Mobil

Samsung Galaxy Tab A 9.7 teszt: hatalmas kérdőjel

Kipróbáltuk, hogy hogyan teljesít a gyakorlatban a koreai gyártó vadonatúj 4:3 képarányú tablete.

Az Apple által forgalmazott és mostanság visszaszorulóban lévő iPadek és a Samsung-féle Galaxy Tab táblagépek között rengeteg különbség fedezhető fel, melyek közül az egyik leginkább szembetűnő nem más, mint az eltérő képarány. Míg az almás tabletekben 4:3-as, addig a koreai masinákban 16:9-es képarányú kijelzők figyelnek, de mostantól már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Megérkezett ugyanis a 4:3-as képerányú vadonatúj Samsung Galaxy Tab A 9.7, melyet az alábbiakban mutatunk be részletesen.

 

Design
Jelen tesztalanyunk óvatos lekerekítéssel operáló külcsínje teljesen vállalhatóra sikeredett, ráadásul ehhez igen masszív kialakítás társul: a tablet egyáltalán nem nyeklik-nyaklik a hétköznapi használat során. A 242,5×166,8 milliméteres felületű újdonság 7,5 milliméter vastag, ami ugyan nem rekordérték, de még mindig felettébb korrektnek mondható. Fémet sehol sem találunk, ellenben a felhasznált műanyagok korrekt minőségűek és az illesztési hézagok is egyenletesen vékonyak. A hozzánk érkezett példány egy T555-ös típusjelzésű LTE-s modell, mely egész pontosan 453 grammot nyom a mérlegen, és ily módon 3 grammal nehezebb a T550-es “Wi-Fi only” testvérmodellnél. A készülék fehér, kék és titánszürke változatokban készül – szerkesztőségünkbe ez utóbbi színben látogatott el az újdonság.

 

Felszereltség
A Samsung logó és a gombok elhelyezkedése egyértelműen arra utal, hogy a gyártó ezúttal függőleges orientáció melletti használatra szánja a tabletet. Míg a bal oldali él teljesen csupasz, addig az ellentétes oldalon ott figyel többek közt egy apró mikrofon, egy bekapcsológomb, egy hangerőállító gombpár, valamint egy microSD és egy microSIM slot. Felül nagy az üresség, alul pedig egy 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzatra és egy microUSB-porta lehetünk figyelmesek. Ugyanitt két darab hangszórórács is helyet kapott, ezek közül azonban csak az egyik mögött található hangszóró, vagyis sztereó helyett ezúttal csak monó hangzást kapunk. Az integrált lítium-ion akkumulátor 6000 mAh kapacitású, és mivel a mellé társított hardver nem éppen felsőkategóriás, az egynapos üzemidő simán hozható. A gyári vezetékes töltő egyébként 2 amperrel pumpálja a megfáradt akksit – vezeték nélküli tölthetőség nincs.

 

 

Kijelző
Míg a Samsung által eddig favorizált 16:9-es tabletek értelemszerűen a szélevásznú multimédiás tartalmak fogyasztásához ideálisak, addig az eddig főleg az Apple által promótált 4:3-as példányok olvasáshoz jobbak. Megjegyzendő, hogy a Google által nemrégiben bejelentett és a HTC által gyártott Nexus 9 készülék is 4:3-as képaránnyal bír, csakúgy, mint jelen tesztalanyunk. A 9,7 colos TFT LCD panel képarányával nincs is semmi probléma, azért viszont hatalmas fekete pont jár, hogy a felbontása mindössze 1024×768 pixel. Az alig 132 ppi-s pixelsűrűségű panel nagyon pixeles képpel rendelkezik, ami mind olvasáskor, mind pedig képek nézegetésekor zavaró. Az előlap mintegy 72 százalékát uraló display fényerejét automatika állítja, ezenkívül pedig említést érdemel még a hatféle betűméret, az ötféle betűtípus, az intelligens képernyőzár, illetve az adaptív és olvasás képernyő üzemmódok. A virtuális QWERTY billentyűzet 11×11, illetve 14×11 milliméteres gombokat vonultat fel, a kijelző alatt pedig egy nyomógomb és két érintőgomb kapott helyet. A készülék elnémítható akár oly módon is, hogy a kijelzőt letakarjuk a kezünkkel, képernyőfotót pedig akár tenyérelhúzással is készíthetünk.

 

Kamerák
A kijelző feletti szelfikamera 2 megapixeles felbontású és kézmozdulattal is vezérelhető. A hátoldali főkamera “lelke” egy 5 millió képpontos képszenzor – autofókuszt szerencsére kapunk, LED-segédfényt viszont sajnos nem. A legnagyobb választható fotófelbontás 2592×1944 pixel, a képarány 4:3, 16:9, illetve 1:1 lehet, de a képminőséggel nem igazán vagyunk elégedettek, amire persze gyorsan rá lehet vágni, hogy aki tablettel akar fotózni, az bizony ezt meg is érdemli. Az időzítő 2/5/10 másodperces késleltetésre képes, kapunk néhány digitális effektet és a panoráma üzemmód, a sorozatfelvevő, az arcszépítő, a hangos kép és a sport mód sem hiányzik a repertoárból. Íme néhány tesztfotó, melyek kattintásra új ablakban és eredeti méretben nyílnak meg:

 

 

 

 

 

A 720p HD videófelvevőtől (11,5 Mbit/s, 30 fps, sztereó hangsáv) sem érdemes csodát várni, hiszen körülbelül ilyen minőségre képes:

 

Szoftver
A tesztkészüléken még nem Android 5.1.1 (Lollipop), hanem Android 5.0.2 fut, melyre természetesen rá lett húzva a Samsung saját TouchWiz felhasználói felülete. Az alapképernyő legelső oldalán a Flipboard alapú Briefing tartalomszolgáltatás érhető el, a fentről lehúzható panelen hét gyorsgomb, egy hangerőállító csúszka és egy S Kereső, valamint egy Gyors Kapcsolódás gomb figyel, az 5×6 ikonos főmenübe pedig a jobbalsó sarokban lévő gombra nyomva tudunk belépni. Az alkalmazások természetesen mappákba szervezhetők, és a mappák színét személyre lehet szabni. Rendkívül hasznos dolog az osztott képernyős üzemmód, azonban megjegyzendő, hogy nem minden alkalmazás támogatja ezt. A tablettel akár normál mobil hívások is lebonyolíthatók, akár kihangosítva, akár Bluetooth headsettel – a telefon alkalmazás három részre van tagolva: napló, kedvencek és névjegyek.

 

 

 

Szolgáltatások
Böngészőből kettőt kapunk, egy Samsung- és egy Google-félét (Chrome), ezenkívül pedig szólnunk kell többek közt a YouTube kliensről, az S Tervezőről, a Side Sync 3.0 appról, a számológépről, az óráról, a fájlkezelőről, a jegyzetkészítőről, és az olyan előre telepített magyar tartalmakról mint például a Füles, az Éva magazin, a Joy magazin vagy a Men’s Health. A legújabb trendeknek megfelelően a Microsoft is komoly erőkkel jelen van a készüléken: alapban megtalálható a tableten a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote, a Skype és a OneDrive. A zenelejátszó hétsávos ekvalizerrel, állítható sebességgel, automata kikapcsolási lehetőséggel, intelligens hangerőállítással, valamint csöves erősítő hangzással (csak headset esetében) büszkélkedhet, de FM-rádiót sajnos nem kapunk a pénzünkért. A videólejátszó kicsinyített ablakos lejátszásra és felirat megjelenítésre is képes, valamint a Full HD tartalmakba sem törik bele a bicskája.

 

 

Hardver
A 64 bites Snapdragon 410-es chipset nem éppen egy erőművész, de a Tab A 9.7 alacsony felbontású kijelzőjének meghajtásához nem is kell ennél erősebb SoC. A négy darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A53 mag mellett egy Adreno 306-os grafikusgyorsító figyel a 28 nanométeres csíkszélességű chipkészletben, ami 2 GB RAM és 16 GB flashmemória (10 GB szabad) társaságát élvezi. Az LTE-s modell ezenkívül 32 GB-os változatban is készül, nemúgy, mint a “Wi-Fi only”, mely csak és kizárólag 1,5 GB RAM-os és 16 GB belsőmemóriás verzióban kapható. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 21626 pont, Geekbench – 472/1437 pont, Basemark OS II – 514 pont, Basemark X – 4073 pont. Wireless fronton adott többek közt a 150/50 Mbit/s-os LTE, a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+, az a/b/g/n szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.1, illetve a GPS-vevő. Az NFC, az infravörös port és az USB OTG támogatás hiányzik.

 

Konklúzió
Mindenképpen támogatandó, hogy a Samsung végre kijött egy olvasásra a korábbiaknál sokkal jobb, 4:3 képarányú tablettel, azonban a Galaxy Tab A 9.7 nagyon gyorsan elbukik, ha kiderül, hogy a kijelzője mindössze 1024×768 pixeles felbontású. Ehhez ráadásul még hozzájön az a tény, hogy a cikk írásakor minimum 90 ezer forintot kell fizetni az LTE modellért, és a csak Wi-Fi-s példányok is legalább 80 ezer forintot kóstálnak. Hasonló összegért sokkal jobb vétel lehet egy Galaxy Tab Pro 10.1 vagy egy Galaxy Tab S 8.4, vagyis a teszt végén ott figyel a hatalmas kérdőjel: a Samsung mégis milyen célból adott ki egy ilyen gagyi kijelzős tabletet ilyen drágán?

Samsung Galaxy Tab A 9.7
Pozitívum: remek összeszerelési minőség, karcsú formaterv, 4:3 képarányú kijelző, osztottképernyős üzemmód, fürge működés, LTE mobilnet, normál mobilhívási lehetőség, Bluetooth 4.1, Wi-Fi, GPS-vevő, korrekt üzemidő.
Negatívum: kis felbontású LCD, nincs FM-rádió, monó hangzás, hiányzik az NFC, az infravörös port és az USB OTG, a Wi-Fi only modellben csak 1,5 GB RAM található, gyenge kamera, magas ár.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik