Mobil

Az okostelefonok mindent letarolnak

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 06. 06. 06:00

Egy friss tanulmány szerint 2020-ra a világ népességének 70%-a okostelefon-felhasználó lesz.

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése megállapítja, hogy 2020-ra a fejlett mobiltechnológia általánossá válik az egész világon: az okostelefon előfizetések száma több mint kétszeresére nő, és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70%-a használ majd okostelefont, és 90%-uk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett otthonban.

A jelentés érdekes megállapítása, hogy az érett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának növekedése lesz. A fejlődő régiókban az új előfizetők számának felduzzadása várható, mivel az okostelefonok egyre megfizethetőbbé válnak. Az okostelefonok számának folyamatos növekedése magával hozza az adathasználat növekedésének a felgyorsulását: az okostelefonok adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, amikor is a teljes mobil adatforgalom 80%-át az okostelefonokon bonyolított forgalom teszi majd ki. A hálózatba kapcsolható eszközök számának növekedése mögött elsődlegesen az alkalmazások és üzleti modellek bővülő kínálata és ezzel párhuzamosan a csökkenő modem költségek állnak.

 mp-sm01 (Array)

A mobil videó-forgalom 2020-ig minden évben megdöbbentő mértékben, évi 55%-kal növekszik majd, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60%-át teszi majd ki. A növekedés elsődleges forrása a felhasználók preferenciáinak eltolódása lesz a videó streaming szolgáltatások irányába, valamint a videó részarányának növekedése az online tartalmakon belül, beleértve a híreket, a hirdetéseket és a közösségi médiát.
 
Ha megnézzük a fejlett mobil szélessávú piacok adatfogyasztását, azt látjuk, hogy a forgalom egy jelentős részét az előfizetők egy korlátozott köre generálja. Ezek a nagy adatfelhasználók az összes előfizetőnek mindössze 10%-át képviselik, ugyanakkor ők adják a teljes adatforgalom 55%-át. A videó domináns szerepet játszik a nagyfelhasználók körében, akik jellemzően naponta körülbelül egy órányi videót néznek, azaz húszszor annyit, mint az átlag felhasználó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.