Mobil

Új USB-vel támad a Galaxy Note 5

Míg a Sony egyelőre elzárkózik az USB Type-C használatától, addig a Samsung a jelek szerint gyorsan lecsap rá.

A 2013 őszén debütált Samsung Galaxy Note 3 volt a világ első USB 3.0 kompatibilis okostelefonja, azonban az egy évvel később érkezett Galaxy Note 4-en helytakarékosság miatt már csak egy hagyományos 2.0-ás microUSB-port kapott helyet. Hamarosan itt lesz 2015 szeptembere, amikor is érkezik az ötödik generációs Note, mely a legfrissebb pletykák szerint már a legújabb USB Type-C csatlakozóval lesz felvértezve, ezenkívül pedig már a leggyorsabb USB 3.1-es szabványt támogatja. Érdekesség, hogy a Sony egyik vezetője pont a napokban nyilatkozta azt, hogy a cég közeljövőben érkező okostelefonjain egyelőre még egész biztosan nem lesz új USB-csatlakozó aljzat, vagyis a japánok e tekintetben sokkal óvatosabbak a koreaiaknál.

Az USB Type-C-vel kompatibilis portok és csatlakozók legfontosabb újdonsága, hogy már nem kell oldalhelyesen egymásba csatlakoztatni őket, hanem az Apple-féle Lightning megoldáshoz hasonlóan egyszerűen csak be kell dugni a szimmetrikus kialakítású csatikat. Ennél egyszerűbb talán már csak az lenne, ha nem lapos, hanem kör alakú csatlakozókat használna a technológia.

A praktikusabb csatlakoztathatóságon kívül a korábbiaknál nagyobb, mintegy 5 Amperes árammal is kecsegtet az újdonság (20 Volt mellett ez már 100 Watt), ami azt jelenti, hogy a különböző perifériák gyorsabban tölthetők USB-n keresztül. Az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a Type-B USB 3.0 esetében az 5 Gbit/s jelenti a maximáliás tempót, addig az új szabványú csatlakozók és kábelek révén akár 10 Gbit/s-os sebesség is elérhető. Némi üröm az örömben, hogy új kialakításánal fogva az USB Type-C nem kompatibilis a korábbi csatlakozókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik