Mobil

Teszten a legkönnyebb 5 colos okostelefon

Az Acer legújabb középkategóriás készüléke elsősorban szuperkönnyű kivitele révén kíván hódítani.

Az Acer név hallatán csak keveseknek villan át az agyán kapásból egy okostelefon: ilyenkor legtöbben valamilyen notebookra, tabletre vagy például monitorra gondolunk. Pedig az Acer már jó ideje többek közt mobiltelefonokat is gyárt, és ezek egy ideje már Magyarországon is hivatalosan kaphatóak. Mi most a gyártó kínálatából a tavalyi Liquid Jade utódját, a keresztségben Liquid Jade Z nevet kapott 2015-ös újdonságot vesszük górcső alá.

 

Design
Bár az 5 colos telefonokat nem is olyan rég még hatalmasnak találtuk, a mai gigantikus phabletek korában az ekkora kijelzős Liquid Jade Z kis túlzással akár már kompaktnak is mondható. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy a 143,5×69,8×8 milliméter méretű újdonság a maga 110 grammos tömegével a legkönnyebb készülékek közé tartozik, olyannyira, hogy az 5 colos kategóriában nem is létezik nála könnyebb delikvens. Az unibody kialakítású telefon hátoldalát kemény műanyag borítja, mely oldal- és hosszirányban szálhúzott textúrájú. Ezt a megoldást nem nevezném különösen szépnek vagy minőséginek, az viszont tény, hogy szerencsére nagyon nehezen piszkolódik.

 

Felszereltség
A baloldali élen található tálcába tudjuk behelyezni a nanoSIM-et és a microSD-t, az ellentétes oldal pedig a szokásos hangerőállító gombpárnak ad otthont. Felül keresendő a jack dugalj, melyre egy vezetékes headsetet csatlakoztatva máris kezdődhet az FM-rádiózás, alul pedig egy fedetlen microUSB-portra lehetünk figyelmesek. A fixen beszerelt akkumulátor kapacitása az elődhöz képest 2100 mAh-ról 2300 mAh-ra nőtt, és átlagos használat mellett mintegy 1-1,5 napos használati időt tesz lehetővé. Ha nagyon fogytán az energia, érdemes bekapcsolni az energiatakarékos üzemmódot, vagy pedig lehetőség szerint csatlakoztatni az 1,35 amperes gyári vezetékes töltőt. Vezeték nélküli töltési lehetőség nincs és a készülék nem vízálló.

 

 

Kijelző
Mivel egy vérbeli középkategóriás termékhez van szerencsénk, ezúttal senki se várjon Full HD, vagy ne adj Isten QHD felbontást. Az 5 colos képátlón felvonultatott 1280×720 pixeles HD felbontás 294 ppi-s pixelsűrűséget eredményez, ami már közel Retina Display szint, tehát a képminőségre alapvetően nem lehet panaszunk. Az előlap mintegy 69 százalékát uraló IPS LCD panel a Zero Air Gap technológiának köszönhetően elméletileg remek fényerővel és nagy betekintési szögekkel rendelkezik, a valós produkciót viszont inkább csak átlagosnak lehet nevezni. A Gorilla Glass 3 védelmet élvező kijelzőn kétféle gyári témabeállítás közül választhatunk, a betűméret pedig négy fokozatban állítható. A display felett egy notifikációs LED, valamint egy f2,2-es fényerejű 5 megapixeles szelfikamera található, alatta pedig nincsenek fizikai gombok. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 5,5×8,5, illetve 9,5×7 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

 

Kamera
A hátlap síkjából néhány milliméternyit kiemelkedő kameramodul “lelke” egy 13 millió képpontos képérzékelő, ami előtt egy rekord fényerejű, f1,8-as objektív található, melyhez hasonlót eddig csak a csúcskategóriás LG G4-ben láttunk. Optikai képstabilizátor sajnos nincs – igaz ebben a kategóriában nem is várható el – így rossz fényviszonyok mellett nehéz jó minőségű, bemozdulásmentes fotókat készíteni. Ilyenkor használhatjuk egyrészt a szimpla LED-es segédfényt, másrészt pedig megemelhetjük a fényérzékenységet egészen ISO1600-ig. A 13 megapixeles maximális felbontás 4:3-as képarány mellett van meg, 16:9 esetén csak 10 megapixelt kapunk. Íme néhány tesztfotó, melyek közül az első kettő egy normál/HDR páros (klikk a képekre az eredeti mérethez!):

 

 

 

Érdekesség, hogy a kamera felhasználói felületének jobboldalán van egy úgynevezett kedvenc gomb, melyre beállíthatjuk kedvenc funkciónkat, ami lehet például a panorámakép vagy éppen a HDR. Kapunk továbbá kép a képben fotós üzemmódot, arcszépítő funkciót, hangfelvételes fotózási lehetőséget, hangvezérelhetőséget, mosolydetektálást, geotagginget, illetve 5/10/15 másodperces késleltetésre képes időzítőt. Manuális beállítási lehetőségek és RAW üzemmód nincs.

 

 

 4K kamkordert gondolom senki sem remél egy ilyen középpályás telefontól, a joggal elvárható Full HD-t pedig simán tudja a Liquid Jade Z. Az 1920×1080 pixeles felbontású, 3GP kiterjesztésű mozgóképek 17 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval rendelkeznek – videózás közben fotózhatunk is. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Bár az 5.0-ás Lollipop már jó ideje be lett ígérve, tesztünk írásakor egyelőre még mindig csak Android 4.4.4-es KitKat fut a készüléken. A felhasználói felület tekintetében nincsenek túlságosan mélyreható aceres változások a default droid életérzéshez képest – egy alapvetően egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető, enyhén minimalista UI-hoz van szerencsénk. A lockscreenről könnyen és gyorsan elérhető például a tárcsázó, a böngésző és a kamera, az alapképernyőn maximum kilenc oldalunk lehet, a felülről lehúzható állapotsávon pedig alaphelyzetben öt gyorsikon látható, melyek alatt további 5×4 kis ikon bukkanhat fel. Nyolcféle lapozási effekt közül lehet választani, a név/dátum/gyakoriság szerint sorrendező főmenü pedig 4×5 ikonos felülettel rendelkezik. Az alkalmazásváltó 3×3-as elrendezésben dobja fel a nemrég használt appokat és alatt ott figyelnek az úgynevezett lebegő alkalmazások ikonja: ha ezekre rábökünk, akkor azonnal bárhova odapakolhatunk a kijelzőn egy enyhén átlátszó és szabadon mozgatható számológépet vagy stopperórát.

 

 

Szolgáltatások
Böngészőből kettőt kapunk: egy alap androidos verziót és persze a jó öreg Chrome-ot. A telefonos alkalmazás öt részre van felosztva, melyek a következők: híváslista, tárcsázó, kedvencek, névjegyek, csoportok. A tucatnyi Acer alkalmazás közül kiemelendő az Acer Extend, melynek révén a számítógépünk monitorán is megjeleníthető a telefon kijelzőképe, és onnan távirányítható is a mobil. Említést érdemel továbbá a Polaris Office 5 irodai alkalmazás, a vonalkódolvasó szoftver, a Facebook és YouTube app, a diktafon, a naptár, az SD-kártyás biztonsági mentés készítő, illetve a többek közt a felesleges fájlok törlésére, illetve gyorsításra és vírusirtásra használható Clean Master. A zenelejátszó mindenevő fajta, a videólejátszó pedig a Full HD videókat is lejátsza, az amúgy ugyebár nem éppen Full HD felbontású kijelzőn. Az időzíthető ki/bekapcsolásra képes telefon hivatalos DTS minősítést visel magán, és a hangzását külön be lehet állítani zenére, illetve videóra.

 

 

Hardver
A Liquid Jade Z-be a MediaTek egyik újkeletű középkategóriás chipsete, az MT6732 került, mely ugyan még mindig az elavult 28 nanométeres gyártási technológiával készül, de legalább már 64 bites. A négy darab 1,5 GHz-es órajelű Cortex-A53 mag mellett egy 500 MHz-es Mali T760MP2 grafikusgyorsító rejtőzik – rekordsebességet senki se várjon egy ilyen vastól, a hétköznapi használat melletti korrekt működési sebesség viszont adott. Tesztmobilunkban 1 GB RAM és 8 GB flashmemória található, melyek közül az utóbbiból alaphelyzetben mintegy 3,5 GB szabad. A memóriafelhozatal tehát sajnos elég karcsú, azonban megjegyzendő, hogy hazánkban hivatalosan szerencsére a 2 GB RAM-os és 16 GB belsőmemóriás lesz kapható – érdemes inkább ez utóbbi modellt keresni. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 31246 pont, Geekbench 3 – 713/2024 pont, Basemark OS II – 664 pont, Basemark X – 8071 pont. Az eredeti Jade-hez képest komoly változás, hogy a Jade Z immár LTE támogatással is rendelkezik, ezenkívül pedig természetesen Wi-Fi, Bluetooth 4.0, illetve GPS-vevő is található benne. NFC és infravörös port nincs.

 

Konklúzió
Az Acer Liquid Jade Z azoknak készült, akiket nem hoz lázba a lehető legnagyobb felbontású és hatalmas kijelző, a nyolcmagos processzor és a 20 megapixeles kamera, hanem ehelyett egy olyan, relatíve kompakt és rekordkönnyű készülékre vágynak, mely a hétköznapokban tökéletes társ lehet. A Jade Z semmilyen fronton sem nyújt az átlagosnál komolyabb produkciót, hanem egyszerűen csak egy vérbeli középkategóriás készülék. Az 1 GB RAM és a 8 GB flashmemória manapság már elég karcsú, azonban az augusztusban hazánkba érkező első hivatalos Jade Z szállítmány készülékeiben már 2 GB RAM és 16 GB belsőmemória lesz. A készülék kártyafüggetlen listaára 80 ezer forint magasságában fog alakulni (európai listaár: 199 euró).

Acer Liquid Jade Z
Pozitíum: szuperkönnyű kivitel, relatíve kompakt forma, 5 colos IPS LCD kijelző, bővíthető memória, 64 bites chipset, elődjénél nagyobb akksikapacitás, LTE mobilnet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS-vevő, FM-rádió, nagy fényerejű főobjektív, 5 megapixeles szelfikamera, Acer alkalmazások, opcionális dupla SIM-slot, DTS hangzás.
Negatívum: még nincs rá Lollipop frissítés, nem cserélhető az akksi, az üzemidő lehetne kicsit hosszabb, hiányzik az NFC, az árcédula lehetne barátságosabb.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik