Mobil

Alakváltó okoskarkötő – Huawei TalkBand B2 teszt

Meglestük, hogy a kínai gyártó második nekifutásból milyen viselhető kütyüt rakott össze.

Mostanság szinte még a csapból is a különböző viselhető kütyük folynak, melyek megítélése igen változatos, hiszen míg egyesek már szinte élni sem tudnak ezen trendi készülékek nélkül, mások (és ez a többség) szerint abszolút mihaszna ketyerék ezek. A Huawei tavaly adta ki első ilyen jellegű termékét, a TalkBand B1 nevet kapott okoskarkötőt, mely egy kivehető headsetes egyedi fitnesz készülék, a normál okosóráknál jelentősen karcsúbb tudással és persze barátibb árazással. A kínai vállalat 2015-ben is komoly figyelmet szentel ennek az új termékkategóriának: hamarosan végre a boltokba érkezik a gyönyörű Huawei Watch okosóra, addig is azonban mi most az ugyancsak vadonatúj Huawei TalkBand B2-t vesézzük ki. Íme a B1 és a B2 egymás mellett:

 

Design
Míg az elődmodell egy teljesen műanyag-gumi feelinges szerkezet volt, addig a TalkBand B2 már olyan nemes anyagokat vonultat fel, mint például az alumínium vagy a bőr. A fém a készülék bölcsőjén érhető tetten, a bőr pedig könnyen kikövetkeztethető módon a bármikor könnyen cserélhető szíjon, azonban megjegyzendő, hogy a bőrszíjas modell 10 ezer forinttal többe kerül a gumiszíjas alapmodellnél. A design szögletesebb lett, a frontoldal pedig tükröződő felületűvé vált – a tervezők kiváló munkát végeztek, bár a 12 milliméteres magasságból egy kicsit talán lehetett volna még faragni. Az elődjénél minimálisan nehezebb, 32 grammos B2-ről első pillantásra sokan azt hiszik, hogy nem is óra, hanem egy szemrevaló divatkiegészítő, ami tulajdonképpen elismerés a designerek számára.

 

 

Kijelző
A 0,73 colos képátlójú és 128×88 pixeles felbontású PMOLED kijelző kapcsán újdonság az érintésérzékenység, vagyis a B1-től eltérően immár nemcsak az egyetlen oldalsó nyomógomb révén kezelhető a készülék. A monokróm panelen alaphelyzetben a Bluetooth kapcsolatról, az akkumulátor töltöttségi szintjéről, a pontos időről, illetve a dátumról tájékozódhatunk. Ezek az információk úgy csalogathatók elő, hogy vagy rányomunk egyszer a nyomógombra, vagy pedig gyorsan fordítunk egyet a csuklónkon. Ugyanis csak ennek hatására kapcsol be a kijelző, értelemszerűen energiatakarékossági megfontolásból. Komoly negatívum, hogy napsütésben lényegében egyáltalán semmi sem látszik a kijelzőn lévő infókból, és a fényerőt nem lehet állítani. Furcsa dolog, mindenesetre tény, hogy a B2 kijelzőjét sajnos csak fényszegény helyeken lehet normálisan leolvasni.

 

 

Funkciók
A kijelzőt függőleges irányban simogatva tudunk váltani a különböző megjelenítési módok közül. Ily módon tudjuk lecsekkolni, hogy az adott napon addig mennyi lépést tettünk meg, hogy hány kalóriát égettünk el, hogy mennyit aludtunk, illetve itt tudjuk manuálisan elindítani az amúgy automatikusan is remekül működő tevékenységfigyelést. A gyorsulásmérőt és giroszkópot kapott okoskarperec hattengelyes mozgásérzékelésre képes, és meg tudja különböztetni, hogy mikor gyalogolunk, illetve hogy mikor biciklizünk. Természetesen alvásfigyelő funkciót is kapunk, mely érzékeli, hogy mennyi idő alatt tudtunk elaludni, illetve, hogy mennyit aludtunk mélyen és mennyit csak felületesen.

 

 

 

Fülbevaló
Az alapkoncepció változatlan maradt: a készülék “agya” és egyben lényegében mindene egy gyors mozdulattal kompletten eltávolítható a szíjon rögzített bölcsőből. Ily módon tulajdonképpen egy kijelzős normál Bluetooth headset kerül a tenyerünkbe, mely a többféle gyári füldugó révén bárki számára kényelmes viseletet biztosíthat. Ha csörög a mobilunk, a kijelzőn látható a hívófél neve vagy telefonszáma. A hívást a nyomógomb 3 másodpercig történő lenyomásával lehet elutasítani, fogadni pedig egyszerűen úgy lehet, hogy a csuklónkról a fülünkbe pattintjuk a kütyüt. A Bluetooth 3.0 kompatibilis füles dupla mikrofonnal rendelkezik és a hangminősége teljesen rendben van, ezenkívül pedig egyszerre akár két telefonnal is párosítható, de ezek közül egyszerre csak az egyikkel képes szinkronizálni a fitneszadatokat. A zenehallgatásnak sincs akadálya, azonban kár, hogy a B2-n nem lehet állítani a hangerőt és a zenék között sem lehet lépkedni. Ugyancsak egy kövér fekete pont jár azért, mert a kijelzőn semmilyen értesítést sem kapunk például a beérkezett emailekről vagy a legfrissebb Facebook aktivitásokról. Ezenkívül furcsa, hogy cikkünk írásakor a termék hivatalos weboldalán még semmilyen dokumentáció sem érhető el (nemcsak magyarul, angolul sem), tehát a support a kezdeti időkben még elég karcsúnak tűnik.

 

 

 

Üzemidő, vízállóság
Míg az elődőt egy normál USB-portra dugva lehetett tölteni, addig a B2-n már egy szabványos microUSB-port figyel. Mivel ez utóbbi a headset bölcső felöli részén található, töltéshez mindenképpen szét kell szedni az eszközt. Az akkumulátor kapacitása 90-ről 95 mAh-ra nőtt, és remek dolog, hogy egy feltöltéssel akár 3-4-5 napos használati idő is elérhető, ami persze azért sok telefonbeszélgetéssel alaposan lecsökkenthető. A teljesen lemerült akksi a kis kapacitás ismeretében igen lassan, mintegy 1,5 óra alatt tölthető fel 100 százalékra. Az IP57-es minősítés elméletileg teljesen por- és vízálló kivitelt jelent, a gyakorlatban azonban nem ajánlott például úszni a B2-vel, de egy kis eső, vagy egy alapos kézmosás semmi gondot sem jelenthet. Ha kétszer rányomunk az oldalsó gombra, akkor elméletileg az okostelefonunk digitális asszisztense indul el, ezt azonban sem egy Huawei P8-on, sem pedig egy Samsung Galaxy Note 4-en nem tudtuk elérni. Amennyiben nyomvatartjuk a gombot, akkor egyrészt elindítható a Bluetooth párosítás, másrészt bekapcsolhatjuk a telefonkeresést, melynek hatására rezeg és zenél a valahol a közelben felejtett mobilunk, harmadrészt pedig aktiválhatjuk a mobilunk kameráját, azonban ez utóbbi funkció nem igazán remekelt az említett két androidos telefonon.

 

 

 

Huawei Wear
A Huawei az elmúlt hónapokban többször is frissítette mind a B1-et, mind pedig a hozzávaló okostelefonos alkalmazást, így a B2-t már a Huawei Wear app legújabb, 12-es kiadásával tudtuk kipróbálni. A felhasználónak négyféle alapkérdést (nem, magasság, tömeg, kor) szegező szoftver Android 4.0+, illetve iOS 7.0+ operációs rendszerű telefonokon fut, vagyis a Windows Phone felhasználók egyelőre kimaradnak a jóból. A minimalista külcsínű és egyszerűen kezelhető szoftver alapoldalain a fitnesztevékenységeink, illetve az alvásunkkal kapcsolatos adatok tekinthetők meg, napi, illetve havi lebontásban. Megtudhatjuk például, hogy az adott napon hány lépést és hány kilométert tettünk meg, és hogy ezzel mennyi kalóriát égettünk el, ezenkívül pedig a biciklizés során megtett távolságok is könnyen kielemezhetők, illetve akár meg is oszthatók. A Jawbone UP és MyFitnessPal támogatással rendelkező alkalmazásban bekapcsolható az úgynevezett aktivitásfigyelmeztető, mely az adott tétlenségi idő leteltét követően megzizegteti az okoskarkötőt és egy integető figurával mozgásra ösztönöz.

 

 

 

Fitnesz célokat is kitűzhetünk magunk elé: a kezdők, haladók és sokat mozgók esetében ez rendre 5000, 10000, illetve 15000 lépést (2,4-4,8-7,2 km) jelent. A teszt során azt tapasztaltuk, hogy a lépésérzékelés pontosabb lett a B1-hez képest, ami mindenképpen komoly pozitívum. A lopásgátló hangjelzéssel figyelmeztet, ha eltávolodott egymástól a kütyü és a mobilunk, az okos ébresztő pedig az előre beállított időpontnál néhány perccel korábban is képes ébreszteni, ha éppen akkor nem alszunk olyan mélyen, ily módon pedig az ébredés sokkal kellemesebb lehet. Öt különböző ébresztési időpontot állíthatunk be, és a karperec ilyenkor még abban az esetben is vibrál a csuklónkon, ha a telefonunk ki van kapcsolva, vagy, ha valamiért megszakadt vele a Bluetooth kapcsolat.

 

 

Konklúzió
A Huawei 2015-ben továbbment azon az úton, melyen tavaly a TalkBand B1 esetében elindult: a TalkBand B2 egy több tekintetben is továbbfejlesztett termék, mely elődjénél minőségibb körítésben kínál immár érintésérzékeny kijelzőt, kicsit combosabb akksit és változatlanul ötletes headsetes használatot. Kár, hogy a kijelzőt napsütésben nem lehet leolvasni, ezenkívül pedig egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy a jövőben egy szoftverfrissítéssel esetleg kipipálják majd a jelenlegi notifikációs és vezérlési hiányosságokat. Ezenkívül sajnos az árazás sem túl baráti, hiszen a TalkBand B2 50-60 ezer forintos ársávjában már teljes értékű okosórákat is találni, no persze azok nem használhatók headsetként, ami a B2 esetében igazi unikum. Kíváncsian várjuk, hogy idővel mennyit zuhan majd a B2 ára, hiszen az egykor 40 ezer forinton nyitott B1 nemrégiben akár már 20 ezer forintos akciós áron is begyűjthető volt.

Huawei TalkBand B2
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, szemrevaló design, nemes anyagok használata, érintésérzékeny kijelző, kivehető headset, dupla mikrofon, korrekt hangminőség, szabványos microUSB-port, pontos lépésszámlálás, automatikus tevékenység felismerés, alvásfigyelés, megnövelt kapacitású akksi, remekül használható Huawei Wear app, okos ébresztés, lopásgátló funkció, dupla mikrofon, korrekt hangminőség, por- és vízálló kivitel, egyszerre két mobillal párosítható.
Negatívum: a türköződő felületű kijelző napsütésben nem olvasható le, igen limitált notifikációs képességek, nincs zenevezérlési lehetőség, némelyik funkció bizonytalanul működik, nincs Windows Phone támogatás, relatíve lassú töltés, a töltéshez szét kell szedni, magas ár.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik