Mobil

Útvonaltervezés mobilon: így indulj a fesztiválra

Idén nyáron már senki se bajlódik papír-térképekkel, mutatjuk a legnépszerűbb módszereket a mobilos navigációra.

Húsz éve még egyértelmű volt, hogy egy nyári eseményre, utazásra vagy fesztivál-látogatásra egy előre beszerzett, papír alapú térképpel készülünk, amit aztán utazás közben az anyósülésen utazó családtag, vagy barát böngészget, felemás értékű utasításokat adva a sofőrnek. Tíz éve a tehetősebbeknek már valamilyen céleszköz figyelt az autójában, az általánosan GPS-nek “becézett” PNA-k (Personal Navigation Assistant, személyi navigációs segéd) ideje azonban az okostelefonok elterjedése miatt már szinte teljesen lejárt.

Akinek valamilyen okostelefon ücsörög a zsebében, az esetek többségében már alapértelmezetten rendelkezik valamilyen navigációs megoldással. A legolcsóbb eszközök kivételével szinte mindegyikben dolgozik GPS modul, és a legnagyobb operációs rendszerekre egyaránt létezik saját navigációs app. Androidon ez a Google Térkép, iPhone-osok az Apple saját térképszolgáltatását, a legtöbb Windows Phone tulajdonos pedig a Nokiától örökölt HERE Maps-t használhatja. Ráadásul, ahogy összemosódnak a rendszerek, már androidosok is használhatják a HERE Maps-t, és iPhone-osok is elérhetik a Google térképszolgáltatását ingyen.

Ezeknek alapvető tulajdonsága, hogy valamilyen internetes hozzáférésre is szükségük van a pontos működéshez, ugyanis a térképadatokat menet közben szerzik be, ahogy a kiegészítő információkat, például a közlekedési infókat, útlezárások, dugók, balesetek helyeit. Előnyük viszont épp ezért az abszolút naprakészség: akár azonnal választhatunk alternatív útvonalat, ha a rendszer szerint valamilyen akadály, vagy lassító tényező várható az eredetileg betervezett irányban.

Persze van több egyéb navigációs megoldás is mobilokra, ezek többsége ráadásul előre letöltött térképekkel dolgozik, így utazás közben nem kell folyamatosan internetre kacsintgatnia az eszközünknek (ez főleg külföldi utazás közben hasznos). Alkalmazások tucatjai közül válogathatunk, melyek egy része akár ingyenesen is használható. Ilyen például a Sygic GPS Navigation & Maps, amely a folyamatosan frissülő térképeket is ingyen adja, fizetnünk csak az extra változatért kell, amely például “szájbarágós” sávasszisztenst, hangos navigációt kínál. A Sygic egyik kiváló funkciója, hogy ha az autó műszerfalára helyezzük a telefont, egy kontrasztos megjelenítési mód a szélvédő belsejére “vetíti” a navigáló képernyőt.

Kiváló alternatíva lehet még a Waze is, amely az első igazi “közösségi navigációs” megoldás. Itt ugyanis az appot használó többi autós valós időben osztja meg tapasztalatait, így azonnal tudhatjuk, hol lapul egy orvul elhelyezett traffipax, vagy hol lassult be a forgalom, és milyen egérutat ajánlanak a tapasztalt közlekedők.

Bármilyen navigációt is választunk, érdemes jól felkészülni a mobil, vagy tablet áramellátására, mivel a folyamatosan bekapcsolt kijelző és az aktív GPS modul szinte “szívja” az akkut. Autóban egy megbízható szivargyújtós töltő, zsebben vagy táskában pedig egy hordozható akku-bank lehet a legjobb megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik