Mobil

Teszten a fejjel lefelé is használható mobil

Ezúttal egy nagykijelzős középkategóriás Alcatel készüléket fogunk vallatóra - teszten az Idol 3.

Az elmúlt időkben szinte még a csapból is az olyan felsőkategóriás okostelefonok folytak, mint amilyen például a Samsung Galaxy S6 edge, az LG G4, a HTC One M9, vagy éppen az Apple iPhone 6 Plus. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a legújabb innovációkat felvonultató készülékek mindig igen komoly érdeklődésre tartanak számot, az viszont már más kérdés, hogy az átlagos magyar vásárlók nem feltétlenül tudják megfizetni ezeket az adott esetben 200-300 ezer forintos csúcsmobilokat. Szerencsére azonban a gyártók időről időre előrukkolnak néhány remek ár/érték arányú középkategóriás mobillal is, és jelen esetben is egy pontosan ilyen telefont van szerencsénk bemutatni Olvasóinknak.

 

Design
A kínai TCL által gyártott 5,5 colos Alcatel Idol 3 azoknak készült, akik egy az átlagnál nagyobb kijelzős okostelefont szeretnének relatíve jó áron vásárolni. Ez már egyértelműen a phablet kategória: az Idol 3 némileg kisebb és vékonyabb az enyhén nagyobb kijelzős Samsung Galaxy Note 4-nél, a hasonló méretű képernyővel szerelt LG G4-nél pedig kicsit hosszabb és keskenyebb. A 141 grammos tömeg ebben a kategóriában kellemesen alacsony érték, ezenkívül pedig a mindössze 7,4 milliméteres vastagság mellett sem mehetünk el szó nélkül. Bár ez egyéni megítélés kérdése, az új Alcatel igen szemrevalóra sikeredett, melyben szerepet játszik többek közt a szupervékony forma, a lekerekített készülékház, a szálhúzott matt hátlap, illetve az oldaléleket díszítő dupla ezüstcsík. Fém ugyan sehol sincs, ez azonban egy relatíve olcsó telefontól nem is várható el, ráadásul az általános minőség így is nagyon rendben van.

 

Felszereltség
Az unibody, tehát házilagosan garanciavesztés nélkül megbonthatatlan telefonon meglepő módon a baloldali élen található a bekapcsológomb, ami sajnos nem a legjobb hely ennek a kezelőszervnek, ami egyébként egy kombinált microSD/microSIM tálca társaságát élvezi. A hangerőt az ellentétes oldalon lévő gombok révén lehet szabályozni, felül található a jack dugalj, alul pedig egy microUSB portra lehetünk figyelmesek. Mikrofon mindkét végen található, csakúgy mint hangszóró – ennek, illetve a minden irányba működő automatikus kijelzőkép elfordításnak köszönhetően lényegében mindegy, hogy normálisan, vagy esetleg fejjel lefelé tartjuk a telefont. Magyarul lényegtelen, hogy hogyan húzzuk ki a telefont a zsebünkből, kapásból telefonálhatunk, vagy bármi mást csinálhatunk vele. Az integrált lítium-ion akkumulátor kellemesen nagy, 2930 mAh kapacitással rendelkezik, ami óvatosabb használat mellett a relatíve kisfogyasztású hardver miatt akár 2 napos üzemidőt is képes biztosítani. A gyári vezetékes töltő 2 Amperrel pumpálja az akksit, vezeték nélküli töltési opció viszont nincs az egyébként nem vízálló kivitelű telefonban.

 

 

Kijelző és környéke
Az 5,5 colos képátlójú IPS LCD panel 1920×1080 képpontot vonultat fel, ily módon pedig a pixelsűrűsége 401 ppi. A Full HD felbontású panel képminőségével maximálisan elégedettek lehetünk, képpontokat csak az abszolút közelről pislogó QHD-fetisiszták fedezhetnek fel, a színek nagyon szépek, a fényerő rendben van, ezenkívül pedig a betekintési szögekre sem panaszkodhatunk. Megkockáztatom, hogy a középkategóriában jelenleg nem nagyon van ennél jobb minőségű kijelző. Az előlap mintegy 73 százalékát uraló display dupla koppintással bármikor egyszerűen felébreszthető, ami némileg kárpótol a furcsa helyre tett bekapcsológombért. Az LCD felett egy 8 megapixeles felbontású, 84 fokos nagylátószögű, Full HD videós szelfikamera, valamint egy apró notifikációs LED található, alatta viszont nincsenek fizikai gombok. A három virtuális funkciógomb a kijelző alsó sorában figyel, a QWERTY billentyűzet egyes gombjai pedig nincsenek vonalakkal egyértelműen elhatárolva egymástól.

 

 

 

 

Kamera
Az f2-es fényerejű főkamerában helyet kapott Sony IMX214-es képérzékelő már régi ismerősünk, hiszen ilyen, 1/3,06 colos szenzor található például a Nexus 6-ban is. Az Exmor RS lapka előtt sajnos nincs optikai képstabilizátor, ami rossz fényviszonyok mellett igen jó szolgálatot tehetne, de nem szabad elfelejteni, hogy az Idol 3 nem egy high-end készülék. 4:3 képarányt választva 13 megapixelt, 16:9 mellett pedig 10 megapixelt kapunk, és manuális módban többek közt a zársebesség (1/2000-1/2 másodperc), fényérzékenység (ISO100-2400), a fókusz, illetve a fehéregyensúly is kézzel állítható. Említést érdemel továbbá az 5/10 másodperces időzítő, a geotagging funkció, a kikapcsolható blendehang, a HDR üzemmód, a panorámakép funkció, a time-lapse opció, illetve az arcszépséget fokozó szolgáltatás. Íme néhány tesztfotó, melyek klikkre új ablakban és eredeti méretben nyílnak meg:

 

 

 

 

 

 

 

Ultra HD-t sajnos még nem tud a kamera, ettől függetlenül a Full HD-vel elégedettek lehetünk: a 20 Mbit/s-os bitrátájú felvételek 30 képkocka/másodperc sebességűek, illetve sztereó hangsávval rendelkeznek. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Tesztkészülékünkön, ha nem is a legújabb, de azért elég friss Android 5.0.2 teljesít szolgálatot, melynek default felhasználói felületét csak minimális mértékben sminkelte ki az Alcatel. A lock-screen a szokásos módokon kívül akár biometrikus azonosítással is oldható, de nem ám ujjlenyomattal, hanem a szemfehérjében lévő vérereket elemző Eye-D technológiával. Egyedinek mindenképpen egyedi ez a megoldás, de gyorsnak sajnos egyáltalán nem mondható. Az alapképernyőn szokás szerint több slide-unk lehet, melyek közül az első a HTC-féle Blinkfeedre hasonlító One Touch Stream, mely többek közt időjárás, naptár, hír és egyéb vonatkozású információkkal és tartalmakkal szolgál. A fentről lehúzható állapotsáv alap Lollipop külcsínt kapott, csakúgy, mint az alkalmazásváltó, a főmenü pedig egy fehér lapra 4×5 ikont pakol ki.

 

 

Szolgáltatások
Zenei fronton nagyon erős az Idol 3, és itt most nemcsak arra kell gondolni, hogy sokat tud a zenelejátszója, vagy, hogy van benne FM-rádió. Az igen korrekt hangminőségre és hangerőre a frontoldali 1,2 W-os sztereó hangszórópár, illetve az alapáron járó, lapított kábeles JBL vezetékes füles jelent garanciát, ezenkívül pedig egy remek keverőfunkciós, effektezős, dupla lemezjátszós zenemixelő alkalmazást is kapunk. A Chrome és az alap droidos böngésző egyaránt remekül teszi a dolgát, a telefonos szekció egy default Lollipop megoldás, ezenkívül pedig alaphelyzetben ott figyel a telefonon többek közt a WPS Office 7.2, a Facebook, a Twitter, a YouTube, a Viber, a Whatsapp, a Flipboard, a Dropbox és a Deezer is. Szólnunk kell továbbá a valutaváltóról, az AVG Antivirusról, a diktafonról, a jegyzetkészítőről, az iránytűről, valamint a szelfiket felturbózó Facetune-ról.

 

 

Hardver
Az Idol 3-ban napjaink egyik legnépszerűbb középpályás Qualcomm chipsete, a 64 bites Snapdragon 615 található, mely elsősorban négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 magjáról, négy darab 1 GHz-es Cortex-A53 magjáról, valamint Adreno 405-ös grafikusgyorsítójáról ismerszik meg. A 2 GB RAM-mal, illetve 16 GB flashmemóriával (7,5 GB szabad) felvértezett készülék remek sebességgel teszi a dolgát, lassulással csak nagyon ritkán találkoztunk. Teszteredményeink: AnTuTu – 32545 pont, GeekBench 3 – 646/2485 pont, Basemark OS II – 817 pont, Basemark X – 10003 pont. Wireless fronton említést érdemel a 150/50 Mbit/s-os LTE mobilnet, az a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi, a Bluetooth 4.1, az NFC, a GPS-vevő, ezenkívül pedig még USB OTG-t is kapunk a pénzünkért. Megjegyzendő, hogy az Idol 3 dupla SIM-es változatban is készül, és ebben a modellben 16 helyett 32 GB belsőmemória található.

 

 

Árazás
Az Alcatel az USA-ban alig 199 dolláros (55 ezer forint) igen agresszív akciós kezdőáron dobta piacra az 5,5 colos Idol 3-at, melynek hivatalos listaára mostanság arrafelé 249 dollár (69 ezer forint). A mi kontinensünkön persze már euróból kell 249 egységet (78 ezer forint) kiadni a telefonért, hazánkban pedig sajnos nem kevesebb mint 90 ezer forintot kérnek el egy kártyafüggetlen modellért, mely a hazai szolgáltatóknál sajnos nem kapható. Persze még így sem rossz vétel az Idol 3, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy mostanság ezért az összegért akár már QHD kijelzős és OIS-es kamerás LG G3 is kapható. Amennyiben beérjük 4,7 colos 720p HD kijelzővel, 410-es Snapival és kevesebb memóriával, akkor 60 ezerért a miénk lehet a nálunk járt Idol 3 kistestója, mely hamarosan mindhárom hazai mobiloperátornál elérhető lesz.

 

Konklúzió
Megkozkáztatom, hogy az Alcatel Idol 3 “személyében” az egykor francia, ma viszont már kínai gyártó valaha készült egyik legjobb mobiljához van szerencsénk, mely nem egyszerűen csak jól néz ki, hanem egyben szupervékony kialakítású, alacsony tömegű, szép és nagyméretű a kijelzője, korrekt a chipsete, illetve az üzemideje, és abszolút nem utolsó sorban zenei fronton bőven átlag feletti produkciót ad elő. Amennyiben kicsit olcsóbb lenne, vagy jelen árazása mellett képstabilizátoros kamera lenne benne, nos akkor szinte lehetetlen lenne ellenállni neki, de azért jelen formájában sem számít rossz vételnek.

Alcatel Idol 3 (5.5)
Pozitívum: korrekt minőség, szemrevaló külcsín, vékony kialakítás, alacsony tömeg, szép és nagy kijelző, dupla koppintásos felébresztés, kétirányú használhatóság fürge működés, bővíthető memória, korrekt üzemidő, manuális üzemmódú főkamera, 8 megapixeles szelfikamera, remek sztereó hangszórók, kiváló headset, DJ alkalmazás, LTE mobilnet, dual-band Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC, USB OTG, opciós dual-SIM és 32 GB memória.
Negatívum: az OIS nélküli kamerán lehetne egy kicsit tuningolni, fixen beszerelt akksi, a biometrikus azonosítás lassú, az on/off gomb rossz helyre került, a 3 GB RAM hosszabb távú időtállóságot biztosítana, lehetne kicsit olcsóbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik