Mobil

Le a vezetékekkel! – terjedőben a vezeték nélküli mobiltöltés

Idén várhatóan minden korábbinál több, akár wireless módon is tölthető okostelefon kerül majd forgalomba.

Elsőként a méltán elismert feltaláló és jövőlátó Nikola Tesla vezette be kortársait az induktív áram rejtelmeibe 1891-ben, amikor is sikerült a vezeték nélküli áramátvitelt szemmel látható módon bemutatnia. Majdnem egy évszázad kellett azonban ahhoz, hogy ez a technológia szélesebb körben is ismert és elterjedt legyen.

A vezeték nélküli töltés fogalma az elmúlt években került a szórakoztató elektronikai piac palettájára, leginkább az okostelefonok és azok kiegészítői által kínált lehetőségként. Mára már nemcsak a legkülönbözőbb elektronikai készülékek és berendezések alkalmazzák ezt a technológiát, de közterületeken és járműveknél is találkozhatunk vele. Mostanáig a forgalomban lévő készülékeket a felhasználók a mágneses indukció módszerével tölthették, vagyis az eszközt egyfajta fizikailag is jelenlévő dokkolóhoz csatlakoztatták. Bárki, aki használt már elektronikus fogkefét vagy borotvát, jól tudja mit jelent ez a fajta induktív töltési módszer.
 
A vezeték nélküli töltés legnyilvánvalóbb előnye, hogy végre megszabadulhatunk a könnyen összekuszálódó, megtörő és elvesző kábelektől.A cél egy olyan vezeték nélküli töltő dokkoló kidolgozása volt, amely a felhasználó összes meglévő és a közeljövőben vásárolt elektronikus készülékét egyaránt képes tölteni. Ennek érdekében az iparág egésze már egy ideje együttműködik olyan szervezetek megalapításában, amelyek a vezeték nélküli töltési technológiák szabványosításán dolgozik. Jelenleg három ilyen szervezet létezik: a Power Consortium (WPC) és annak Qi szabványa, a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). A világ legnagyobb okostelefon gyártójaként jegyzett Samsung mindhárom szervezet tagjai között szerepel.
 

<p>Idén januárban jelentette be együttműködését a PMA és az A4WP. Céljuk, hogy minden eddiginél hatékonyabb vezeték nélküli töltési technológiát biztosítsanak a különböző elektronikai eszközök számára. Ez azt jelenti, hogy az integrált éttermek, repterek, közterületek, járművek és lakóterek hamarabb szabadítanak meg bennünket a töltők örökös hordozásának átkától, mint ahogyan azt gondolnánk. Nem kell majd többé aggódnunk a folytonosan lemerülő telefonok miatt, és táskánk sem lesz többé kábelekkel kitömve. Érdekesség, hogy míg két-három évvel ezelőtt a hagyományos töltési módszerek hatékonyságának csupán 20-30 százalékát érte el a vezeték nélküli töltés, azóta azonban már sikerült megkétszerezni a töltési sebességet.

Tavaly mutatták be azokat az alkatrészeket, amelyek egy chipen több szabványt is támogatnak. Figyelembe véve azt, hogy az új komponensek integrálása és bevezetése a piacra általában 6-12 hónapot vesz igénybe, előreláthatólag számos ilyen termék már idén elérhető lesz. A vezeték nélküli töltési technológiák ökoszisztémája meglehetősen gyorsan fejlődik. Ehhez még az is hozzájárul, hogy az IT cégek mellett a legkülönbözőbb iparágak, mint például a szórakoztató elektronika, a félvezetőgyártás, a mobilszolgáltatók, az autóipar, a bútor- és szoftvergyártás vezető márkái is egyesítették erejüket, és szoros együttműködésben dolgoznak a további fejlesztéseken.
2015 minden bizonnyal mérföldkő lesz a vezeték nélküli töltési technológiák elterjedésében, hiszen egyre több nyilvános helyen találkozhatunk majd ilyen töltőállomásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik