helyezett tablet csak egyetlen helyzetben, mintegy 110 fokos szögben használható – köztes állítási, döntési lehetőségek nincsenek.

 

 

 

Kamera
A hátlap síkjából mintegy 2 milliméternyit kiemelkedő kamera több sebből is vérzik: az 5 megapixeles felbontással nincs probléma, viszont az autofókusz és a LED-segédfény hiánya komoly gondot jelent. A választható legnagyobb fotófelbontás 2592×1944 pixel, a fényérzékenység ISO100 és ISO1600 között állítható, ezenkívül pedig 3/5/10 másodperces időzítőt, geotagging funkciót, arcfelismerést, valamint HDR, sport és éjszakai üzemmódot is kapunk. A képminőség mindenképpen átlagon aluli, íme néhány tesztfotó (klikk a képekre az eredeti mérethez):

 

 

 

 

A csapnivaló fotókhoz képest a videófelvevő még egész korrekt minőségi szintet képvisel. Az 1920×1080 pixeles Full HD felbontású MP4 mozgóképek 20 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel, illetve sztereó hangsávval rendelkeznek. Tesztvideónk:

 

Szoftver
A legfrissebb Android 5.1.1 helyett be kell érnünk a kicsit régebbi Android 5.0.2-vel, azt pedig egyelőre még nem tudni, hogy az Alcatel mikor adja majd ki az új Lollipop frissítést erre a termékére. A felhasználói felület egyáltalán nincs túlbonyolítva és funkciókból sem kapunk annyit, mint a Samsung vagy a HTC által használt UI-okon. Az alapképernyőn három slide lapozgatható, az 5×6 ikonos főmenübe pedig az alsó hét ikon közül a középsőre nyomva léphetünk be. Az alkalmazásváltó Lollipopos designban nagyméretű ablakokat sorakoztat egymás mögött, ha pedig rábökünk a kis virtuális seprűre, akkor az pillanatok alatt kilövi az összes appot a memóriából. A standard androidos browser mellett kapunk egy Chrome böngészőt is, a címtár három részre (kedvencek, névjegyek, csoportok) van felbontva, ezenkívül pedig szólnunk kell még az AVG antivírus szoftverről, a CleanMaster alkalmazásról, a WPS Office-féle irodai támogatásról, a számológépről, a diktafonról, a Viberről, a Whatsappról, a Twitterről és a YouTube-ról. Az FM-rádió használatához szokás szerint vezetékes fülest kell csatlakoztatni, a zenelejátszó ötsávos ekvalizert és időzíthető kikapcsolót vonultat fel, a videólejátszó pedig a Full HD anyagokat is simán kezeli.

 

 

 

 

 

Hardver
A 28 nanométeres csíkszélességgel rendelkező Qualcomm Snapdragon 410 nem csinál túl nagy tűzijátékot, arra viszont tökéletesen elegendő, hogy a nem túl nagy felbontású kijelzővel szerelt tabletet korrekt módon meghajtsa. Ha nem pont a legújabb és legszebb játékokkal kívánunk szórakozni, akkor a négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A53 processzormag és az Adreno 306-os grafikusgyorsító produkciója alapvetően elég lehet. Kár, hogy a RAM csak 1 GB kapacitású, illetve, hogy a 8 GB-os flashmemóriából alaphelyzetben csak 1,5 GB szabad. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 20994 pont, Geekbench 3 – 470/1420 pont, Basemark OS II – 469 pont, Basemark X – 4004 pont. A Wi-Fi a/b/g/n szabványú, a mobilnet tudja a kiváló sebességet biztosító LTE-t, ezenkívül pedig a Bluetooth 4.1 és a GPS-vevő sem hiányzik a fedélzetről.

 

Konklúzió
Egy teljes értékű notebookot természetesen nem válthat ki az Alcatel OneTouch Pop 10, mindenesetre az alapáron hozzá adott hardveres billentyűzet nagyon is szerethető, főleg, hogy még egy kis tapipad is található rajta. Ugyancsak a napos oldalra sorolható az integrált mobil funkcionalitás és a remek LTE adatátvitel, ezzel szemben viszont kár, hogy a RAM csak 1 GB-os, illetve a kijelző felbontása és a kamera képminősége sem csal mosolyt az arcunkra. A cikk írásakor a Telenornál 67 ezer forintos áron kapható a Pop 10, amennyiben 3190 forintos havi díjas XS tarifacsomagban vásároljuk meg a készüléket.

Alcatel OneTouch Pop 10
Pozitívum: általánosan korrekt minőség, szerethető külső billentyűzet, telefonálni is lehet vele, fürge LTE mobilnet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS-vevő, infravörös távirányító, microSD bővíthetőség, FM-rádió, dupla koppintásos felébresztési opció.
Negatívum: kis felbontású kijelző, kevés memória, relatíve kis kapacitású akkumulátor, gyengén teljesítő kamera, nincs fényszenzor, lehetne olcsóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik