Mobil

Óvatosan drágulnak a mobil előfizetések

Nemrég a Telekom, most a Telenor emel árakat. Ne ijedjünk meg, nem vészes a növekedés, ráadásul könnyen válthatunk tarifacsomagot.

Mostanában kellett befutnia a Telenor előfzetéses ügyfeleihez egy értesítő levélnek, amelyben gyakorlatilag minden tarifacsomag és szolgáltatás új árakat kapott. A távközlési cég szerencsére nem egyoldalúan kényszeríti rá az új árakat felhasználóira, mindenkinek 15 nap áll rendelkezésére, hogy módosítson. Akár ingyenes díjcsomagváltással át is állhatunk valamelyik moduláris előfizetésre: a MyTariff konstrukcióban teljesen személyre szabható, mit tartalmazzon a havi kvóta telefonálás, üzenetírás, internetezés és egyéb extrák tekintetében.

Az árváltozások egyébként nem drasztikusak, szúrópróba-szerűen megnéztünk néhány előfizetés-típust: az Okostarifa 180 például az eddigi 5390 forint helyett 5990 forintos havidíjjal használható, melyen belül egy belföldi, normál díjas SMS-t 36,50 forint helyett 41-ért küldhetünk. Szerencsére a kiküldött levelek részletesen mutatják meg minden csomag várható változásait, ezért ha valakinek mégis sok lenne az emelés, június közepéig érdemes megpróbálkoznia egy új MyTariff előfizetés összelegózásával. Ezzel kapcsolatban az egyetlen hátrány az lehet, hogy a MyTariff csomagokban nem lelassítják, hanem teljesen leállítják az internet-elérést akkor, ha valaki túllépi a havi keretét. Ebből kissé nagy ügyet csináltak egyes hírek, igazából arról van szó, hogy ebben az “összelegózható konstrukcióban” a keret túllépésekor olcsón lehet további adatkeretet vásárolni, és persze úgy érdemes kialakítani a teljesen moduláris előfizetést, hogy saját netezési szokásainknak megfelelő havi mennyiséget kérünk.

Az emelésre itt is, ahogy nemrég a Telekom esetében, a megnyert frekvenciapályázat, valamint a hálózatfejlesztési munkák miatt van szükség. Az NMHH által kiírt pályázaton a Telenor közel 32 milliárdos egyszeri díjat fizetett a 800, 900 és 2600 megahertzes tartományban felszabadult frekvenciablokkokért, amely további, éves 2,5 milliárdos használati díjat is jelent. Ennek fejében a Telenor azt vállalta, hogy öt éven belül a magyar lakosság 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget. A jelenleg elérhető leggyorsabb hálózat fejlesztésére a szolgáltató tervei szerint 15-20 milliárd forintot fordít majd az elkövetkezendő három évben. Emellett persze továbbra is kiemelkedően magasan a hazai adók, lényegében az általunk befizetett telefonszámlák harmada nem a Telenorhoz, hanem az államkasszába kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik