Mobil

Kezünkben a legdurvább kamerás mobil

Erről a készülékről nehéz eldönteni, hogy kamerás mobil, vagy sokkal inkább mobilos kamera.

A Panasonic a Kölnben megrendezett Photokina szakkiállítást használta fel arra, hogy leleplezze legújabb kamerásmobilját, a Lumix DMC-CM1-et, mely különlegességet nekünk a frankfurti Panasonic Convention 2015 rendezvényen nyílt alkalmunk megtapogatni egy kicsit.

 

A készülék egyediségét az adja, hogy okostelefonban eddig még soha nem volt akkora méretű képérzékelő, mint a Panasonic CM1-ben: a 20 megapixeles képszenzor 1 colos méretű, vagyis a felülete eléri a 116 négyzetmillimétert. Összehasonlításképp, az eddigi rekorderben, a Nokia 808 PureView-ban lévő 1/1,2 colos szenzor 85 négyzetmilliméteres volt, a legtöbb mobilban pedig alig 17-20 négyzetmilliméteres érzékelő található.

 

 

A fényérzékenység ISO100 és ISO25600 között állítható, a hatalmas szenzor előtt egy kiváló minőségű, f2,8-as fényerejű és 28 milliméteres nagylátószögű optika kapott helyett, ezenkívül pedig többek közt RAW támogatást, teljesen manuális üzemmódot és 4K videófelvevőt is kapunk. A rövid ismerkedés során megállapítottuk, hogy a kamera elképesztően gyors, mind fókuszálás, mind pedig sorozatfelvétel terén – ehhez hasonló tempóval kamerás mobil esetében eddig még nem találkoztunk. Az Android 4.4.4 (KitKat) szoftveres készülék 4,7 colos érintőkijelzője 1920×1080 pixeles felbontású, a minden körülmények között fürge működésre pedig a négymagos Snapdragon 801 chipset, illetve a 2 GB RAM jelenthet garanciát.

 

 

Említést érdemel továbbá a 16 GB integrált memória, a microSD memóriakártyás bővítési lehetőség, a 2600 mAh kapacitású akkumulátor, az LTE mobilnet, illetve az NFC támogatás. A 21,1 milliméter vastag és nem kevesebb mint 204 gramm tömegű, Panasonic Lumix Smart Camera CM1 néven is jegyzett újdonság ára 899 euró (275 ezer forint), Magyarországon viszont hivatalosan sajnos nem kapható a készülék.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik