Mobil

A világ első mobiltelefonja

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 03. 29. 06:00

Ha azt gondoljuk, hogy a mostani iPhone-ok drágák, akkor egyenesen sokkot fogunk kapni attól, hogy mennyibe került a legelső mobiltelefon.

A világ első mobiltelefonos hívását 1973. április 3-án kezdeményezte a motorolás Martin Cooper, aki Dr. Joel Engelt hívta fel a Bell Labs-nél. Ehhez azonban még csak egy nagyon kezdetleges mobiltelefon prototípust használtak, és ezt követően még tíz évet kellett várni arra, hogy felbukkanjon az első, immár kereskedelmi forgalomban is kapható mobil.

A keresztségben DynaTAC 8000x nevet kapott készülék 1983-ban vált elérhetővé az amerikai piacon, ára pedig nem kevesebb mint 3995 dollár volt, ami mai árfolyamon számítva mintegy 1,1 millió forintos értéket képvisel, akkori értékét nézve viszont már több mint 2,5 millió forintot tesz ki.

mp-m01 (A világ első mobiltelefonos hívását 1973. április 3-án kezdeményezte a motorolás Martin Cooper, aki Dr. Joel Engelt hívta fel a Bell Labs-nél. Ehhez azonban még csak egy nagyon kezdetleges mobiltelefon prototípust használtak, és ezt követően még tíz évet kellett várni arra, hogy felbukkanjon az első, immár kereskedelmi forgalomban is kapható mobil.  A keresztségben DynaTAC 8000x nevet kapott készülék 1983-ban vált elérhetővé az amerikai piacon, ára pedig nem kevesebb mint 3995 dollár volt, ami mai árfolyamon számítva mintegy 1,1 millió forintos értéket képvisel, akkori értékét nézve viszont már több mint 2,5 millió forintot tesz ki.  A forradalmi újdonságnak számító mobiltelefon hatalmas mérettel rendelkezett, LED-es kijelzője azonban még igen parányi volt, és hát az üzemideje is hagyott némi kívánni valót maga után. A beépített akkumulátor egy feltöltéssel mintegy 30 perces beszélgetési időt, illetve maximum 8 órás készenléti időt biztosított. A 790 gramm tömegű, illetve antenna nélkül 25 centiméter hosszú ősmobil memóriájában harminc névjegyzék bejegyzést lehetett eltárolni. ) 

A forradalmi újdonságnak számító mobiltelefon hatalmas mérettel rendelkezett, LED-es kijelzője azonban még igen parányi volt, és hát az üzemideje is hagyott némi kívánni valót maga után. A beépített akkumulátor egy feltöltéssel mintegy 30 perces beszélgetési időt, illetve maximum 8 órás készenléti időt biztosított. A 790 gramm tömegű, illetve antenna nélkül 25 centiméter hosszú ősmobil memóriájában harminc névjegyzék bejegyzést lehetett eltárolni.

mp-m02 (mobilport, mobil, motorola, első, mobiltelefon)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.