Mobil

A legbrutálisabb kamerás mobilok

Lássuk, hogy mely okostelefonokban találhatók a legnagyobb méretű képérzékelők!

“Minek a fényképezőgép, ha manapság már a telefonokon is 10-13 megapixeles fényleső figyel?” – egyre többen gondolkoznak így, pedig a megapixelek halmozása önmagában még nem jelent valódi fényképezőgépekhez mérhető minőséget. A mobiltelefonok segítségével készített fényképek minőséget rengeteg tényező befolyásolja, de talán mind közül a kamera képérzékelőjének mérete a legfontosabb – egy olyan tulajdonság, ami “kívülről” nem látszik, és a készülékek legfontosabb specifikációi között sem említik. Pedig alapvetés, hogy minél nagyobb a szenzor, annál jobb minőségű fotókat kapunk, főleg akkor, ha nem éppen ideális fényviszonyok mellett fotózunk.

E tekintetben egyértelműen a tavaly ősszel érkezett Panasonic Lumix CM1 ül a trónon, ennek az androidos telefonnak a kamerájában ugyanis egy nem kevesebb mint 1 colos méretű szenzor rejtőzik. Ez a 20 megapixeles képérzékelő egész konkrétan 116 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezik, vagyis körülbelül hétszer nagyobb, mint az átlagos kamerás mobilokban lévő 1/3 colos, vagyis 17 négyzetmilliméteres lapkák. A hazánkban egyelőre sajnos még nem kapható CM1 fényérzékenysége ISO100 és ISO25600 között állítható, a hatalmas szenzor előtt egy kiváló minőségű, f2,8-as fényerejű és 28 milliméteres nagylátószögű optika kapott helyett, ezenkívül pedig többek közt RAW támogatást, teljesen manuális üzemmódot és 4K videófelvevőt is kapunk. Ha valakinek a telefonálás mellett a fotózás minősége számít leginkább egy mobilban, esetleg elgondolkodhat azon, hogy valamilyen külföldi útján ilyet szerezzen be.

A második helyen a sokáig az élen tanyázó, Symbian szoftveres Nokia 808 PureView található, egy igazi “nagy öreg”, amely persze telefonos téren már jócskán idejét múltnak számít. Kameraként azonban nagyon tudott: 41 megapixeles szenzora 1/1,2 colos méretű, vagyis a felülete 85 négyzetmilliméter.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig egy ugyancsak Nokia gyártmányú készülék, a Windows Phone-alapú Lumia 1020 állhat fel, melynek 41 megapixeles és optikai képstabilizátoros kamerájában egy 1/1,5 colos, vagyis 58 négyzetmilliméteres képérzékelő teljesít szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik