Mobil

Van itt valami, amiben tönkrevernek minket a románok

Okostelefon (Array)
Okostelefon (Array)

Sokkal többet és sokkal hatékonyabban interneteznek, mint a magyarok, főleg mobilról. Cserébe függőbbek is.

Reprezentatív kutatást készített a Google a régió okostelefon-használati szokásairól; az eredmények fele meglepő, a másik fele vagy vicces, vagy kétségbe ejtő. Az pedig kifejezetten döbbenetes, mennyire elhúztak a románok: nem csak az infrastruktúra és a szolgáltatások jobbak, hanem ügyesebben beépítették az okostelefont a hétköznapjaikba, magától értetődően használják. Most csak simán közlünk pár adatot.

A magyar okostelefon-használók (tehát azok, akik legalább hetente egyszer neteznek készülékükön; ez nagyjából 3 millió 700 ezer fő) kétharmada felváltva internetezik mobilneten és wifin, csak 5 százalékuk támaszkodik kizárólag mobil adatcsomagra. Romániában ez az arány 12%, azazaz okostelefon-tulajon több mint tizedének egyszerűen nincs semmi szükségük bármi másra, annyira jó a sebesség és az adatmennyiség-keret.


Fotó: AFP

Ha már van okostelefonunk, a többség folyamatosan használja is: a magyarok 59 százaléka „folyamatosan vagy néhány óránként” ellenőrzi a beérkező üzeneteket, értesítéseket. Romániában ez az arány 70 százalék. Ők viszont függőbbek is: míg a magyarok 48 százaléka vallotta, hogy „mindig a keze ügyében tartja és csak kivételes esetben halkítja le” mobilját, a románok 68 százaléka tesz ugyanígy. Ha baráti találkozóra, sörözésre megy, a magyarok negyede (pontosabban 26 százaléka) nem bírja ki: rendszeresen nyomkodja, ellenőrzi ekkor is. (Azaz ennyien merték bevallani a kutatóknak – ha szétnézünk bármely este bármely kocsmában, sokkal rosszabb az arány.) A románok 36 százaléka nem teszi le a telefon még sörrel a (másik) kézben sem.

Érdekes, hogy hírolvasásban nagyjából egy szinten vagyunk velük, a magyarok 40 százaléka kerül képbe közéletileg okostelefonnal, a románok ebben csak egy kicsit előznek meg, viszont a csehek nagyon elhúztak: 76 százalékuk (!) olvas rendszeresen híreket.

A magyarok okostelefon-függőségéről pedig egy részletesebb cikkben is írunk, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik