Mobil

Hatékonyabbak a céges autók, ha okos gépek kezelik őket (x)

Az internetre kapcsolt gépek konkrét hasznot is hozhatnak egy cég életében: kényelmet a sofőröknek, hatékonyságot a flottakezelőknek.

Az Internet of things (IoT) már itthon is napi valósággá vált. Az ember és az eszköz közötti kommunikáció a mindennapok része, azonban számos folyamat esetében elegendő, ha a gépek egymással “beszélnek”, az ember csak a szabályokat fekteti le és a végeredményről értesül. A gépek közötti, azaz a machine to machine (M2M) technológiát használják azok az új rendszerek is, amelyek a céges autóflották kezelésében segítenek, hatékonnyá és olcsóvá teszik azt. Az M2M szolgáltatás optimalizálja a flottamenedzsmentet, növeli a vezetés biztonságát és a gépjármű helymeghatározását,  nyomkövetését új eszközökkel segíti.
 
Az autósok egyre többet várnak el járműveiktől: nagyobb biztonságot és több kényelmet. A céges autókat kezelő flottamenedzserek sem gondolkodnak másként, ők ezek mellett saját feladataiknak egyszerűsítését is várják az új technológiáktól. Az Európai Unió ráadásul új irányelvet fogadott el a személygépkocsik biztonságára vonatkozóan. 2015-től kezdődően minden új autóba be kell szerelni egy M2M alapú automata segélyhívó rendszert. További gép-gép kommunikációs megoldások segítik, hogy a rendszerbe kötött cégautókkal a sofőrök bárhol is vannak, megszakítás nélkül használhatják a különböző funkciókat, miközben a flottamenedzserek munkáját segítik, hogy monitorozzák gépkocsiparkjuk mozgását.

Az M2M megoldások egyszerre növelik a sofőrök kényelmét és lökést adnak a járművek biztonsági teljesítményének is. A hálózatba kapcsolt autók menet közben frissítik navigációs rendszerüket a forgalmi információk alapján, és gyorsabb útvonalakat javasolnak vezetőjük számára, akik eközben biztonságosan figyelhetik az utat. A jármű-telematika figyelmeztető jelzéseket küld abban az esetben, ha az autónál működési rendellenességet tapasztal, sőt még a szervizbe is szerez időpontot, amikor fogadni tudják a javításra váró autót.

Flottamenedzsment

A jármű-telematika és a szállítás-monitoring segíti a flottamenedzsereket abban, hogy melyik sofőr vezet őrült módjára, melyik teherautó szorul átnézésre és hogyan lehet optimálissá tenni a járművek használatát. Az M2M megoldások nem csak abban segítenek, hogy nem kell manuálisan táblázatot kitölteni a járművek állapotáról és segíthetnek a gépkocsivezetőknek abban, hogy a lehető legideálisabb útvonalat válasszák ki úti céljuk eléréséhez. Az M2M segítségével a cégek akár törvényi kötelezettségeiknek is könnyen eleget tehetnek azáltal, hogy kilométer-nyilvántartásukat és szállítóleveleiket elektronikus formában is leadhatják.

Ma már a gépjárművezetők többsége navigációs rendszer segítségével éri el úti célját. A hálózatba kötött autók M2M applikációk segítségével választhatják ki a legideálisabb útvonalat, elkerülhetik a forgalmi dugókat, de azt is megtudhatják, hol főzik útvonalukon a legjobb kávét, és hol tudnak kényelmesen letusolni. Az M2M rendszerek arra is képesek, hogy segítséget hívjanak, ha balesetet érzékelnek függetlenül annak súlyosságától, de arra is nyílik lehetőségünk, hogy útközben biztosítást kössünk a gépjárművünkre.

A GPS-es nyomkövető rendszereket minden flottát üzemeltető vállalat ismeri Magyarországon is, azonban a számos funkciót egy rendszerben egyesítő flottakövető rendszerek most kezdik megvetni a lábukat a piacon. Az egyik legsikeresebb flottamenedzsment-rendszereket fejlesztő és forgalmazó cég, az iData Kft. stratégiai igazgatója, Szabó András szerint megoldásaik ereje az integrációban rejlik, egyetlen alkalmazás ad információt a kamion hűtőkamrájának hőmérsékletéről, a kamion pontos helyzetéről, üzemanyag-fogyasztásáról, de még a sofőr vezetési stílusáról is. A diszpécserközpontban az is azonnal kiderül, ha több ezer kilométerrel odébb valaki éppen benzint próbál lopni a tankból. “A pontos és azonnal rendelkezésre álló adatok a vállalatirányítási rendszerekbe kapcsolódva minden rendellenességet kimutatnak, a hibák időben kiküszöbölhetők” – állítja Szabó András.

Az M2M adatok folyamatosan online elérhetők bárhonnan a Telekom hálózatának köszönhetően. A Telekom részt vesz az iData szolgáltatásainak fejlesztésében a megbízható, jó minőségű és kedvező árú, országokon átívelő adatátviteli szolgáltatásaival. A Telekom mint piacvezető telekommunikációs szolgáltató és az iData között stratégiai partneri viszony épült ki, a két cég együtt gondolkodik a vállalati ügyfelek minél jobb kiszolgálásának újabb módjain.
A Telekom által kínált M2M flottamenedzsment megoldásokról további információ a  http://www.uzletitelekom.hu/m2m/flotta_menedzsment linken érhető el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik