Mobil

Teszt: bankkártya méretű vízálló mobil

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 07. 29. 10:00

Ez az apró készülék még a pénztárcánkban is elfér, és akkor sem esik baja, ha vízbe megyünk vele.

A nyár egyértelműen a fesztiválok, illetve a strandra járás időszaka. Értelemszerűen az ilyen kiruccanások során sem szívesen hagyjuk otthon a mobilunkat, csupán azért, mert az egyszerűen túl nagy értéket képvisel, vagy mert esetleg könnyen megsérülhet a színpad előtti tombolásban vagy a vízbe pottyantva. Pontosan ezen tények ismeretében készült el jelen tesztünk alanya, a keresztségben Card-Tec CM1-Aqua nevet kapott készülék, mely ugyan egy erősen korlátozott szolgáltatási körű hagyományos mobil, viszont kis helyen is elfér, messze nem olyan drága mint egy high-end okostelefon és még a víz sem tesz kárt benne.

 mp-c01 (Array)

Design
A szingapúri Aplustec által gyártott, rikító zöld színben pompázó tesztkészülékünket bármikor könnyen meg lehet találni, hiszen erősen kirí a környezetéből, miközben olyan kicsi, hogy akár még a pénztárcánkban is elfér, például a bankkártyáknak szánt kis slotokban. A telefon mindössze 85×54,5×6,3 milliméter méretű, vagyis tényleg akkora felületű, mint egy hitelkártya, de persze némileg vastagabb annál: a 38 grammos pehelysúlyú versenyző 6,3 milliméter vastag.

 mp-c02 (Array)

Felszereltség, vízállóság
A baloldali él teljesen csupasz, az ellentétes oldalra pedig normál méretű SIM-kártyát csúsztathatunk be. Felül nincs semmi, alul pedig egy szabványos microUSB csatlakozó aljzatra lehetünk figyelmesek. A hivatalos IPX8 minősítéssel rendelkező készülék számára nem okoz gondot, ha akár 2 órán keresztül vízben úsztatjuk, de a gyártó ajánlása szerint utána nem árt egy kicsit kiszárítani a telefont. Érdekesség, hogy más gyártóktól eltérően ez esetben kísérletet sem tettek a víz bejutásának megakadályozására: ami az egyik oldalon befolyik, a másikon kifolyik – az alkatrészek belül lokálisan vannak leszigetelve.

 mp-c11 (Array)

mp-c12 (Array) 

Furcsa megoldás, hogy a #9# kód begépelésével aktiválható a fokozott vízállóságot szoftveres módon biztosító úgynevezett “swim” mód, mely lekapcsolja a rendszercsatit, ilyenkor tehát nem lehet tölteni a készüléket. Tesztjeink során egyébként normál és swim módban egyaránt vízállónak bizonyult a mobil. Ha esetleg túl sok víz jutott be a borítás alá, akkor egyszerűen csak ki kell csavarni a hátlapon lévő négy csavart, ami ezúttal nem jár együtt a garancia elvesztésével. Máshogy egyébként a microSD-slothoz sem tudnánk hozzáférni – alaphelyzetben egy 4 GB-os ilyen kártyát találunk a készülékben. A telefonhoz egyfajta “úszókabátot” is mellékelnek, melyet felapplikálva a CM1-Aqua nem merül le a víz alá, hanem szépen ott úszkál mellettünk a felszínen.

 mp-c13 (Array)

 mp-c08 (Array)

Kezelhetőség
A 22×12 milliméter méretű OLED kijelző nem érintésérzékeny és parányi mérete révén értelemszerűen csak minimális információközlésre képes. A display alatt ott figyel a jó öreg hagyományos nyomógombos billentyűzet, melynek révén a telefon kezelése gyerekjáték egyszerűségű, amiben persze a minimalista és természetesen magyarul is tudó (bár itt-ott angol) menünek is komoly szerepe van. A telefonkönyvben maximum 500 kontakt fér el, ezenkívül pedig természetesen SMS-központot, feketelista és hívásrögzítő funkciós hívásközpontot, valamint háttérben is szóló zenelejátszót és műsorrögzítésre képes FM-rádiót is kapunk a pénzünkért. Említést érdemel továbbá a fájlkezelő, a számológép, a naptár, az öt időpontos és szundi funkciós ébresztőóra, a diktafon, illetve a négyféle hangprofil és a vibramotoros korrekt rezgő üzemmód.

 mp-c15 (Array)

 mp-c16 (Array)

 

Mire nem jó és mire igen?
A négynormás GSM-modullal felvértezett parányi mobiltelefontól senki se várjon olyan extrákat, mint például webböngésző, Facebook-kliens vagy kamera, viszont a Bluetooth szerencsére ott figyel a repertoárban. Ennek köszönhetően akár SIM-kártya nélkül is telefonálhatunk a CM1-Aquával, még pedig úgy, hogy a csomagunk mélyén biztonságban lévő okostelefonunkat használja tárcsázóként – ez az úgynevezett “Bluetooth dialer” funkció. Az akkumulátor ugyan elég parányi, de ezúttal igen szerény fogyasztás társul mellé, így aztán optimális esetben 3 órás beszélgetési időre, illetve 6 napos készenlétre számíthatunk.

 mp-c05 (Array)

 mp-c06 (Array)

 mp-c07 (Array)

Konklúzió
A többek közt SIM-adapterekkel, SIM-tálcával, gumitokkal, hordszíjjal, színes csuklópántokkal, jack adapterrel és egy 85 milliméter hosszú USB-kábellel, de töltőadapter nélkül szállított CM1-Aqua ideális társunk lehet egy őrületes koncerten vagy éppen a strandon, de persze kompromisszumoktól egyáltalán nem mentes. Hiszen például nem lehet fotózni vele, nem tudunk becsekkolni vele a Facebookra és azt sem tudjuk megnézni rajta, hogy hajnalban mikor jön az első busz. Ettől függetlenül második készüléknek simán megfelelhet, már amennyiben le tudjuk nyelni a békát, hogy a hazai forgalmazó nem kevesebb mint 30 ezer forintot kér el érte. Amennyiben kicsit nagyobb kijelzőt és kicsit combosabb akksit szeretnénk, akkor arra ott a 8,3 milliméter vastag és 46 gramm tömegű CM1-Super nagytesó, mely 27500 forintba kerül, azonban nem vízálló.

mp-c09 (Array) 

 mp-c03 (Array)

 mp-c04 (Array)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.