Mobil

Sajnos marad a drága hívás- és mobilnet roaming

A jelek szerint még éveket kell várnunk arra, hogy ez EU országaiban járva olcsón használhassuk mobiljainkat.

Jelenleg mi a szokás mobiltelefon vonatkozásban akkor, ha külföldre utazunk? Több lehetséges eset is van: van aki kapásból letiltja a mobilnet roamingot a SIM-kártyáján és csak kevés hívást fogad külföldön, van aki aktivál egy néhány 10 MB-os mobilnet roaming csomagot, van aki beszerez egy külhoni SIM-kártyát, és van aki csak az utazást követően eszmél rá arra, hogy véletlenül mekkora mobilszámlát generált az otthonától távol. Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy mindez hamarosan a feledés homályába fog veszni, most azonban kiderült, hogy erre bizony néhány évet még várnunk kell.

Az ügy előzménye, hogy rengeteg előkészítést követően az Európai Parlament tavaly áprilisban megszavazta, hogy az Európai Unió országaiban a közeljövőben megszűnjenek a roaming díjak. Magyarul az EU területén működő mobilszolgáltatók a rendelet hatályba lépését követően már nem számolhatnak fel semmilyen extra díjat a külföldön megejtett mobilhívásokért, SMS-ezésért, illetve mobilnetezésért. A közel egy évvel ezelőtti bejelentést követően a tagállamoknál pattogott a labda, vagyis minden egyes országban jóvá kellett volna még hagyni a tervezetet, melyre az eredeti tervek szerint még 2014-ben sor került volna, és ezt követően 2015 karácsonyán már szabadon és extra kiadások veszélye nélkül mobilozhattunk volna az EU bármely országában.

Ez azonban mégsem így történt, ugyanis a tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erős lobbinak engedve most arról szavazott, hogy idén év végén bizony még nem szűnnek meg a magas roaming díjak. Ez a rossz hír, a jó pedig az, hogy a roaming költségek az elkövetkezendő években várhatóan tovább fognak csökkenni, és 2018 végén remélhetőleg már ténylegesen meg fognak szűnni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik