Mobil

Így vigyázhatsz a kütyüidre a nyári fesztiválokon

Itt a nyár és a fesztiválszezon, a nagy kavarodásban és extázisban azonban könnyen baja eshet a mobilnak, tabletnek és egyéb kütyüknek. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni.

A nyári fesztiválok természetesen első sorban a buliról, koncertekről, barátokról szólnak. Viszont ha divatos szóval “túltoljuk a partizást”, másnap akár kellemetlen meglepetés is érhet: elveszett, vagy ellopott telefon, leesett és összetört tablet, vízbe ejtett fényképezőgép fogadhat. És bizony, az ilyen balesetek még akkor is előfordulhatnak, ha nem eresztjük el a gyeplőt, egyszerűen a sok ember, az extrém helyzetek miatt. Pedig a telefon és hasonló eszközök manapság már szinte a mindennapi élet elengedhetetlen részei, és a fesztiválokon is sokkal többre jók, mint a telefonálásra és netezésre, például a készpénzt teljesen otthon hagyva akár fizethetünk is velük. Épp ezért most nézzük, milyen veszélyek leselkedhetnek eszközeinkre, és hogyan tehetünk ellenük!

Csatt, bumm, potty, csobb

Egy fesztivál forgatagában a fizikai sérülések lehetősége az egyik legfontosabb veszélyforrás. Mivel egy okostelefonnak, vagy tabletnek szinte legnagyobb felületét a kijelző adja, egy egyszerű leejtés, zsebből kiesés, vagy ütődés máris teljesen tönkreteheti a készüléket. Ugyanennyire tönkreteheti a napunkat, ha egy vízparti buli hevében a tóba, folyóba, medencébe csobban a kedvenc eszközünk, amit az esetek többségében még a Baywatch-lányok sem tudnának újjáéleszteni. Nézzük tehát elsőként a tippeket a fizikai sérülések elkerülésére!

  • Ha lehet, válasszunk olyan eszközöket, amelyek eleve rendelkeznek valamilyen sérülés elleni védelemmel. A telefonok, tabletek esetében ilyenek a megerősített kijelzőkkel (újabb generációs Gorilla Glass-szel) szerelt modellek, vagy egyes speciális készülékek, például a Samsung S6 active vagy a kifejezetten strapatelefonként kiadott CAT mobilok.
  • Ha sérülékeny telefonunk vagy más eszközünk van, keressünk rá jól passzoló, strapabíró tokot. Tudjuk, ettől kissé bumfordibb lesz az összhatás, de a kifejezetten ütődési sokkhatás elnyelésére készült borítások sokat segíthetnek akár százezres károk ellen.
  • “Vizes” fesztiválokra, nyári bulikra nagyon jó befektetés lehet egy néhány ezer forintért beszerezhető vízálló tok. Ilyesmit méret szerint csoportosítva, univerzális kiépítésben is kaphatunk, viszont egy véletlen csobbanást tökéletesen túlél minden kütyünk egy ilyen védőtok belsejében.
  • Ne felejtsük el, hogy a hőguta és a tűző napfény nem csak az emberi szervezetekre, de a telefonokra és egyéb kütyükre is veszélyes. Egy korábbi cikkünkben részletesen írunk arról, mire kell vigyázni a nyári melegben, és mit tehetünk, ha “napszúrást kapott” a telefon, vagy a laptop.


Külön utakon

A másik gyakori probléma, ha a zsúfolt, hangos, ingergazdag fesztiválok közepette eltűnik valamelyik eszközünk, akár csak azért, mert észrevétlenül kiesik a zsebünkből, akár azért, mert valaki a felhevült hangulatot kihasználva megszabadít minket tőle. Íme, néhány egyszerű tipp a védelemre és a bajok enyhítésére.

  • Természetesen a legfontosabb az “emberi tényező”. Ha tudjuk, hogy ugrálós, bulizós helyre megyünk, és talán néhány pohár alkohol is lecsúszik, már jó előre helyezzük biztonságba fontos készülékeinket. A mobilok például legyenek a hátizsák mélyén, akár egy külön belső zsebben, vagy cipzáras, rögzített tokban.
  • Mobilos boltokban, és persze netes áruházakban egyre több olyan kis eszközbe futhatunk bele, amik a telefonhoz, tablethez és más eszközökhöz Bluetooth kapcsolattal csatlakozva figyelmeztetnek, ha a kütyü egy bizonyos távolságon kívülre kerül. Az általában apró jelzőket akár a nyakunkba is akaszthatjuk, hogy könnyen észrevegyük a jelzést, és még időben visszaszerezhessük eszközünket a sárból, vagy az illetéktelen kezekből.


  • Ha már megtörtént a baj, több lehetőségünk is van megtalálni elveszett eszközünket. Androidos készülékekhez egy ideje elérhető az Android Eszközkezelő, amely képes meghatározni a készülék helyzetét (ráadásul nem kell hozzá alkalmazást telepíteni, csak annyi a feltétel, hogy az adott eszköz a Google fiókunkhoz kapcsolódjon). A helymeghatározáson kívül meg is csengethetjük a készüléket, vagy távolról letörölhetjük róla az adatainkat, hogy ne férjenek hozzájuk illetéktelenek. Apple eszközök esetén hasonló megoldások állnak rendelkezésre, leginkább a Find My iPhone funkciót ajánljuk. A beépített lehetőségeken kívül pedig több olyan mobilos és tabletes app található az alkalmazásboltokban, amelyek szintén az eszközök távoli megkeresését, jelzését, biztonsági beállításait segítik.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik