Mobil

Minden, amit a Windows Phone jövőjéről tudni lehet

Ha okostelefon, akkor Android, vagy iOS? A Microsoft hamarosan bekeményít, hogy megmutassa, nem akar harmadik játékos maradni. Összegyűjtöttük, milyen hírek terjednek a Windows Phone közeljövőjéről.

Amikor az első iPhone bemutatta a ma ismert okostelefon fogalmát, majd az Android alapú készülékek villámsebességgel népszerűvé tették azt, a Microsoft bizony lemaradt. Akkori mobil Windows platformjuk az új sztárokhoz képest körülményesnek, nehezen kezelhetőnek, elmaradottnak bizonyult. Ráadásul a cég csak nagyon lassan adta ki az első Windows Phone rendszert, amelynek még több verziófrissítésen kellett átesnie mostani változatáig. Időközben pedig mindenhonnan azt halljuk, mennyire elhúzott ismertségben és kedveltségben a másik két mobil platform, amelyek részesedéséből a Windows Phone most még csak óvatosan harapdál. Most tehát, az új Windows érkezése előtt teljesen egyértelmű, hogy a Microsoftnak nagyot kell gurítania, de a jelek szerint a redmondi cég most nagyon rákészült a dologra. Ha minden hír és előzetes információ beigazolódik, még az is lehet, hogy egy-két éven belül az okostelefon-piac teljesen máshogy néz majd ki, mint mostanában. Nézzük is, mit tudunk!

Közös ló, túros hát nélkül

Már a Windows 10 legelső hivatalos említésekor megkaptuk az egyik legfontosabb információt: nem lesz többé külöün platform PC-knek, tableteknek és telefonoknak, az idén megjelenő Windows gyakorlatilag egy egységes rendszer lesz minden eszközön. Mit jelent ez? Nincs többé választási kényszer, hogy egy adott szoftver csak az egyik, vagy csak a másik eszközünkön fut-e, nem lesz szükség fájlok és adatok konvertálgatására és egyéb trükkökre sem. Ha már az okostelefon úgyis egy mini PC teljesítményét adja, miért ne kezelnénk úgy? Persze kinézetre más lesz, mint a számítógépeken futó változat, hiszen kisebb kijelzőre, érintéses kezelésre kell optimalizálni, de a mögötte futó motor pontosan ugyanaz marad, mint a nagyobb eszközökön.

A váltás ráadásul egyszerű lesz, és ingyenes: Legutóbb a Microsoft fejlesztői konferenciáján hangzott el, hogy az új Windows megjelenése után minden olyan telefon, amely jelenleg a Windows Phone 8.1-es verzióját futtatja, frissül Windows 10-re. Tehát nem, nem csak a legújabb csúcs-Lumiák, hanem alacsonyabb kategóriájú telefonok, és az egyéb gyártók WP8.1-es eszközei is.

Na de mikor?

Na igen, ez még egy jó kérdés. A jó hír az, hogy talán korábban is, mint eddig hittük: a korábbi “2015 végéig” lebegtetést a BUILD konferencián már jobban körülhatárolták, több előadásban is elhangzott a “nyár végéig” kifejezés.

Aki esetleg már most se bírna magával, egy úgynevezett előnézeti verziót már letölthet a Windows Insider app segítségével. De vigyázat, ez még egyrészt tényleg nem a végleges új mobil Windows, hanem egy fejlesztés alatt álló, sok mindenben nem a végső formát és funkcionalitást mutató tesztverzió, ezért érdemes csak akkor feltelepíteni, ha nem az elsődleges telefonunk a cél. Másrészt ez a változat még csak néhány készülékre érhető el, így csak a Lumia 630, 635, 636, 638, 730 és 830 tulajdonosok próbálgathatják – a hírek szerint azonban már kifejezetten sokan tesznek így.

Cseppet cselesebb csempék

Szóval, ahogy fentebb elhangzott, a Windows 10 motorja minden eszközön ugyanaz lesz, de mi a helyzet a felülettel? Az eddigi hírek és az előnézeti verziók tapasztalatai alapján telefonokon maradnak a most is ismert csempék, amelyek a kisebb érintőkijelzős eszközökön valóban kényelmesek és bejáratottak (PC-n azonban szerencsére már jóval szofisztikáltabban jelennek majd meg, a kibővített Start menüben).

A telefonos csempék azonban már nem csak egy-egy rikító színben pompáznak majd, sokkal inkább testre szabhatjuk a kinézetet, például egy háttérkép “átszűrésével” a csempék felületén. A kezdőképernyőt balra húzva a mostanihoz hasonlóan az alkalmazások teljes listája bukkan elő, ám előre kerülnek a frissen telepítettek, hogy könnyebben megtaláljuk őket.

Nagyot változik viszont a beállítások képernyője, amely sokkal jobban hasonlít a mostani desktop változathoz: összeszedettebb csoportosítással, logikusabb felosztással, informatívabb ikonokkal segítik, hogy minden funkciót könnyebben megtaláljunk. Gyorsbeállítási ikonocskákból is többet kapunk majd, mint a WP8-ban, ezeket továbbra is bármikor lehúzhatjuk a felső értesítési sávról.

Végre az eddig átállíthatatlan billentyűzettel kapcsolatban is több lehetőségünk lesz, átméretezhetjük, és akár mozgathatjuk is a kijelzőn, ahogy az eszköz méretéhez (vagy az ujjainkhoz) jobban illik. Erősödnek a diktálási funkciók, és automatikusan összekapcsolódnak hasonló alkalmazások – SMS írásakor például könnyen átkapcsolhatunk Skype-ra, hogy mégis azon keresztül küldjünk el egy hosszabb üzenetet.

Szintén univerzálissá válnak az eddig különálló fotós és képkezelő appok, egy felületről fényképezhetünk, kategorizálhatjuk és szerkeszthetjük a képeket, retusálhatunk és automatikusan eltávolíthatjuk a duplikátumokat. A külső gyártók által készített telefonok tulajdonosainak lesz újdonság, hogy már minden windowsos készüléken alapértelmezetten a Lumia Camera app adja majd az alapot a képkészítéshez automata HDR, 4K videó és dinamikus vaku funkciókkal. Azt viszont még nem tudni, telefonon is elbúcsúzhatunk-e végre az Internet Explorertől, és itt is átveszi-e az alapértelmezett böngésző szerepét a Project Spartan néven fejlesztett, de a végleges Windows 10-be már Edge néven bekerülő újdonság.

Egyelőre ennyit tudni arról, milyen lesz a következő Windows telefonon, de ahogy közeledünk a kiadáshoz, egyre több infó bukkan majd fel a rendszerről és tulajdonságairól, amelyekre továbbra is árgus szemekkel vadászunk majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik