Mobil

A mobil Windows az Androidból harapdál

A legfrissebb jelentések arról szólnak, hogy a mi kontinensünkön szépen lassan egyre népszerűbb a Microsoft mobil szoftvere.

Az elmúlt időkben több piackutatási eredményről is beszámoltunk az okostelefon platformok kapcsán, azonban ezek legtöbbje a globális piaccal foglalkozott, és nem derült ki belőlük, hogy mifelénk, vagyis Európában jelenleg hogyan állnak a dolgok. Most viszont itt a Kantar legfrissebb jelentése, melyből az öreg kontinens adataira is fény derül.

A Kantar tanulmányából kiderül, hogy az öt legnagyobb piacú európai országot (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) felvonultató EU5 régióban az elmúlt tizenkét hónapban jelentősen csökkent az Android piacrésze. Míg tavaly ilyenkor az okostelefonok 71,5 százalékán futott a Google szoftvere, addig most már “csak” 68,4 százalékra tehető a részesedése, vagyis a visszaesés nem kevesebb mint 3,1 százalékpontos.

Ezzel szemben az ezüstérmes iOS feljövőben van, ugyanis egy év alatt 18,6 százalékról 20,3 százalékra nőtt a piacrésze, ami 1,8 százalékpontos növekedést jelent. A harmadik erő nem más, mint a Microsoft-féle Windows Phone platform, melynek részesedése egy év alatt 8,1 százalékról 9,9 százalékra nőtt, vagyis elmondható, hogy Európában jelenleg minden tizedik okostelefon windowsos.

Érdekesség, hogy az Android Spanyolországban a legnépszerűbb, ahol is mintegy 89,9 százalékon áll, így aztán nem is csoda, hogy ebben az országban az iOS piacrésze mindössze 7 százalékos. Az iPhone-ok az Egyesült Királyságban tarolnak leginkább, a szigetországban 38,1 százalékot tudhat magáénak az iOS, a Windows Phone pedig Olaszországban a legnépszerűbb, a maga 14,4 százalékos piacrészével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik