Mobil

Android One teszt: jó okostelefont olcsón?

Kipróbáltuk, hogy milyen a hétköznapi gyakorlatban egy vérbeli Android One okostelefon.

Nyilvánvaló, hogy mostanság szinte mindenkit a Samsung Galaxy S6, a HTC One M9 és a hozzájuk hasonló abszolút felsőkategóriás vadonatúj androidos készülékek izgatnak, azonban a kereskedésekbe betérve mégsem ezekből a csúcsmobilokból vásároljuk a legtöbbet. Ennek oka roppant egyszerű: 200 ezer forintot, vagy adott esetben még ennél is többet kevesen tudunk kiadni egy telefonra. A másik végletet a szuperolcsó androidos készülékek jelentik, melyek azonban szupergyenge processzoruk és kevés memóriájuk miatt a vásárlást követően villámgyorsan utálatos tárgyakká válhatnak. De mi lenne akkor, ha relatíve olcsón végre kiválóan használható okostelefonokat kínálnának a gyártók? Nos, a Google az Android One projekt révén pontosan erre próbálja meg rávenni a cégeket.

 

Első blikkre
Jelen pillanatban kilenc Android One készülék kapható a kereskedelmi forgalomban, melyek nagy többsége a fejlődő országok piacára lett pozícionálva, a jelen tesztünk alanyát képező indiai Karbonn Sparkle V azonban nemrégiben Európába is megérkezett, nálunk pedig az eMAG kínálatában lelhető fel. Az már rögtön az első blikkre látszik, hogy ez bizony nem éppen egy felsőkategóriás okostelefon, ettől függetlenül az általános minőségre egyetlen rossz szavunk sem lehet. Az illesztési hézagok mindenhol egyenletesen vékonyak, a tapintásérzet teljesen rendben van, és persze a komplett borítás műanyagból készült. A hozzánk érkezett telefon előlapja fekete, hátlapja pedig matt hófehér, de ezenkívül piros, fekete és kék színben is készül a telefon. A 140 gramm tömegű Sparkle V 9,2 milliméter vastag, vagyis elmondható róla, hogy nehezebb és egyben ducibb is a kategóriaátlagnál, de még így is sokkal könnyebben zsebbe csúsztatható, mint napjaink hatalmas phabletei.

 

Felszereltség
A baloldal él teljesen kihasználatlan, az ellentétes oldalon pedig egyrészt a hangerő állítható, másrészt pedig ki/bekapcsolható a telefon. A jack csatis fülesünket a felső élen lévő 3,5 milliméteres dugaljba tudjuk csatlakoztatni, a gyári 1 amperes töltővel pedig az alsó élen figyelő fedetlen microUSB-porton keresztül tölthetjük a megfáradt akkumulátort. Az akksi 1700 mAh kapacitású és az Android One elvárásoknak megfelelően hozza is a körülbelül egynapos üzemidőt, de ennél gyakorlatilag egyetlen perccel sem többet. Mivel a készülékház nem unibody kialakítású, az akkumulátor adott esetben egyszerűen cserélhető, csakúgy, mint a microSD memóriakártya, illetve a két darab microSIM (3G+2G), mely ugyancsak az Android One kezdeményezés egyik fontos alappillérre.

 

 

Kijelző
Az IPS LCD technológiájú érintőkijelző betekintési szögei, illetve fényereje korrektnek mondható, ellenben a 4,5 colos képátlón felvonultatott 854×480 képpontos felbontásnál jobban örülnénk legalább 960×540 pixelnek. Ily módon aztán be kell érnünk az alig 218 ppi-s pixelsűrűséggel, ami így 2015 tavaszán már enyhén karcsúnak mondható. A fényerőt automatika állítja és persze automatikus kijelzőkép elforgatást is kapunk, a betűméret pedig négy fokozatban változtatható. A kijelző feletti kamera 2 megapixeles felbontású és 720p videófelvevős, a panel alatt pedig teljesen üres az előlap, vagyis a szokásos funkciógombok virtuális formában az LCD alsó sorában várják ujjaink érkezését. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 4,5×6, illetve 8×5 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

 

Kamera
A hátlap síkjából enyhén kiálló kameramodul lelke egy 5 megapixeles képszenzor, melynek révén maximum 2592×1944 képpontos felbontású fotók készíthetők, a képarány 5:3, illetve 4:3 lehet, ezenkívül pedig természetesen autofókuszt és LED-segédfényt is kapunk. Furcsa, mindenesetre tény, hogy egészen addig nem fotózhatunk/videózhatunk a készülékkel, amíg nem csúsztatunk bele egy microSD memóriakártyát, igaz így legalább garantált, hogy nem tömjük tele felvételekkel a szűkös belsőmemóriát. Említést érdemel továbbá a HDR funkció, a geotagging feature, a ki/bekapcsolható segédrács, a panoráma és körpanoráma opció, illetve az életlenítő funkció. A videófelvevő ugyan Full HD felbontású, de a 15 Mbit/s bitrátájú felvételek 25 fps sebességétől, illetve monó hangsávjától nem igazán esünk hanyatt. A képminőség hozza a kategóriától elvárható szintet, de beszéljenek helyettünk inkább a tesztfotók, melyek kattintásra teljes felbontásban is megtekinthetők:

 

 

 

 

 

Szoftver
Idézet következik a Karbonn Sparkle V dobozáról: “Allways the latest version of Android. Receives updates for up to 2 years”. Nos ehhez képest a tesztkészüléken nemhogy nem Android 5.0.2, de még 5.0-ás Lollipop sem fut, és bizony be kell érnünk a ma már enyhén ráncos 4.4.4-es KitKattel. Kíváncsian várjuk, hogy a nyalókás frissítés vajon mikor érkezik majd meg a telefonra! Felhasználói felületet tekintetében senki se várjon Sense vagy TouchWiz jellegű varázslatot, spártai és teljesen egyszerűen kezelhető UI-t viszont annál inkább. A zárolóképernyőről a felülről lehúzható panel, az alulról felpattintható Google Asszisztens és a kamera is gyorsan elérhető, az alapképernyő alsó sorának közepén lévő gombra rábökve pedig azonnal a 4×5 ikonos főmenübe teleportálhatunk.

 

 

Funkciók
A névjegyzéket a “Személyek” ikonra kattintva tudjuk elérni, mely három részre (kedvencek, névjegyek, csoportok) van tagolva. A kijelző jobbfelső sarkában értelemszerűen nem egy, hanem két térerő piktogramot láthatunk, ezenkívül pedig a SIM-kártyákon külön-külön elvégezhetők a különböző hívás, SMS és mobiladat beállítások. A Chrome böngésző ellentmondást nem tűrő sebességgel tolja arcunkba a különböző webes tartalmakat, ezenkívül pedig természetesen Gmailt, e-mail klienst, naptárt, számológépet, Google Térképet, YouTube appot és full licences QuickOffice 6.3-at is kapunk az indiai gyártótól. Kedvenc muzsikáinkat a Play Zene révén tudjuk lejátszani, valamint említést érdemel még a műsorrögzítő funkciós FM-rádió, illetve a Full HD kompatibilis videólejátszó.

 

Hardver
Az Android One készülékek közös vonása a négymagos SoC, mely esetünkben egész konkrétan egy 28 nanométeres gyártási technológiával készülő MediaTek MT6582-es chipset. Az okosság részét képezi egyrészt négy darab 1,3 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormag, másrészt pedig egy 500 MHz-en ketyegő Mali-400 MP2 grafikusgyorsító, melyek 1 GB RAM társaságát élvezik. Ez persze abszolút nem egy csúcsvas, ahhoz azonban mégis tökéletesen elegendő, hogy a 854×480 pixeles kijelzőn megjelenő tartalmakat gördülékenyen mozgassa. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 19039 pont, Geekbench 3 – 361/1171 pont, Basemark X – 4963 pont, Basemark OS II – 387 pont. A Sparkle V Achilles sarka a mindössze 4 GB kapacitású belső memória, melyből ráadásul csak 2,3 GB szabad az első bekapcsolást követően – ha 8 GB flashmemóriát kapnánk, egyetlen rossz szavunk sem lenne. LTE, NFC és USB OTG nincs, van viszont 21/5,76 Mbit/s-os HSPA, b/g/n szabványú Wi-Fi, Bluetooth 4.0, valamint GPS-vevő.

 

 

Konklúzió
A hazánkban az eMAG által forgalmazott Karbonn Sparkle V egy az átlagos felhasználói igényeknek tökéletesen megfelelő androidos okostelefon, melyből a költségek minimalizálása érdekében minden kicsit is felsőbb kategóriás alkatrészt, illetve parasztvakítást száműztek. Ez eddig tehát rendben is volna, csak éppen a cikkünk írásakor regisztrált 39 ezer forintos árat túl magasnak találjuk, bár megjegyzendő, hogy korábban egy rövid ideig 33 ezer forintos áron is kapható volt a készülék. Ideális esetben a Sparkle V 30 ezer forint alatti áron kelletné magát, vagy pedig a jelenlegi ár ellenében több belsőmemória (és akár microSD kártya), szebb kijelző és újabb Android figyelne a repertoárjában.

Karbonn Sparkle V
Pozitívum: általánosan jó minőség, fürge működés, egyszerű kezelhetőség, cserélhető akkumulátor, bővíthető memória, dupla SIM-slot, nagy fényerejű kijelző, alapáron jár a kijelzővédő fólia, FM-rádió, HSPA mobilnet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS-vevő.
Negatívum: csak 2,3 GB szabad belsőmemória, még nem Lollipop fut rajta, a kijelző lehetne kicsit nagyobb felbontású, a GPU nem túl combos, a kamera lehetne kicsit jobb minőségű, egyeseknek hiányozhat az LTE, az NFC és az USB OTG, az ár lehetne alacsonyabb.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik