Mobil

Sony Xperia Z4 Tablet teszt: leglegleg

Lássuk, hogy mire képes a gyakorlatban a japán gyártó legújabb, legkönnyebb és legvékonyabb vízálló tablete!

A Sony idén márciusban az Xperia Z2 Tablet “személyében” immár a hetedik tabletét mutatta be. Emlékezzünk csak vissza, hogy a japán gyártó négy évvel ezelőtt a konzervatív Tablet S-sel, illetve az abszolút formabontó Tablet P-vel jelent meg először ebben a szektorban, és bizony ezek a kezdeti próbálkozások nem voltak valami sikeresek. Aztán 2012-ben megérkezett az immár minden tekintetben sokkal komolyabb produktumnak tekinthető és az ebben a szegmensben elsőként Xperia márkajelzést virító Xperia Tablet S. 2013 már egyértelműen a még nagyobb durranásnak számító Xperia Tablet Z-ről szólt, mely tulajdonképpen nem volt más, mint az Xperia Z okostelefon tabletes testvérmodellje. Aztán tavaly februárban lehullott a lepel az Xperia Z2 smartphone tablet-tesójáról, az Xperia Z2 Tabletről, ősszel pedig megérkezett a kompakt tabletek piacán hadrenbe állított Xperia Z3 Tablet Compact. Jelen tesztalanyunk, az Xperia Z4 Tablet (SGP771) már 2015 márciusában mutatkozott be, és néhány hónapnyi késést követően nemrégiben végre megérkezett a boltok polcaira.

 

Design
Az immár jó néhány éve használatos Omnibalance designjegyeket a legújabb tabletén is továbbvitte a gyártó, de ami ennél fontosabb, hogy az Xperia Z4 Tabletet minden korábbinál vékonyabbra és könnyebbre faragták. A készülék mindössze 6,1 milliméter vastag, vagyis 0,3 milliméterrel vékonyabb az elődjénél, és pontosan ugyanolyan vastag, mint az Apple iPad Air 2. A tömegből is sikerült lefaragni több mint 10 százalékot, így aztán e tekintetben az alig 393 grammos Z4 Tablet alaposan alávág a 444 grammos almás riválisának. A légiesen könnyű szupervékony masina hátoldala matt fekete felületű (létezik fehér variáns is), amin az ujjlenyomatok sokkal kevésbé látszanak meg, mint a korábban használt üvegen, ellenben ha valamilyen szennyeződés felkerül a felületre, akkor az onnan csak elég nehezen távolítható el.

 

Felszereltség
A hivatalos IP68-as minősítést kapott, tehát akár vízbe is lazán belemeríthető, teljesen vízálló kivitelű tableten baloldalt kapott helyet a bekapcsológomb, illetve a hangerő gombpár, az ellentétes oldal pedig az immár fedetlen módon is vízálló microUSB-portnak ad otthont. Felül keresendő a microSD és nanoSIM slot, valamint a rejtett reset gomb, melyek mindegyike egy kihajtható ajtó védelmét élvezi – az elődön még meglévő távirányító funkciós infravörös port idénre eltűnt, nemúgy mint a fedetlen jack dugalj. Az alsó élről száműzték az egyedi rendszercsatit – az integrált akksi továbbra is csak 6000 mAh kapacitású, vagyis többek közt ez az ára a szupervékony kivitelnek. A riválisok ma már bőven 8000 mAh felett járnak, azonban jó hír, hogy az Xperia Z4 Tabletet sikerült jól optimalizálni, így a 8-9 órás üzemidőre végülis nem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Ha pedig nagy a baj és iszonyatosan fogytán a szufla, akkor érdemes bekapcsolni a már jól ismert Stamina üzemmódot, mellyel nem kevés extra üzemidőt nyerhetünk. Kár, hogy a gyári vezetékes töltő mindössze 1,5 amperes, így aztán az akksi nulláról százra történő komplett feltöltése jó néhány órányi időt vesz igénybe. Vezeték nélküli töltési lehetőség nincs. Az alábbi fotón az ugyancsak vízálló Xperia M4 Aqua társaságában látható az Xperia Z4 Tablet:

 

 

 

Kijelző
A 10,1 colos képátlón és a szélesvásznú kialakításon nem változtatott a Sony, azonban a már tavaly is szerénynek ítélt 1920×1200 pixeles felbontáson és a 224 ppi-s pixelsűrűségen sokat javított. A 2560×1600 képpontos Triluminos érintőkijelző 299 ppi-s értékkel büszkélkedhet (iPad Air 2: 264 ppi), ami ugyebár Retina Display szint, ezenkívül pedig az X-Reality for mobile technológiás IPS LCD panel színeivel, kontrasztjaival és betekintési szögeivel sincsenek problémák. Az elődnél közel 80 százalékkal több pixelt felvonultató kijelzőt a szokásostól eltérően nem Gorilla Glass, hanem a Sony saját megoldása védi, és jó hír, hogy az előd 25 milliméteres káváját 15-20 milliméterre csökkentették. Magyarul az úgymond kihasználatlan felület csökkent, ez azonban szerencsére nem megy az ergonómia rovására. Az LCD felett egy notifikációs LED-re és egy 2-ről 5 megapixelesre növelt felbontású szelfikamera található, alatta nincsenek fizikai kezelőszervek, a virtuális QWERTY billentyűzet pedig 18×9,5, illetve 11×8,5 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

Kamera
A jobbfelső sarokba biggyesztett hátoldali kamera felbontása változatlanul 8 megapixel, ami persze bőven elég lehetne, azért viszont kár, hogy a vele készített fotók a vártnál gyengébb minőségűek, illetve, hogy a sötétben történő fotózást alaposan megnehezíti a LED-villanó hiánya (az persze más kérdés, hogy egy tabletbe kell-e egyáltalán kamera). Az Exmor RS szenzoros fényleső révén maximum 3264×2448 pixeles fotók lőhetők, a képarány 16:9, illetve 4:3 lehet, a fényérzékenység ISO50 és ISO1600 között állítható, és sokszor jó szolgálatot tehet a gyorsindítás funkció. Említést érdemel továbbá a 0,5/2/10 másodperces időzítő, a HDR üzemmód, a mosolyexponálás, az arcfelismerés, a sorozatfelvevő, a tizenhét gyári témabeállítás, illetve a fejlett panoráma mód. Íme néhány tesztfotó, melyek klikkre új ablakban és eredeti méretben nyílnak meg:

 

 

 

 

 

 

 

A videófelvevő még nem ugorja meg a 4K felbontást, vagyis be kell érnünk a szokásos 1920×1080 pixeles Full HD szinttel: az MP4 formátumú mozgóképek 16,5 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval bírnak. Optikai képstabilizátor nincs, viszont az aktív intelligens digitális stabilizálás remekül teszi a dolgát, aminek azonban az az ára, hogy ilyenkor némileg csökken a nagylátószög. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Androidból ugyan még nem a legújabb, 5.1-es kiadást kapjuk, de az 5.0.2-es verzióval is elégedettek lehetünk, főleg azért, mert a Sony kiváló optimalizálásának köszönhetően maximálisan stabil és gyors a rendszer. A japánok szokás szerint nem maszkírozták el túlságosan a kis zöld robotot, a felhasználói felület nagyrészt ismerős lehet a nemrégiben érkezett Sony okostelefonokról. Az alapképernyőn maximum hét slide-unk lehet, pinch-to-zoommal szerkesztő módba kerülünk, a kijelző felső szekciójából pedig egy-egy külön sáv húzható le az értesítésekkel, illetve a hasznos kis gyorsgombokkal. Az LCD alsó sorában három virtuális gomb figyel, melyek közül a harmadikkal csalogatható elő a nemrégiben használt appok listája: ezek az alkalmazások egyetlen gombnyomással mind leállíthatók, illetve ugyaninnen érhetők el a kijelzőn szabadon pakolgatható minialkalmazások. A kijelző középső-alsó szekciójából előhívható főmenü 8×4 ikont virít, és ha az első oldalról jobbra swipe-olunk, akkor baloldalt előugrik a már jól ismert segédmenü, mely az appok kezelésében van segítségünkre.

 

 

 

Funkciók
A Chrome böngésző a remek kijelzőn és a fürge proci miatt valódi élménnyé teszi a netezést, ezenkívül pedig már gyárilag fel van telepítve a tabletre a Facebook és a YouTube kliens is. A File Commander könnyen kikövetkeztethető módon egy remek fájlkezelő, ezenkívül pedig még számológépet, biztonságimentés készítőt, valamint naptárt és térképet is kapunk a pénzünkért. A Microsoft-féle Skype is már alaphelyzetben fel van telepítve, a zenéket pedig a TrackID funkciós és mindenféle hangzásjavítóval telepakolt, nemrégiben Walkmanről Zene névre átkeresztelt, hatsávos ekvalizeres app tolja a fülünkbe, még pedig a frontoldalon található két hangszóróból. Ez utóbbiak az elődhöz képest némileg magasabbra kerültek, és ha véletlenül nem takarjuk le őket az ujjainkkal, akkor a korábbiaknál szebben és nagyobb hangerővel szólnak. Szólnunk kell továbbá a social funkciós és RDS-es sztereó FM-rádióról, valamint a videólejátszóról, mely mindenféle HD tartalmat és azok feliratait is lazán megjeleníti.

 

 

 

Hardver
Míg az elődben egy négymagos 2,3 GHz-es Snapdragon 801-es chipset volt, addig a Z4 Tabletben már a nyolcmagos Snapdragon 810 található. Ezt a melegedésre fokozottan hajlamos SoC-t eddig szinte minden okostelefon esetében negatív kritikával illettük, ezúttal viszont tabletbe szerelve nem sok ellenvetésünk van ellene, ami vélhetően a nagyobb hőátadó felületnek köszönhető. Az MSM8994-es chipkészletben négy darab 2 GHz-es Cortex-A57 mag, négy 1,5 GHz-es Cortex-A53 mag, valamint egy Adreno 430-as GPU található, melyek 3 GB DDR4 RAM, illetve 32 GB flashmemória (20 GB szabad) társaságát élvezik. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 57961 pont, Geekbench 3 – 1283/4037 pont, Basemark X – 34035 pont, Basemark OS II – 1620 pont. Wireless fronton adott az a/b/g/n/ac szabványú dual-band Wi-Fi, a Bluetooth 4.1, az NFC, a mindentudó GPS-vevő, és mivel nálunk egy full extrás készülék járt, a 300/50 Mbit/s-os tempóra képes LTE mobilnet is.

 

 

Konklúzió, ár, riválisok
Míg okostelefonon fronton mostanság enyhén ügyetlenkedni látszik a Sony (lásd: Z3+, Z4, Z4v), addig a cég legújabb tabletének talán egyetlen komolyabb hibája, hogy rengeteget kellett várnunk rá. No, és persze az árával is viszonylag nehéz megbarátkozni, ugyanis a nálunk járt LTE-s modell nem kevesebb mint 220 ezer forintba kerül, illetve hasonló összegért megkaphatjuk az LTE nélküli, de BKB50-es billentyűzettel megspékelt kiadást is. Összehasonlításképp, az iPad Air 2 16 GB-os LTE modellje 207 ezer forintba kerül, a 64 GB-os LTE változat ára pedig nem kevesebb mint 242 ezer forint. Házon belül az Xperia Z3 Tablet Compact 110 ezer forintot kóstál, egy 16 GB-os és Wi-Fi-s Xperia Z2 Tablet pedig legolcsóbban 125 ezer forint ellenében vihető haza. Végül, de nem utolsó sorban a Samsung Galaxy Tab S 10.5-ről is érdemes említést tenni, ez a Super AMOLED kijelzős csúcstablet mostanság ugyanis akár már 110 ezer forint magasságában begyűjthető.

Sony Xperia Z4 Tablet (SGP771)
Pozitívum: pehelykönnyű, szupervékony, vízálló, általánosan remek minőség, megnövelt felbontású kijelző, csökkentett méretű káva, fürge működés, korrekt működési idő, bővíthető memória, javított minőségű sztereó hangszóró, 5 megapixeles frontkamera, Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC, MHL 3.0, FM-rádió, remek zenelejátszó, villámgyors LTE mobilnet, opcionális Bluetooth billentyűzet.
Negatívum: még nincs rá Android 5.1-es frissítés, lehetne belőle 64 és 128 GB-os modell is, a LED nélküli főkamerától kicsit többet vártunk, kimaradt az infravörös port, gyenge gyári töltő, nincs vezeték nélküli tölthetőség, magas ár.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik