Mobil

Eladja a mobilját? Erre figyeljen oda!

Egyre többen cserélik le használt mobiljukat, de vajon mindenre odafigyelnek? Ha felelőtlenül bánunk a régi telefonon lévő adatokkal, annak a kínos jelenetektől a konkrét pénzügyi veszteségekig sok módon láthatjuk kárát.

Egyre több új telefon jelenik meg világszerte, márka, típus és darabszám tekintetében egyaránt. A kereskedők és mobilszolgáltatók pedig akciókkal és egyéb vevőcsalogató módszerekkel igyekeznek is folyamatosan arra ösztökélni a felhasználókat, hogy váltsanak frissebb modellekre. A használt okostelefonok újraértékesítése azonban kockázatokat is rejt. Ha a felhasználók nem megfelelően végzik el a forgalomba visszakerülő készülékek törlését, veszélybe kerülhet mindaz a személyes és üzleti adat is, melyet az eszközökön tároltak eredeti tulajdonosaik.

Mekkora piacról is beszélünk? A használt okostelefonok piaca jelentős növekedés határán áll, melyet világszerte a “cseréld újabbra” típusú szolgáltatói programok fűtenek. Az elemzők szerint a globális piac 53 millióról 257 millió darabra nőhet a következő öt évben. Becslések szerint 2018-ra a használt telefonok értékesítése a teljes új okostelefon-értékesítésnek 8 százalékát kannibalizálja majd, ami meglehetős növekedés a 2012-es 3 százalékhoz képest. Szóval, idén is piacra kerül megszámlálhatatlan használt mobil, ami bizony ugyancsak megszámlálhatatlan biztonsági rizikót jelent.

De pontosan milyen rizikóról beszélünk? Nos, a “ciki” kategóriától a családi pénzügyi krízisen át egészen a céges adatvédelmi katasztrófákig egy csomó fajtáról. És most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy mások visszaélnek majd a telefonunkkal készített alulöltözött szelfikkel (ez lenne ugyebár a ciki kategória, de reméljük, ilyesmit senki nem hagy a telefonján a tavalyi Fappening botrány óta). Elég, ha egy olyan ártatlan e-mail, vagy SMS marad a telefon memóriájában, amiben a lakásunk riasztójának kódjára emlékeztetünk egy családtagot. Az pedig még húzósabb, ha személyes netbank-kódjaink és egyéb kritikus adatok maradnak a mobilon. Végül pedig ott az egyre gyakoribb eset, amikor céges ügyeket is intézünk a saját telefonról, és törlés nélkül cserélnek gazdát a készülékkel együtt a munkahelyünk beléptetéshez használt jelszavai, üzleti titkai, vagy banki adatai.

Tehát első számú szabály: ha megválunk eddig használt telefonunktól, az a minimum, hogy minden adatot letörlünk róla (miután persze másolatot készítettünk azokról, amiket továbbra is meg akarunk őrizni). A leggyakoribb módszer erre a minden telefonon megtalálható “gyári állapot visszaállítása” menüpont. Azonban, ha még ennél is biztosabbra mennénk, nem állhatunk meg ennyinél. A használt készülékek hatékony és teljes körű fertőtlenítése a szakértők szerint már nem azonos az egyszerű gyári visszaállítással, erre hívja fel a figyelmet Petrányi-Széll András, az adattörlés-specialista Blancco magyarországi kommunikációs vezetője is.

Gyakran még a biztonságtechnikai szakemberek is azt gondolják, hogy a gyári állapot visszaállítása egy okostelefonon minden adatot megsemmisít a belső memóriában, azonban sok esetben ezek az adatok továbbra is léteznek. Téves az a feltételezés is, hogy az egyszerű visszaállítás után a készüléken maradt adatokhoz történő hozzáférés szakértőt igényel. Az androidos telefonok esetében, amelyek a globális piac több mint 79 százalékát teszik ki, csak egy gyors látogatást kell tenni a YouTube-ra, hogy megtudjuk, hogyan kell visszanyerni az adatokat, pusztán úgy, hogy lemezmeghajtóként érjük el a telefont egy PC-ről. Így azok, akik újraértékesítés előtt mindössze a gyári visszaállítást végzik el, hamis biztonságtudatban vannak. A fogyasztóknak pedig joguk van ahhoz, hogy követeljék a szolgáltatóktól, hogy a használt készülékekről véglegesen töröljék az adatokat az újrahasznosítás előtt: kizárólag a felülírással történő teljes fertőtlenítés kínál megbízható megoldást a használt eszközök törlésére.

Tehát aki tényleg biztonságban szeretné tudni adatait azután is, hogy túlad korábban használt mobilján, mindenképpen győződjön meg arról, hogy törölte az összes személyes adatot a készülékről, lehetőleg egy kifejezetten erre a célra szolgáló mobilos alkalmazás segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik