Mobil

Le a vezetékekkel! – terjedőben a vezeték nélküli mobiltöltés

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 02. 27. 06:00

Idén várhatóan minden korábbinál több, akár wireless módon is tölthető okostelefon kerül majd forgalomba.

Elsőként a méltán elismert feltaláló és jövőlátó Nikola Tesla vezette be kortársait az induktív áram rejtelmeibe 1891-ben, amikor is sikerült a vezeték nélküli áramátvitelt szemmel látható módon bemutatnia. Majdnem egy évszázad kellett azonban ahhoz, hogy ez a technológia szélesebb körben is ismert és elterjedt legyen.

A vezeték nélküli töltés fogalma az elmúlt években került a szórakoztató elektronikai piac palettájára, leginkább az okostelefonok és azok kiegészítői által kínált lehetőségként. Mára már nemcsak a legkülönbözőbb elektronikai készülékek és berendezések alkalmazzák ezt a technológiát, de közterületeken és járműveknél is találkozhatunk vele. Mostanáig a forgalomban lévő készülékeket a felhasználók a mágneses indukció módszerével tölthették, vagyis az eszközt egyfajta fizikailag is jelenlévő dokkolóhoz csatlakoztatták. Bárki, aki használt már elektronikus fogkefét vagy borotvát, jól tudja mit jelent ez a fajta induktív töltési módszer.
 
A vezeték nélküli töltés legnyilvánvalóbb előnye, hogy végre megszabadulhatunk a könnyen összekuszálódó, megtörő és elvesző kábelektől.A cél egy olyan vezeték nélküli töltő dokkoló kidolgozása volt, amely a felhasználó összes meglévő és a közeljövőben vásárolt elektronikus készülékét egyaránt képes tölteni. Ennek érdekében az iparág egésze már egy ideje együttműködik olyan szervezetek megalapításában, amelyek a vezeték nélküli töltési technológiák szabványosításán dolgozik. Jelenleg három ilyen szervezet létezik: a Power Consortium (WPC) és annak Qi szabványa, a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). A világ legnagyobb okostelefon gyártójaként jegyzett Samsung mindhárom szervezet tagjai között szerepel.
 

<mp-qi (mobilport, vezeték nélküli, töltés, qi, okostelefon, töltő)p>Idén januárban jelentette be együttműködését a PMA és az A4WP. Céljuk, hogy minden eddiginél hatékonyabb vezeték nélküli töltési technológiát biztosítsanak a különböző elektronikai eszközök számára. Ez azt jelenti, hogy az integrált éttermek, repterek, közterületek, járművek és lakóterek hamarabb szabadítanak meg bennünket a töltők örökös hordozásának átkától, mint ahogyan azt gondolnánk. Nem kell majd többé aggódnunk a folytonosan lemerülő telefonok miatt, és táskánk sem lesz többé kábelekkel kitömve. Érdekesség, hogy míg két-három évvel ezelőtt a hagyományos töltési módszerek hatékonyságának csupán 20-30 százalékát érte el a vezeték nélküli töltés, azóta azonban már sikerült megkétszerezni a töltési sebességet.

Tavaly mutatták be azokat az alkatrészeket, amelyek egy chipen több szabványt is támogatnak. Figyelembe véve azt, hogy az új komponensek integrálása és bevezetése a piacra általában 6-12 hónapot vesz igénybe, előreláthatólag számos ilyen termék már idén elérhető lesz. A vezeték nélküli töltési technológiák ökoszisztémája meglehetősen gyorsan fejlődik. Ehhez még az is hozzájárul, hogy az IT cégek mellett a legkülönbözőbb iparágak, mint például a szórakoztató elektronika, a félvezetőgyártás, a mobilszolgáltatók, az autóipar, a bútor- és szoftvergyártás vezető márkái is egyesítették erejüket, és szoros együttműködésben dolgoznak a további fejlesztéseken.
2015 minden bizonnyal mérföldkő lesz a vezeték nélküli töltési technológiák elterjedésében, hiszen egyre több nyilvános helyen találkozhatunk majd ilyen töltőállomásokkal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.