Mobil

Végre egy izgalmas okostelefon – Note Edge teszt

Kipróbáltuk, hogy milyen a hétköznapi használat során Samsungék különcködő nagyágyúja.

A Samsung a tavaly szeptemberi IFA szakkiállításon leplezte le legfrissebb phablet csúcsmodelljét, az általunk korábban alaposan letesztelt, majd pedig egy rakat tippel és trükkel megspékelt Galaxy Note 4-et (SM-N910C/F). Vele együtt debütált azonban még egy nála is érdekesebb koncepció, mely nem más, mint az alábbiakban bemutatandó Galaxy Note Edge (SM-N915FY). Ez a maga nemében mindenképpen egyedülálló készülék hazánkban hivatalosan csak március közepétől lesz kapható, mi azonban már most részletesen be tudunk számolni róla, köszönhetően az XXL GSM-nek, ahol akár már most is megvásárolható a készülék.

 

Design
Nyílt titok, hogy a Note 4 egy az átlagnál jelentősen nagyobb és nehezebb okostelefon, és nincs ez másképp a Note Edge esetében sem, csak ennek a készüléknek kicsit mások az arányai. Az Edge rövidebb és minimálisan könnyebb a testvérmodellnél, de a szélessége jól érezhetően nagyobb. Az oldalélen körbefutó, abszolút minőségi fémkeret ezúttal is adott, csakúgy, mint az érdesített felületű, műbőr hatású hátlap, melyek a Note 3-hoz képest sokkal jobb minőségérzetet keltenek az emberben. A fekete és fehér színben gyártott Note Edge tehát jórészt hasonlít a Note 4-re, azonban az oldalra lehajlított kijelzőszélnek köszönhetően még véletlenül sem lehet összetéveszteni egymással a két jómadarat.

 

Felszereltség
A hangerőt a baloldalt elhelyezett nyomógomb páros révén lehet állítani, az ellentétes oldalon viszont a már említett speciális kijelzőmegoldás miatt nincs semmilyen kezelőgomb. Utóbbi felület alján a fémcsík azért még ott figyel, és ez sokat segít abban, hogy a mobilnak megfelelő legyen a fogása. A bekapcsológomb jobboldalról a felső élre került, ami nem túl szerencsés megoldás, hiszen ily módon csak nagyon nehezen lehet elérni. Alul ott figyel a fedetlen microUSB 2.0 port, és ahogy a Note 4, úgy a Note Edge sem vízálló kivitelű. Mivel nem unibody kialakítású telefonhoz van szerencsénk, a hátlap könnyen eltávolítható és egyszerűen hozzá lehet férni a microSD slothoz, valamint az akkumulátorhoz is. Ez utóbbi kapacitása 3220 mAh-ról kereken 3000 mAh-ra csökkent, amiből már könnyen ki lehet számolni, hogy körülbelül mennyivel bírja kevesebb ideig egy feltöltéssel egy Edge, mint egy Note 4. A körülbelül 4 órás kijelzőidő persze nem rossz, de azért lehetne jobb is.

 

 

Kijelző
A gyémánt PenTile mátrixos, 5,6 colos képátlójú Super AMOLED érintőkijelző napjaink egyik legjobbika, és csak azért nem egyszerűen a legjobb, mert az bizony a Note 4-ben található. No persze nincsenek drámai különbségek, mindenesetre a fényerő minimálisan kisebb, ezenkívül pedig a színvilág is némileg hidegebb. A betekintési szögek hatalmasak és hát a jóval 500 ppi feletti pixelsűrűség megteszi a hatását – egyszerűen jól esik ránézni a képernyőre. A felbontás ezúttal nem QHD, hanem QHD+, vagyis nem 2560×1440, hanem 2560×1600 pixel, ami a jobboldalt fefelé kanyarintott felülület 160 pixeles szélességének tudható be. A kijelző alatt szokás szerint két érintőgomb, valamint egy ujjlenyomat szenzoros nyomógomb kapott helyet. A notifikációs LED ezúttal teljesen a hangszóró közelébe került, a főmenü 4×5 ikont vonultat fel, a többablakos üzemmód panelje pedig nem jobb-, hanem baloldalt bukkan fel.

 

Panelvilág
Az egyelőre még Android 4.4.4 (KitKat) szoftveres, de hamarosan Android 5.0.x-re (Lollipop) frissülő készülék TouchWiz felhasználói felülete szinte teljes egészében megegyezik a Note 4-féle UI-val, de például az alapképernyő alsó sorában hiába keressük a szokásos és gyakran használt ikonokat. Ezek ugyanis átkerültek a kijelző jobboldali ívelt szekciójába, még pedig egy úgynevezett panelre. Az ezen látható ikonok szabadon cserélhetők és fel-le szkrollozhatók, a beállítások menüt pedig a panel alsó szekciójában találhatjuk meg. Legfelül a kis csillagra bökve érhetjük el az olyan hasznos eszközöket, mint például a vonalzó, a stopper, az időzítő, az elemlámpa és a diktafon. Amennyiben új üzenetünk érkezik, arról automatikusan tájékoztat a jobboldali vékonyka felület, melynek aktuálisan engedélyezett paneljei között oldalirányú lapozó mozdulatokkal váltogathatunk.

 

 

Felhozatal
Alaphelyzetben kilencféle panel közül választhatunk, melyek közül három a Yahoo különböző híreivel örvendeztet meg, egy a lépésszámláló adatait jeleníti meg, egy a gyorshívás kontaktokat vonultatja fel, egy pedig egy egyszerű memóriajáték. Ehhez hozzájön még további tizenegy panel, melyet a tartalomboltból lehet letölteni: ezek között is van egy szimpla kis játék, valamint egy szabad RAM-kapacitás jelző, egy Task Manager, valamint egy S Note widget. Jól érződik, hogy egyelőre még messze vagyunk a panel-Kánaántól, mindenesetre a Samsung már jó ideje kiadta a felület SDK-ját, tehát innentől kezdve a fejlesztőknél pattog a labda. A jelenlegi mintegy 630 ezres Note Edge felhasználói tábor persze még nem túl vonzó a fejlesztők számára, de ha tényleg jön az S6 Edge, akkor a közeljövőben egyre komolyabb potenciál lehet ebben a panelvilágban.

 

 

 

 

Extrák
Ééés igen, a Samsung végre megoldotta Android fronton, hogy a pontos idő a dátummal és a friss időjárás infóval együtt fixen ott lehessen a készenléti kijelzőn, pontosabban annak a lefelé kanyarintott sávján. A fényerő minimális és mivel az AMOLED technológia alapból barátja az ilyen fícsőröknek, a fogyasztás emiatt csak minimálisan nő meg, azért viszont kár, hogy nem lehet a nap mind a 24 órájában aktív ez a funkció (hanem csak 12-ben). A képernyőcsík egy gyors oda-vissza lapozással életre kelthető, és ily módon elérhetővé válik az összes panel. Megadható, hogy a zárolt képernyőn a kijelzőcsík milyen tartalmat vonultasson fel, már ami a képet, a szöveget, a kézírást, illetve az effektet jelenti. Bár azt gondolnánk, hogy a készülék összes saját alkalmazása kihasználja a 160 pixeles extra teret, ez sajnos nincs így, mindenesetre a kamera, a zenelejátszó és a videólejátszó szerencsére így tesz, és ily módon ezek kezelőszervei nem foglalnak helyet az úgymond hasznos kijelzőfelületből.

 

 

 

Hardver
Mivel hardver fronton a Galaxy Note Edge és a Galaxy Note 4 lényegében teljesen megegyezik egymással, ezzel a témával most nem foglalkozunk részletesen, akit pedig érdekelnek ezen részletek is, azok ebben és ebben az írásunkban minden kérdésükre részletes választ találnak. Lényeg a lényeg: testvéréhez hasonlóan a Note Edge is villámgyors, sok a memóriája, cerkával is remekül kezelhető, tele van mindenféle egzotikus szenzorral, hasít az LTE mobilnete, optikai képstabilizátoros kamerája pedig a piac talán jelenlegi legjobb fénylesője. Ami az ergonómiát illeti, nos e tekintetben egyértelműen a jobbkezeseknek kedvez a gyártó, bár a lefelé tartott készüléken aktiválható a 180 fokos panelelfordítás, de ebben a helyzetben ugyebár nem igazán lehet fülhöz tartva telefonálni. Az alábbi fotókon egy fehér Note 4 társaságában vehető szemügyre a fekete Note Edge:

 

 

 

Konklúzió
Ha a Note 4 egy felsőkategóriás, de kicsit unalmas Mercedes, akkor a Note Edge egy AMG külcsínnel megáldott, abszolút tekintetvonzó Merci, melynek motorja csak azért nem lett tuningolva, mert már tényleg teljesen felesleges lett volna. Csalatkozni nagyon kevesen fognak benne, mint ahogyan megvásárolni is nagyon kevesen fogják, mert egyrészt nagyon drága, másrészt pedig nem is gyártanak belőle túl sokat. Nem mondanánk, hogy az egyedi külcsín és az oldalkijelzős vagányság megér körülbelül 50 ezer forintnyi extrakiadást az amúgy sem éppen két filléres, mezei Note 4-hez képest, de hát ebben az “AMG” kategóriában már kevesen problémáznak néhány tízezres bankón. Summa summarum, nekünk nagyon tetszett az XXL GSM-től érkezett Note Edge, az ugyancsak kísérleti Galaxy Roundnál mindenképpen életképesebb terméknek tartjuk, és érdeklődve várjuk a folytatást, melyre várhatóan már a márciusi Mobil Világkongresszuson fény fog derülni.

Galaxy Note 4
Pozitívum: egyedi oldalkijelzős kialakítás, kiváló Super AMOLED kijelző, cerkás lehetőségek, általánosan kiváló minőség, egykezes használatot támogató funkciók, többablakos üzemmód, 16 megapixeles kamera, optikai képstabilizátor, 4K videófelvevő, bivalyerős chipset, 3 GB RAM, microSD bővíthetőség, 300 Mbit/s-os LTE, mindentudó Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC, infravörös port, USB OTG, cserélhető akksi, gyorstöltő, ujjlenyomat érzékelő, extra szenzorok, hasznos gyári appok.
Negatívum: az oldalkijelzőben rejlő lehetőségek nincsnenek maximálisan kiaknázva, az átlag felhasználók számára hatalmas méret, csak jobbkezeseknek ideális, rossz helyen van az on/off gomb, nem vízálló, nincs FM-rádió, a hátoldali egyetlen hangszóró nincs BoomSound szinten, egyesek hiányolhatják az USB 3.0-át, az akksi lehetne combosabb, alapban nem Qi kompatibilis, még nincs rá Lollipop, magas ár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik