Mobil

Nyugalom, csak átverés a mobil cica szemén át leskelődő bűnöző

Sok internetes ijesztgetést láttunk már, de ez az agyatlanság így is meglepett. nyugalom, senki sem bámul minket a telefonos macska szeméből, hogy aztán jól kifürkéssze a titkainkat, vagy elraboljon minket.

Csodálatos megosztások kezdenek terjedni a napokban a Facebook felhasználók üzenőfalain. A képekkel is illusztrált figyelmeztetés szerint egy Android játék csupán egy álcázott megfigyelő eszköz, mellyel készítője nem csak titkainkat lesheti ki, de rá is vehet adataink kikotyogására, és akár komoly bűncselekmény áldozataivá is válhatunk. Hát persze… Az ijesztgetés indoklásától már könnyezve nevettünk.

Íme, az eredeti szöveg: “Minden ismerősömnek fel szeretném hívni a figyelmét a My Talking Angela nevű játékra. A macska szemében egy ember látható, aki készítette ezt az egész játékot. A bal felső sarokban kamera is van és a telefon első kamerája is rögzíti, mutatja, hogy ki játszik. Ezért már javasolják a kamera eltakarását, vagy az alkalmazás törlését. A készítő azon kívül, hogy néz minket a cica szemén keresztül, kérdéseket is tesz fel (angolul), amire választ vár, pl. hány éves vagy, hogy hívnak, hol laksz? Aki ezeket mind megadja, elrablásra is számíthat. Amerikában már 22 gyereket rabolt el ez az ember… Ezeket mind meg lehet előzni, de csak akkor, ha nem töltjük le, vagy kitöröljük, de a kamerát is eltakarhatjuk. Remélem, nem fog tudni minket becsapni!” Mutatjuk képen is, amin jól látható, hogy már a sokadik továbbosztónál jár ez a csoda-üzenet.

Nos, egyrészt a játék valóban használja a kamerát, és erre fel is hívja a figyelmet, ahogy arra is, hogy figyeli a hangunkat. De nem adataink kikérdezésére és rosszindulatú felhasználására, hanem pont a játék céljára, ehhez hasonló alkalmazásokkal már évek óta tele van minden telefonos rendszer alkalmazásboltja. A “virtual buddy” tílusú játékokban macskák, nyulak, törpék, Barbie babák és még ki tudja, hányféle virtuális játszótárs figyeli a mozgásunkat és beszédünket, aztán válaszol, mozog, cselekszik – ez a modern idők tamagocsija. A cicás app is azért figyeli a mozgásunkat, mert a képernyőn levő macskalánynak tudunk így mozdulatokat mutatni, amit ő utánoz. Ugyanez a helyzet a beszéddel, amelyet saját hangján visszamond. Ha az üzenethez csatolt képeket megnézzük, máris kiderül a félreértés másik, még viccesebb oka: a cica szemében valóban ott egy ember, de ez nem a minket távolról figyelő gonosz hacker arca, hanem azé, aki a fényképet készítette az alkalmazásról, az ő tükörképe csillog a telefon üvegén. Így, ni:

Tehát mindamellett, hogy tényleg figyeljünk oda, mit töltünk le a telefonunkra, és mire adunk engedélyt az alkalmazásoknak, a cicás virtuális barát app és társai semmilyen, az ijesztgetésben szereplő fenyegetést nem jelentenek a felhasználókra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik