Mobil

Telenor és Telekom kéz a kézben, 4G-ben

Példa értékű együttműködésbe kezd a két T-betűs szolgáltató, a leggyorsabb mobil internet terén összebútoroznak.

Korábban a témában:

A legutóbbi frekvenciapályázaton a Telenor és a Telekom a 790-862 MHz-es sávon egyaránt 10-10 megahertznyi frekvencia használati jogát nyerte el, ám a 4G technológia akár ennél többet is “elbír”. Egyrészt ez vezethetett a két szolgáltató mostani döntéséhez, valamint az, hogy mindketten komoly vállalásokat tettek az ország lefedettségével kapcsolatban. Mostani bejelentésük lényege, hogy adótornyaikat közösen használják a 4G hálózat kiszolgálására. Ez műszakilag annyit jelent, hogy mindegy, Telenor vagy Telekom torony van a környéken, a vételi körzetben ugyanúgy elérhető lesz mindkét szolgáltató LTE hálózata.

Az NMHH által már jóváhagyott együttműködés 2029-ig szól, és legnagyobb előnye az, hogy a két mobilhálózat lefedettsége még egyenletesebbé válik. A Telenor így az ország 95, a Magyar Telekom 97 százalékát fedheti le. A megállapodás Budapestet nem érinti, mivel itt már mindkét szolgáltató nagy erőket fektetett saját 4G-hálózatuk kiépítésébe. A közös használat az úgynevezett rádiós hálózatra vonatkozik, tehát a mobiltornyok és az ügyfelek készülékei közötti kapcsolatra, természetesen a két vállalat továbbra is külön használja saját “core” hálózatát.

telenor-telekom-4g-megallapodas-01 (mobilport, telenor, telekom, 4g, lte, nmhh, gvh, mobilszolgáltató, telekommunikáció, mobilhálózat, megállapodás, )

Az összefonódás csak Magyarországon előzmény nélküli, mindkét szolgáltató anyavállalatai kötöttek már hasonló szerződéseket Európa különféle országaiban, egyes esetekben közös vegyesvállalattal is megtámogatva a megosztott használatot. Itt egyelőre nincs ilyesmiről szó, és a vállalatok képviselői szerint ugyan az üzletet “kötelességből” vizsgálni fogja a Gazdasági Versenyhivatal, a hálózatok összefonódása ettől függetlenül megkezdődhet, mivel semmilyen gazdasági előny nem származik a jogi nyelven “termelési együttműködés” kategóriájába eső ügyletből. Ezen felül természetesen nem változik egyik szolgáltató árazása, kiskereskedelmi tevékenysége és ügyfélszolgálata sem.

A bejelentés után valóban megérkezett a hír arról, hogy a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított az együttműködéssel kapcsolatban, mivel az jelentős hatást gyakorolhat a hazai mobil hang- és adatszolgáltatások minőségére, valamint hosszú távon befolyásolhatja a szolgáltatások piacainak magyarországi versenyfeltételeit. Az eljárás várható volt, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy törvényekbe ütközne a megállapodás, csupán a tények tisztázására és azok versenyjogi értékelésére irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Ahogy Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója elmondta, az összefonódás épp a versenyt növelő tényező, hiszen innentől nem a lefedettséggel, térerő-pálcikákkal kardoznak majd, hanem az árak és a szolgáltatások minősége döntheti el, melyik versenyzőt választja az ügyfél.

Ajánlott videó mutasd mind

Ilyen lehet Magyarország 2050-re

Elsorvad a vidék, az élővilág kiüresedik, sok őshonos fajunk eltűnik, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, egysíkú élőhelyek fogják uralni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.