Mobil

Snapdragon 820: új erőmű a mobiljainkba

A Qualcomm máris bemutatta a Snapdragon 810-es chipset utódját.

A Qualcomm tavaly áprilisban jelentette be valaha készült legnagyobb teljesítményű mobil SoC-jét, a 64 bites nyolcmagos Snapdragon 810-et, mely elsőként a mostanság a boltokba érkező LG G Flex2-ben bukkant fel, illetve ott figyel többek közt a vadonatúj HTC One M9-ben és a Sony Xperia Z4 Tabletben is. De természetesen a 810-es Snapi után sem áll meg az élet a chipgyártónál.

A Qualcomm a napokban Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszust használta fel arra, hogy leleplezze vadonatúj felsőkategóriás chipkészletét, mely a keresztségben a Snapdragon 820 nevet kapta. Míg a Snapdragon 810 20 nanométeres gyártási technológiával készül, az utódja már egy újgenerációs FinFET eljárás segítségével látja meg a napvilágot a gyártósorokon, és természetesen elődjénél kisebb (14-16 nm) csíkszélességgel rendelkezik. Ennek köszönhetően ismét növekedhet a teljesítmény, illetve csökkenhet a fogyasztás, a részletekkel kapcsolatban azonban egyelőre még nem nyilatkoztak a cég képviselői.

A 64 bites Kryo (ARMv8) processzormagokat felvonultató, Zeroth platformos Snapdragon 820 próbagyártása az idei esztendő második felében kezdődik meg, vagyis jó esély van arra, hogy az első ilyen chipsetes okostelefonok, illetve tabletek a 2016-os Mobil Világkongresszuson bukkannak majd fel. Tárt karokkal várjuk őket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik