Mobil

Nagykijelzős mobil olcsón: teszten a Microsoft Lumia 640 XL

Kipróbáltuk, hogy mennyire szerethető a hétköznapokban a Nokia génekkel rendelkező nagyképernyős újdonság.

Természetesen a Nokia mobilrészlegét a közelmúltban felvásárolt Microsoft is komoly erőkkel ott volt a március elején Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszuson, azonban a vállalat sokak által várva várt új csúcsmobilja még nem bukkant fel a rendezvényen. Helyette azonban érkezett két vérbeli középkategóriás Windows Phone újdonság, egész konkrétan a Lumia 640 és a Lumia 640 XL. Mi most ezek közül a nagytesót mutatjuk be részletesen, mely elsősorban a nagyobb kijelző, a combosabb akksi, illetve a jobb minőségű kamerák tekintetében különbözik az alap 640-es készüléktől.

 

Külcsín
A Lumia 640 XL a nevéhez méltóan egy valódi XL kategóriás okostelefon, mely jelentősen nagyobb és egyben nehezebb is az átlagnál. Jelen tesztalanyunk egyértelműen méretesebb és súlyosabb is a hasonló méretű kijelzős Samsung Galaxy Note 4-nél, viszont némileg azért kisebb, mint a 6 colos gigantpaneles Nokia Lumia 1520. A 9 milliméter vastag, illetve 171 gramm tömegű Lumia 640 XL ötféle színváltozatban, illetve matt, valamint csillogó felületű verzióban készül. Hozzánk egy matt narancssárga példány érkezett, mely egyrészt rikítóan jól mutat, másrészt pedig szerencsére egyáltalán nem vonzza magára az ujjlenyomatokat.

 

Felszereltség
A kellemes tapintásérzetet biztosító, nem vízálló kivitelű telefon baloldali éle teljesen csupasz, az ellentétes oldal pedig a csillogóan fekete hangerőállító gombpárnak, illetve a bekapcsológombnak ad otthont. A felső élen keresendő a szabványos jack dugalj, alul pedig egy fedetlen microUSB-portra lehetünk figyelmesek. A hátlap nem egy egyszerű sík lap, hanem egy oldalperemes bölcsőszerűség, melyet eltávolítva feltűnik előttünk a microSIM és microSD slot, illetve a bármikor egyszerűen cserélhető, 3000 mAh kapacitású akkumulátor. Negatívum, hogy a microSD slot nem hot-swap funkciós, illetve, hogy nem kapunk adatkábelt és hogy a gyári vezetékes töltő mindössze 750 mA-s töltőáramot biztosít, vagyis a teljesen lemerült telefon komplett feltöltése közel négy órányi időt is igénybe vehet. Vezeték nélküli töltési lehetőség nincs, a hátoldal felső szekciójába szerelt hangszóró pedig korrekt hangminőséget és hangerőt produkál.

Kijelző
Az IPS LCD technológiájú display 5,7 colos képátlón 1280×720 képpontot vonultat fel, tehát pixelsűrűség fetisisztáknak nem igazán ajánlott, mindenesetre a 259 ppi-s érték a hétköznapi használat során egyáltalán nem zavaró. A Gorilla Glass 3 védelmet élvező panel természetesen hozza a jó öreg ClearBlack megoldást, és elmondható róla, hogy az előlapnak mintegy 69 százalékát borítja, tehát relatíve vastag a körülötte lévő káva. A fényerő teljesen rendben van, ellenben a feketék lehetnének mélyebbek, valamint a betekintési szögek is lehetnének kicsit nagyobbak. A fényerőt természetesen automatika állítja, az automatikus kijelzőkép elforgatás pedig tetszés szerint akár ki is kapcsolható. A színprofil szabadon állítható és remek dolog a Glance Screen, mely sok hasznos adatot képes kitenni a készenléti kijelzőre. A dupla koppintásos felébresztési lehetőség továbbra is adott, a virtuális QWERTY billentyűzet 7×11, illetve 9×7 milliméteres gombokat vonultat fel, a “vissza”, “kezdőoldal”, illetve “kereső” funkciós virtuális gombok pedig a kijelző alsó sorában találhatók. A kijelző felett ott figyelnek a szokásos szenzorok, illetve az f2,4-es fényerejű, 24 milliméteres nagylátószögű és 5 megapixeles frontkamera (640: 1 megapixel).

 

 

Kamera
A kameramodul “lelke” egy 13 megapixeles felbontású (640: 8 megapixel) hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő, mely 1/3 colos és 17 mm2 felületű, vagyis teljesen átlagos méretű. Összehasonlításképp, a Lumia 930-ban lévő 20 megapixeles szenzor 1/2,5 colos és 25 mm2-es, vagyis 47 százalékkal nagyobb a Lumia 640 XL képérzékelőjénél (Lumia 1020: 58 mm2, 808 PureView: 85 mm2). A fotófelbontás csak minimálisan változtatható és nincs képzajcsökkentett 5 megapixeles üzemmód – 4:3-as képarány mellett 13 megapixeles, 16:9-es arány mellett pedig 10 megapixeles fotók készülnek. Az f2-es fényerejű és 28 milliméteres nagylátószögű Zeiss objektívben a drágább Lumiáktól eltérően nincs optikai képstabilizátor, ettől függetlenül általánosságban véve elmondható, hogy a képminőséggel elégedettek lehetünk. Íme néhány tesztfotó – klikk az eredeti méretű felvételekhez:

 

 

 

LED-segédfényből nem kettőt, hanem csak egyet kapunk. Makró módban minimum 10 centiméteres tárgytávolságra érdemes felkészülni, veszteségmentes zoom és RAW üzemmód nincs a fedélzeten. Említést érdemel többek közt az ISO64 és ISO3200 között állítható fényérzékenység, az 1/16000 és 4 másodperc között manuálisan állítható záridő, a 2/5/10 másodperces időzítő, a sorozatfelvevő funkció, a 3-5 felvételes expozíciósorozat, a HDR üzemmód, illetve az opcionális segédrács. A fotók mellé opcionálisan egy néhány pillanatnyi rövidke MP4 videót is eltárol a kamera, ami egy kicsit színesíti a fotók visszanézését. A Lumia Selfie app révén akár a hátoldali főkamera révén is szelfizhetünk, ezenkívül pedig a már jól ismert Lumia Storyteller legújabb verziója is fel van telepítve alapból a 640 XL-re.

 

 

 A videófelvevő révén maximum 1920×1080 pixeles felbontású MP4 anyagokat lehet rögzíteni, melyek elsősorban 17 Mbit/s-os bitrátájukról, 30 fps sebességükről, illetve sajnos csak monó hangsávjukról ismerszenek meg. Tesztvideónk:

 

Szoftver
A Windows Phone 8.1 operációs rendszer adottságait itt most nem soroljuk fel újra, hiszen ezt korábban már többször is megtettük – ezúttal csak és kizárólag a Lumia 640 XL-en debütált és hamarosan a korábbi Lumiákra is elérhető Windows Phone 8.1 Update 2 (GDR2, Lumia Denim) újdonságaival foglalkozunk. A csempés alapképernyő jobbalsó sorában lévő, jobboldalra mutató nyíl megváltozott, ugyanis tőle balra egy “Minden alkalmazás” felirat olvasható: értelemszerűen ha erre kattintunk, vagy jobboldalra swipe-olunk, akkor a szokásos főmenü látvány tárul elénk. Fontos újdonságokra bukkanhatunk a “Beállítások” között: mostantól már csoportokra bontva sorakoznak a különböző funkciók, így például a “hálózatok+kapcsolatok”, a “személyreszabás”, a “fiókok”, a “rendszer”, az “idő+nyelv”, a “bevitel+kisegítő lehetőségek”, az “adatvédelem”, a “frissítés+biztonsági mentés”, illetve az “extrák”.

 

Hasznos, hogy a kijelző alsó sorában lévő nagyító ikon révén immár a beállítási lehetőségek között is keresgélhetünk, sőt az egyes opciókra hosszan rányomva lehetőség nyílik az adott funkció kezdőképernyőre történő kitűzésére. A “névjegy”-re nyomva felbukkan az új “név szerkesztése” opció, melynek révén immár pillanatok alatt megváltoztatható a készülék neve. Az “adatvédelem” szekcióban újdonság az “alkalmazásengedélyek” megjelenése, ahol is beállíthatjuk, hogy a telefonon lévő appok milyen engedélyeket kaphatnak. Videólejátszás fronton vélhetően sokan örülnek majd annak, hogy a legújabb WinPho immár natív MKV támogatást élvez (de az AC3 hangsávot nem szereti), ezenkívül pedig említést érdemel még a Bluetooth billentyűzetek támogatása, illetve, hogy havi nézetben a naptár már meg tudja jeleníteni a hetek számát.

 

A 2015. június 30-ig megvásárolt, aktivált és a megadott alkalmazás segítségével regisztrált Lumia 640 és Lumia 640 XL készülékekre a gyártó egy éves Office 365 Egyszemélyes (Personal) előfizetést biztosít, amely egy évre 1 TB-os OneDrive online-tárhelyet és egy éven át havonta 60 perc ingyenes Skype-percet is lehetővé tesz. Ezen túl pedig a vállalat egy éven át a legújabb Office programcsomagot biztosítja az új Lumia készülékeken, továbbá egy Windows vagy Mac számítógépen és egy táblagépen.

 

 

Hardver
A 28 nanométeres csíkszélességű Qualcomm MSM8226, ismertebb nevén a Snapdragon 400 chipset már régi ismerősünk. Mivel a WP nem igazán zabálja az erőforrásokat, elmondható, hogy a négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A7 processzormag és a 450 MHz-es Adreno 305-ös grafikusgyorsító alapvetően gördülékeny használati sebességet biztosít. 2 GB RAM helyett ezúttal be kell érnünk 1 GB-tal, a mindössze 8 GB integrált flashmemóriából pedig alaphelyzetben csak 3 GB szabad, és persze a microSD bővíthetőségről, illetve a OneDrive felhőtárhelyről sem szabad megfeledkeznünk. Wireless fronton maximum 42/5,76 Mbit/s-ra képes a HSPA+, a dual band Wi-Fi a/b/g/n szabványú, a Bluetooth 4.0-ás, valamint többek közt NFC-t és GPS-vevőt pakoltak a telefonba. USB OTG és infravörös port (tévé távirányításhoz) nincs a készülékben, ezenkívül pedig a szélvészgyors LTE és a dupla SIM-slot is opcionális. Az alábbi képen egy Note 4 társaságában látható a 640 XL:

 

 

 

Konklúzió
Míg sokan abszolút elzárkóznak az átlagnál akár csak kicsit is nagyobb okostelefonoktól, addig sokan elképesztően rajonganak ezekért a remek tartalomfogyasztó kütyükért. Az utóbbi tábornak készült a Microsoft Lumia 640 XL, mely hardveresen ugyan nincs éppen a topon, ám ennek ellenére kiválóan használható a hétköznapokban és szerencsére az ára is teljesen rendben van. Jelen tesztalanyunk a cikk írásakor körülbelül 60 ezer forintos kártyafüggetlen áron kapható, a dual-SIM változat 65 ezer forintba kerül, az LTE kivitel ára pedig 70 ezer forint magasságában mozog. A Lumia 640-es kistesó alapmodellje 50 ezer forintos áron kapható a hazai boltokban, az időtállóság pedig mindkét mobil esetében garantált, ugyanis ezek a telefonok az elsők között kapják majd meg az érkezőben lévő Windows Mobile 10 frissítést. A gyártó vadonatúj 2015-ös csúcsmobiljára pedig továbbra is csak várunk és várunk…

Microsoft Luima 640 XL
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, nagyképernyős felhasználói élmény, fürge működés, bővíthető memória, cserélhető akkumulátor, átlagnál hosszabb üzemidő, korrekt kamerák, FM-rádió, HSPA mobilnet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, friss WinPho OS, hamarosan jön a Win10 frissítés, remek GPS-navigáció, opcionális LTE és dual SIM-slot, korrekt ár.
Negatívum: egyeseknek már túl pixeles lehet a kijelző, a kávák lehetnének vékonyabbak, szerény belső memória, régimódi chipset, a videófelvevő csak 30 fps-t és monó hangot tud, az alapcsomagban nincs adatkábel, lassú gyári töltő.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik