Mobil

Irány a fesztivál? Ezek legyenek a telefonon!

Zene, buli, haverok, napfény? Ha belevetjük magunkat a nyárba, készítsük fel rá a mobilunkat is. Adunk pár tippet hasznos alkalmazásokra.

Néhány éve egy nyári fesztiválon még csak annyiban tudott segíteni rajtunk a telefonunk, hogy megpróbálhattuk vele felhívni a zajban valamelyik barátunkat, esetleg SMS-ben kísérelhettük meg összegyűjteni az elkóborolt társaságot. Manapság sokkal több hasznos segítséget kaphatunk a mobiltól, ajánlunk néhányat.

Alapozás

A fesztivál előtt nem árt megnézni, néhány teljesen alapértelmezettnek számító alkalmazás merre található a telefonunkon. Sok készülékre eleve feltelepítenek ilyeneket már a vásárlás előtt, de a legnépszerűbb appok között is ott mosolyognak az alkalmazásboltokban. Legyen például kéznél a navigáció – Androidon természetesen a Google Térkép, iPhone-on az Apple Maps lesz a megoldás, windowsos telefonok egy részére elérhető a Nokia Here (értelemszerűen a Lumia készülékeken szinte biztosan megtaláljuk). Ezzel a forgatagban sem tévedhetünk el, és egy vidéki fesztiválon is könnyen megtalálhatjuk a legközelebbi boltot, benzinkutat, vagy más érdekes pontokat.

Nem árt egy időjárás-előrejelző app sem: a legtöbb telefonon már van valami hasonló, s kereshetünk alternatív megoldást is. Androidon a 1Weather a legnépszerűbb, amely az alap információkon kívül mutat UV-sugárzási szintet, szélsebességet, és akár radarképeket is, hogy egy vihar előtt még időben beszaladhassunk valamelyik sátorba. iPhone-on jelenleg az AccuWeather app a legnépszerűbb a témában, amely percről percre követi az előrejelzéseket, és akár figyelmeztetéseket is megjeleníthet vihar, vagy más extrém időjárási esemény előtt (akár Apple okosórára is).

Felkészült fesztiválozóknak

Ha valaki még nem döntötte el, hogy a nyár melyik eseményére látogasson el, érdemes kipróbálnia a Fesztiválok – Summer Festivals in Hungary alkalmazást, amely Androidra és Apple eszközökre egyaránt elérhető. Itt megtalálhatjuk az összes fesztivál információit, akár naptárnézetben, akár fellépőkre, vagy helyekre szűrve.

Ha már kint vagyunk egy fesztiválon, érdemes olyan helyeket keresni, ahol az esetenként szűkös mobil adatcsomagok fogyasztása nélkül netezhetünk, tölthetjük fel a bulikban készült fotókat, videókat. Ilyenkor a WiFi Finder androidos, vagy iPhone-os változata segíthet, amely aktív netkapcsolat nélkül is megkeresi a közelben lévő vezeték nélküli hálózatokat, így azoknak is jó választás, akik már elhasználták a havi net-keretet.

Hogy éjszaka is megtaláljuk a sátrunkat, legyen nálunk valamilyen zseblámpa app, például az androidos Brightest Flashlight, vagy az iPhone-os Flashlight O. A külföldi fesztiválozók megértéséhez érdemes valamilyen mobilos szótárat letölteni (bár Androidra elérhető az egész jó hatásfokkal működő Google Fordító is). A legjobb független szótár-appokat a visszajelzések szerint mostanában az SE Develop készíti, magyar-angol segédjük Androidra és iPhone-ra is ingyenes (mivel a teljes szócikket letölti az első alkalommal, érdemes WiFi-ről telepíteni, utána viszont már sávszélesség-barát).

Végül pedig álljon itt a tömött pénztárcákat és a különféle bankkártyákat kiváltó, egyre több fesztiválon használható Mobiltárca, amelyhez NFC-képes telefon szükséges, így a nyári eseményeken és helyszíneken is egyre gyakoribb elfogadóhelyeken kényelmesen, egyetlen érintéssel lehet fizetni ételért, italért és szolgáltatásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik